accesskey_mod_content

Quatre de cada cinc ajuntaments gallecs permeten realitzar tràmits online

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

12 juliol 2016

Augmenta el nombre d'entitats locals amb seu electrònica, la presència d'aquestes a les xarxes socials, espais de transparència i consultes als sistemes d'altres administracions.

Quatre de cada cinc ajuntaments permeten fer alguna tramitació telemàtica dels seus procediments, 3,2 punts més que fa dos anys. El “Registre de documents”, les “Queixes i suggeriments” i la “Sol·licitud i obtenció de certificats”, són els procediments i tràmits que estan implantats en més ajuntaments. A més, el 26,9% dels ajuntaments gallecs compten amb un catàleg de procediments, i d'aquests, el 80,2% disposa d'un catàleg accessible a través de la xarxa.

Son datos del último informe sobre la Administración electrónica en los ayuntamientos de Galicia, que publica hoy el Observatorio de la Sociedad de la Información de Galicia (OSIMGA) de la Agencia para la Modernización Tecnológica de Galicia (Amtega).

El informe evalúa, cada dos años, la situación de las infraestructuras, equipamiento así como el nivel de desarrollo de la sede electrónica en los ayuntamientos, la interoperabilidad entre administraciones, el uso de sistemas de certificación digital para la identificación de los empleados públicos y ciudadanos en la tramitación de expedientes, etc.

Seu electrònica
L'informe assenyala que el 52,9% dels ajuntaments gallecs amb lloc web, compta amb una seu electrònica, experimentant un increment de més de 20 punts percentuals en els dos últims anys. Encara que la seva implantació s'està estenent en tots els ajuntaments, independentment de la seva grandària, els municipis de més de 50.000 habitants són els que registren el major percentatge d'implantació de la seu electrònica amb un 85,7%.

Comunicacions i participacions de la ciutadania
És destacable també la presència en xarxes socials de més de la meitat d'ajuntaments gallecs (50,1%), que va augmentar 7,2 punts en els dos últims anys. La xarxa social més comuna als ajuntaments gallecs és Facebook, present en pràcticament la meitat dels mateixos (49,7%), seguida de Twitter (22,7%). L'acció més comuna de participació amb la ciutadania és la possibilitat de comentar notícies publicades per l'ajuntament al seu web, present en un 14,6% d'ajuntaments.

El 29,5% de los ayuntamientos gallegos tienen disponible un portal o espacio de transparencia dentro de su entidad. La práctica totalidad de los ayuntamientos que indicaron que no contaban con portal de transparencia señalaron que estarían interesados en disponer de un portal o espacio con estas características.

Interoperabilitat entre Administracions públiques
La puesta en marcha de los procedimientos telemáticos implica también la implantación de sistemas de interoperabilidad, que permiten el intercambio de datos entre administraciones, lo que evita la ciudadanía presentar documentación que ya obra en poder de ellas. La Administración autonómica cuenta con una plataforma de interoperabilidad, Pasaxe!, a la que se pueden adherir los municipios gallegos y que evita ya tener que presentar hasta 36 tipos de certificados (de familia numerosa, de discapacidad, DNI...).

En el último año, el 8% de los ayuntamientos suprimió el deber de aportar algunos documentos (DNI, certificaciones de obligaciones tributarias [AEAT, Seguridad Social], familia numerosa, discapacidad, inscripción en registros, etc.); y el 20,6% de los ayuntamientos sustituyeron por declaraciones responsables algunos documentos a acercar (certificación de cuenta bancaria, poder de representación, etc.).

Més de la meitat dels ajuntaments (50,5%) van mantenir un intercanvi de dades amb altres AAPP, mitjançant la recepció de documents amb certificats electrònics. Quant a l'accés dels ajuntaments als sistemes d'informació d'altres AAPP per realitzar alguna consulta, observem que el 77,6% dels mateixos van realitzar en algun moment aquesta acció, i un 42,1% compta amb procediments integrats electrònicament amb els sistemes informàtics d'altres Administracions Públiques.

Aplicacions informàtiques i propostes d'actuació
En el 2015 el “Padró d'habitants” i la “Comptabilitat”, amb un 99,6% i 98,3% respectivament, es van convertir en les aplicacions més habituals als ajuntaments gallecs. La totalitat d'ajuntaments compten amb alguna aplicació de gestió interna, encara que són els ajuntaments de més de 50.000 habitants els que compten amb un major percentatge de disponibilitat.

La falta de recursos económicos, con un 24,4% de los ayuntamientos gallegos, seguida de la falta de formación con un 19,6%, son las dos principales barreras con las que se encuentran los ayuntamientos de Galicia a la hora de optimizar la Administración electrónica.

La “Gestió d'expedients/tramitació electrònica (backoffice)”, és assenyalada pels ajuntaments com a activitat prioritària a optimitzar, seguida de la Gestió de digitalització, gestió documental, arxiu electrònic, custòdia.

Pot consultar-se l'informe complet elaborat per l'OSIMGA en la secció de documents de: http://www.osimga.org(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Secretaria General de Administracion Digital i Observatori d'Administracion Electronica