"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".
El 6 de juliol de 2020, l'European Data Portal (EDP) va publicar el primer d'una sèrie de sis informes (més un resum executiu i una descripció general) sobre la sostenibilitat de les infraestructures dels portals de dades obertes . Los informes aborden diverses dimensions del tema i són:
Estos dos informes es basen en la recerca realitzada per a dos informes anteriors del Consorci EDP: Recomendaciones per al portal de dades obertes: de la configuració a la sostenibilitat (2017) i Garantizar la sostenibilitat econòmica del portal de dades obertes: comprendre l'impacte i el finançament (2018).
En els propers mesos, l'European Data Portal utilitzarà aspectes destacats com aquest per resumir les troballes entorn de/entorn de cadascuna de les dimensions de l'informe.
Des del Portal de l'Administració Electrònica, ens fem ressò d'aquesta sèrie agrupant els dos primers.
El primer informe
Aquesta és la primera peça, centrada en el primer informe “ Mesurant l'ús i els impactes dels portals ”. Más específicament, l'informe analitza:
- Mesurar l'ús i els impactes dels portals.
- Seleccionar atributs per mesurar;
- Desenvolupar indicadors macro i microeconòmics mitjançant la reutilització;
- Avaluar qui hauria d'utilitzar aquesta metodologia i com; i
- Lecciones i millors pràctiques.
Aquesta piezapone el focus en la importància de mesurar les dades obertes; qüestions a tenir en compte en seleccionar una mètrica; exemples de mètriques per mesurar l'ús i l'impacte dels portals; i exemples de lliçons i millors pràctiques.
- Mesurament de l'ús i l'impacte dels portals
- Mesurar l'ús i l'impacte de les dades (oberts) és fonamental. Es necessari para:
- mantenir la qualitat de les dades i el suport;
- justificar una major inversió;
- concentrar recursos;
- comparar el progrés entre països i institucions, per exemple; i
- Establir punts de referència per a països, institucions i portals.
Abans de seleccionar una mètrica per mesurar dades, hi ha diversos problemes que han de definir-se. Un exemple és avaluar la qualitat de les dades i definir què és un conjunt de dades de bona qualitat. Es un conjunt de dades de bona qualitat quan tots els camps de dades estan complets o quan hi ha menys camps que s'omplen amb major precisió? O són dades que s'han netejat i refinat, o que contenen dades sense processar, inclosos valors atípics?
Un altre problema en seleccionar una mètrica per mesurar l'ús i l'impacte és alinear qui són els "usuaris" de les dades. Per exemple, són els usuaris principals, aquells que utilitzen les dades directament? usuaris secundaris: aquells que ho utilitzen a través d'un intermediari; o usuaris terciaris - aquells que utilitzen el producte de les dades? En l'informe s'exploren diversos altres problemes, inclosa l'activitat de reutilització que es mesura i com realitzar un seguiment de l'ús en un portal.
Després de seleccionar i definir l'enfocament, se seleccionarà una mètrica per mesurar les dades. En aquest informe s'analitzen diverses mètriques amb exemples que mostren els seus mèrits. Tras la introducció de diverses mètriques, l'informe continua investigant el desenvolupament d'indicadors microeconòmics mitjançant la reutilització i qui hauria d'utilitzar aquestes mètriques i indicadors i com. Per concloure l'informe, es comparteixen diverses lliçons i millors pràctiques.
El segon informe
En la segona peça, “Desenvolupament d'indicadors microeconòmics mitjançant la reutilització de dades obertes” , publicada el 5 d'agost, analitza la importància de mesurar l'impacte econòmic de les dades obertes, l'ús de mètriques microeconòmiques i com la reutilització de dades obertes pot ajudar en aquest assumpte. Els seus principals punts són:
- El valor de la reutilització de dades obertes
Garantir un futur sostenible per a les dades obertes i assegurar el compromís continu dels governs amb aquest treball requereix evidència de l'impacte social de les dades obertes, inclòs (però no limitat a) el seu impacte econòmic. No obstant això, mesurar eficaçment l'impacte econòmic de les dades obertes segueix sent un desafiament existent. Aquest desafiament es refereix a identificar la cadena de baules causals, dissenyar eines i metodologia adequades per al mesurament i comptar amb recursos suficients per dur a terme l'avaluació.
La reutilització de dades governamentals obertes crea valor tant per al sector públic com per al privat en la prestació de serveis i coneixements. Los desafiaments del seguiment del valor estan en l'aplicació de les mesures adequades per a la reutilització de dades. Se han desenvolupat indicadors microeconòmics, que es resumeixen en l'informe, que rastregen la creació de valor i mesuren l'impacte des de la perspectiva tant del govern com del sector privat.
Per desenvolupar indicadors microeconòmics apropiats, es van analitzar quatre ciutats que estaven creant solucions als desafiaments del sector públic amb dades obertes. Lo van fer a través de projectes d'innovació oberta: publicant les seves dades obertament i co-creant solucions del sector públic amb pimes externes. El objectiu dels projectes era comprendre què impacte esperaven aconseguir i com ho avaluarien. Seguint les innovacions de dades obertes, es va desenvolupar un mètode transferible per identificar i mesurar l'impacte de projectes individuals de dades obertes, que es mostra en la següent figura.
Los resultats d'aquest mètode es resumeixen per ciutat en l'informe, centrant-se en l'impacte econòmic proposat en les solucions de ciutat intel·ligent. Les mètriques generalizables extretes de l'experiment es classifiquen d'acord amb l'accessibilitat que els propietaris i desenvolupadors del projecte tenen a les dades per al mesurament: dades d'operacions (interns), dades de serveis públics relacionats (en poder d'altres serveis públics) i dades del sector privat (financers i dades comercials).
Estos resultats haurien d'encoratjar als propietaris de portals del sector públic a recopilar i publicar aquestes mètriques. Los propietaris dels portals del sector públic no solament poden augmentar la despesa pública i la transparència de l'eficiència per als seus ciutadans, sinó que a mesura que es publiquen més dades, es poden usar de forma acumulativa per avaluar l'impacte en un àrea i un període de temps més amplis. Los formuladores de polítiques han de fomentar la creació i l'intercanvi d'aquestes mètriques, possiblement convertint-les en un requisit per al finançament de tals projectes de reutilització de dades.
El tercer informe
Aquest informe, Reutilització de dades: un mètode per transformar els principis en pràctica" , analitza un nou enfocament per crear una avaluació automatitzada de la reutilització de dades. L'informe elabora un exemple per guiar als portals a través d'aspectes crucials per a una avaluació automatitzada de la reutilització de dades i augmentar la participació dels clients.
Una quantitat cada vegada major de dades es publica obertament a la web amb l'objectiu de fomentar la reutilització. A pesar de els nombrosos esforços, els propietaris dels portals i els editors de dades no mesuren la reutilització de forma rutinària. No obstant això, la reutilització de les dades s'estableix com un dels quatre principis FAIR: una compilació de les millors pràctiques d'alt nivell per fer que les dades siguin buscables, accessibles, interoperables i reutilitzables. Si ben les mètriques FAIR proporcionen mètriques exemplars per als principis FAIR, mesurar l'equitat no és una pràctica establerta. Existe una varietat de millors pràctiques i pautes (explicades detalladament en l'informe) que detallen els principis d'ús compartit i reutilització de dades. No obstant això, l'avaluació automatitzada de la reutilització segueix sent un desafiament substancial.
La primera part de l'informi " Mesurament de l'ús i els impactes dels portals " suggereix diverses solucions per rastrejar i avaluar la reutilització de dades automàticament, inclòs el seguiment de píxels, les cites de conjunts de dades i el compliment dels inicis de sessió. No obstant això, tots aquests mètodes tenen les seves pròpies limitacions. Por lo tanto, és vital abordar un enfocament d'avaluació alternatiu que se centri més en el costat de la reutilització de dades obertes que en el costat de la publicació, inclòs el suport d'automatització. Aquesta tercera part de l'informe presenta un enfocament d'aquest tipus i introdueix un mètode que ajuda als propietaris del portal a comprendre què fa que un conjunt de dades sigui reutilitzable, utilitzant dades de participació que ells mateixos poden rastrejar.
- El mètode i els resultats
El mètode consta dels següents passos, que han de realitzar els equips que gestionen portals de dades obertes:
- Abast l'exercici d'avaluació.
- Defineixi mètriques de reutilització . Éstos depenen de les capacitats del seu portal i de la infraestructura tècnica subjacent.
- Recopili mètriques de reutilització (o proxies). Per a això, necessita capacitats tècniques que poden estar integrades al programari de publicació que s'utilitza, o mètriques agregades derivades de registres del sistema de nivell inferior.
- Definir indicadors de reutilització . Aquests han de ser mesurables i s'utilitzaran com a característiques en el model de predicció.
- Analitzi la seva distribució per al grup de conjunts de dades més reutilitzades .
- Utilitzi una combinació d'aquestes funcions per crear un model estadístic per predir la reutilització.
- Derivar recomanacions per a conjunts de dades i processos de publicació.
En l'informe, es proporciona un exemple extens sobre com aplicar el mètode, mostrant que és possible identificar una canastra de mètriques de participació i predir la reutilització d'un conjunt de dades en funció d'atributs com la seva estructura, la forma en què es va publicar. i la seva documentació. A més de l'exemple, l'informe proporciona recomanacions perquè els propietaris de portals augmentin la seva pràctica de publicació i disseny de portals per recolzar i millorar aquelles característiques d'un conjunt de dades que estan vinculades quantificablement a una major participació dels usuaris.
Fins i tot amb les tecnologies actuals, aquest enfocament pot ser valuós per informar:
- Dissenyadors de sistemes en la construcció de funcionalitats per capturar informació automàticament.
- Editors en el subministrament de certa informació com a metadades.
- Dissenyadors d'experiència d'usuari sobre com construir el procés d'interacció entre els reutilitzadors de conjunts de dades i la interfície d'un portal de dades.
- Propietaris del portal en el desenvolupament del seu portal.
- Usuaris de dades obertes en l'ecosistema més ampli per ajudar-los a identificar els conjunts de dades amb els quals pot ser més útil treballar.
EL quart informe
La quarta entrega de la Sèrie d'informes “Sostenibilitat de les infraestructures del portal de dades (oberts)” se centra en "Portals de finançament: un enfocament de cas empresarial per a la longevitat del model de finançament".
L'informe dissenya un conjunt d'eines basat en 3 casos de negocis, 4 models de finançament i 20 consideracions de costos que poden ajudar als portals a desenvolupar una estratègia de finançament.
En la majoria dels casos, els portals i les activitats relacionades són finançades per departaments governamentals. A nivell nacional, això s'ha basat en gran manera en pressupostos de transparència o departaments de TU municipals. Pocos portals són financerament sostenibles i alguns tampoc tenen base per tornar-se financerament sostenibles. El Informe de Maduresa de Dades Obertes de 2018 va trobar que el cost d'administrar portals s'inclou en un finançament d'estratègies de dades obertes més àmplia i cap govern nacional identificava el cost de mantenir un portal de dades obertes com la seva pròpia activitat. A més, els propietaris del portal no havien explorat models de finançament alternatius.
- Desenvolupament de casos de negocis
Atès que els Estats membres estan obligats a publicar determinats conjunts de dades, això pot considerar-se un cost reglamentari. Això, fins a cert punt, explica la vacil·lació entre estats per explorar el finançament des d'altres angles. No obstant això, aquest enfocament de 'compliment' oculta la possibilitat de comprendre el finançament de dades obertes des d'un punt de vista més sostenible, que pot desenvolupar-se utilitzant un cas de negoci. L'informe que s'analitza en aquest punt destacat presenta tres casos comercials diferents, inclosos exemples, per a l'obertura de dades:
- Estalvis pressupostaris directes - Cas: Infoshare de la regió d'Hèlsinki (regional)
- Participació ciutadana - Cas: Data Mill North (editorials públiques i privades mixtes)
- Innovació en productes i serveis - Caso: Score / SCIFI (ciutat i regional)
L'elecció del cas de negoci influeix en les decisions sobre els models de finançament més adequats. L'informe revisa quatre models de finançament i explica com podrien funcionar en la pràctica:
- Financiamiento intern (públic): El finançament intern d'un portal, ja sigui amb subsidi creuat o com a cost regulatori, pot denominar-se statu quo. És sostenible en la mesura en què sigui un cost regulatori i, per tant, s'inclourà als pressupostos en el futur.
- Cofinanciamiento: Con el cofinanciamiento s'ha d'arribar a un consens sobre el que es compartirà. Por lo tanto, el cofinançament requereix un procés clar de presa de decisions i pot haver-hi alguns costos addicionals dels acords / contractes o serà necessari acordar una forma de reduir-los.
- Finançament extern: el finançament extern ocorre quan es combinen les dades governamentals i privats.
- Autofinanciamiento: amb la fi de generar ingressos per recolzar la sostenibilitat financera, els portals de dades obertes podrien cobrar per dades, serveis o eines utilitzant un model freemium.
Els casos de negoci es poden utilitzar amb una varietat de models de finançament. No obstant això, no totes les estratègies de finançament es poden utilitzar per a tots els casos comercials. Els detalls de les implementacions completes, incloses les limitacions, de cadascun d'aquests models es poden trobar en l'informe complet.
- Consideracions de costos per a portals
Després de realitzar l'anàlisi de l'informe “Garantir la sostenibilitat econòmica dels portals de dades obertes: comprensió de l'impacte i el finançament (2018)” , es van identificar 20 àrees de costos que han d'abordar-se sempre que s'utilitzi un cas de negoci o model de finançament. Basat en aquestes àrees, l'informe va crear una plantilla per desenvolupar un pressupost que cobreix totes les àrees. Aquests mètodes poden ser útils per a tres parts diferents:
- Propietaris de portals en tots els nivells, des del nacional fins a les àrees especialitzades, ja que poden utilitzar aquests mètodes com un conjunt d'eines per enfocar i dirigir l'estratègia i les operacions de finançament. A més, els propietaris dels portals poden utilitzar l'enfocament de cas de negoci per comprendre què dades podrien utilitzar-se de manera valuosa i que no necessàriament haurien d'obrir-se.
- Els formuladores de polítiques poden usar això per ajudar a avaluar les formes en què les polítiques poden usar-se per recolzar el canvi d'un enfocament en les dades obertes com un cost de TU i cap a la integració amb altres activitats governamentals.
- Els possibles finançadors que estiguin interessats a recolzar les dades obertes poden utilitzar aquests mètodes per identificar oportunitats apropiades i formes d'involucrar-se amb els editors de tot l'espectre.
Font original de la notícia (Primer Informe)
Font original de la notícia (Segon Informe)
Font original de la notícia (Tercer Informe)
Font original de la notícia (Quart informe)
- Govern obert, Informes i Estudios
- Cooperació interadministrativa