La dada s'ha convertit en el gran poder transformador de la societat. Més enllà de la visió més mercantilista, la seva capacitat per generar coneixement, impulsar la innovació i empoderar als individus i les comunitats és innegable. De fet, constitueix un recurs amb el qual abordar, des d'una perspectiva innovadora, els grans desafiaments ambientals, socials i de salut, permetent la col·laboració entre actors, impulsant la innovació i millorant la necessària rendició de comptes.
Seguint directrius europees com la Estratègia Europea de les Dades , el repte actual és fomentar la circulació de les dades en benefici de tots, posant en comú les dades en sectors clau amb la creació de espais de dades comunes i interoperables. Un espai de dades és un ecosistema on es materialitza la compartició voluntària de les dades dels seus participants dins d'un entorn de sobirania, confiança i seguretat, establert mitjançant mecanismes integrats de governança, organitzatius, normatius i tècnics. Els espais de dades són peça clau per al desenvolupament de l'economia de la dada, en habilitar el seu accés, intercanvi i reutilització legítima, posicionant a la dada com a recurs no rival, la utilitat del qual creix a mesura que el seu ús es generalitza, en un clar exemple d'efecte xarxa.
En què consisteixen les Accions de Suport Coordinat (CSA)?
Amb la finalitat d'impulsar el desenvolupament dels espais de dades, el Programa Digital Europeu (DIGITAL) de la Comissió Europea finança una sèrie de Accions de Suport Coordinat (CSA per les seves sigles en anglès) per impulsar el seu desenvolupament. La majoria d'aquestes accions compten amb un finançament d'al voltant d'un milió d'euros per projecte i una durada aproximada d'un any, amb data prevista de finalització en el quart trimestre de 2023. Els seus resultats han de contribuir als objectius del programa DIGITAL, que té com a finalitat reduir la bretxa entre la recerca i el desplegament de les tecnologies digitals, i facilitar la transferència al mercat dels resultats de la recerca, en benefici dels ciutadans i les empreses europees, especialment les pequeño i mitjanes.
Cada acció concreta se centra en un determinat sector de l'activitat econòmica cercant, a partir d'un mapatge del panorama de dades de cada sector en qüestió, posar-se en contacte amb les parts interessades pertinents, connectant-les, cercant desenvolupar de forma col·laborativa un full de ruta estratègic compartit. Aquest full de ruta compartit té com a objectiu final acabar construint en fases posteriors els corresponents espais de dades sectorials. Durant el procés es defineixen objectius clars i resultats clau per inspirar, recolzar i motivar a totes les parts interessades a contribuir i utilitzar dades sectorials d'alta qualitat com a base per a la innovació i la generació de valor.
Per dur a terme aquest full de ruta, s'ha elaborat un inventari exhaustiu de les plataformes existents que ja comparteixen dades rellevants. Així mateix, cada projecte CSA s'ha enfocat, mitjançant diferents grups de treball i tallers amb les parts interessades, a desenvolupar recomanacions sobre models de governança dels espais de dades i models de negoci digitals per al seu sector. L'objectiu és identificar els factors clau d'èxit i esbossar com un espai de dades pot crear valor i beneficis no solament per al sector en qüestió sinó també per a altres sectors amb els quals estigui interrelacionat. A més, en els diferents projectes es realitzen plans per abordar els desafiaments tècnics i organitzatius que impulsin l'ús d'estàndards d'interoperabilitat en estreta col·laboració amb el Centre de Suport als Espais de Dades (DSSC) en l'afany d'alinear-se amb el Marc Tecnològic Europeu d'Espais de Dades.
On puc trobar informació actualitzada sobre les CSA?
Es pot trobar Informació concreta sobre l'estat de situació de les diferents accions de coordinació i suport en els seus llocs web a través dels següents enllaços:
DATIS (Turisme) | |
Tourism Data Space (Turisme) | |
DS4SKills (Habilitats/Habilitats) | |
PrepDSpace4Mobility (Mobilitat) |
|
AgriDataSpace (Agroalimentari) |
|
Great (Mediambiental) |
|
DataSp4ce (Industrial) |
|
DS4SSCC (Ciutats Intel·ligents) |
El resultat d'aquestes accions de suport coordinat proporcionarà la informació i les bases per a la correcta execució dels projectes de desenvolupament i implementació (“deployments”) dels espais comuns europeus de dades, que es recolzaran en diferents programes europeus. Així, es catalizará la creació d'un mercat únic de dades, basat en dades segures/segures i de qualitat, que permetrà la digitalització de les cadenes de valor de les indústries. A més, el seu efectiu desenvolupament, recolzarà els objectius de la Unió Europea d'aconseguir una transició ecològica i una transformació digital, i de reforçar la seva resiliència i la seva autonomia estratègica.