Comisión Sectorial de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones de la Conferencia de Rectores de Universidades Españolas ( CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. 

" /> Comisión Sectorial de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones de la Conferencia de Rectores de Universidades Españolas ( CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. " /> PAe - Guia de recomanacions per a una universitat oberta
accesskey_mod_content

Guia de recomanacions per a una universitat oberta

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

03 setembre 2014

La Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE-TIC) ha publicat  una guia que el seu objectiu és impulsar i ajudar a les universitats nacionals a engegar iniciatives de dades obertes pròpies; contribuint en la construcció d'una universitat oberta del segle XXI. 

A través d'aquest document, s'estableixen les bases sobre les quals les universitats a Espanya poden obrir les seves dades de forma coherent, desenvolupant polítiques d'accés obert al coneixement, tant docent com a investigador.

El document brinda una introducció general a la cultura de dades obertes, fent un recorregut pels diferents conceptes i els seus fonaments i incloent exemples d'iniciatives d'obertura. Al seu torn, promou l'adopció institucional de polítiques que fixin l'orientació i abast de les iniciatives proposant una sèrie de formulacions bàsiques d'aquestes polítiques i assumint el decàleg de bones pràctiques en obertura de les dades creat en el Dia Open Data a Euskadi, celebrat l'any 2012:

1. Publicació de dades en formats oberts i estàndards.

2. Esquemas i vocabularis consensuats i metadades obertes.

3. Inventario en un catàleg de dades estructurat.

4. Dades accessibles des d'adreces web persistents i amigables.

5. Mínim de datasets relatius al nivell de competències de l'organisme i la seva estratègia d'exposició de dades

6. Compromís de servei, actualització i qualitat de la dada.

7. Monitorización i avaluació de l'ús i servei mitjançant mètriques.

8. Dades sota condicions d'ús no restrictives i comuns.

9. Evangelització i ensenyament en l'ús de dades.

10. Recopilació d'aplicacions, eines i manuals per motivar i facilitar la reutilització.

Per ajudar a les universitats a determinar què dades obrir, s'ha realitzat una revisió els portals de dades obertes d'universitats a escala internacional i fruit d'aquest treball el document inclou un llistat amb les categories de dades més habituals publicats per les institucions acadèmiques. A més, el grup CRUE-TIC està treballant actualment en un cens inicial consensuat de datasets (accés, matrícula, qualificacions i graduació d'estudiants, docència impartida, recerca realitzada, recursos humans, economia, i recursos materials) que augmenti el valor de la informació en facilitar la seva combinació i comparació, permeti enllaçar les dades i possibiliti el desenvolupament nous productes i serveis.

Esta guía ofrece también una serie de recomendaciones técnicas para orientar y facilitar el análisis técnico a los departamentos de TI de las universidades que emprendan el camino hacia la publicación de sus datos en abierto.

Aquestes pautes estableixen tres nivells de complexitat en el desenvolupament d'un portal open data tenint en compte el volum de dades publicades i la periodicitat d'actualització:

  • Nivell 1: Fins a 100 datasets i fins a 10 datasets que requereixen actualització setmanal.
     
  • Nivell 2: Fins a 1.000 datasets, fins a 100 datasets que requereixen actualització setmanal.
     
  • Nivel 3: Superior a 1.000 datasets o más de 100 conjuntos que requieran actualización semanal.En base a ello, el documento analiza las soluciones tecnológicas y describe unas infraestructuras orientativas incluyendo la estructura de los metadatos; los formatos (estructurado, semántico, enriquecido); el almacenamiento de la información; frameworks; la integración con los sistemas de información existentes y los lenguajes de consulta.

Finalment, es descriuen les iniciatives de dades obertes engegades o en desenvolupament en 7 universitats espanyoles: Universitat Pablo d'Olavide, Universitat Pompeu Fabra, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I, Universitat de León i Universitat de Granada.

Amb aquest tipus de treballs, el grup CRUE-TIC pretén fomentar el treball coordinat, evitar replicar els esforços d'anàlisis i disseny de solucions i afavorir la col·laboració entre universitats.

Fuente de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis