Els resultats del primer exercici de seguiment de la Declaració de Berlín ja estan disponibles. Ofereixen una descripció general del progrés realitzat pels Estats membres de la UE en la implementació de les 22 accions polítiques de la Declaració acordades al desembre de 2020. Aquestes accions estan destinades a fomentar la digitalització del sector públic tant a nivell nacional com de la UE. Aquest exercici de seguiment té, a més, com a objectiu identificar i compartir les mesures i iniciatives engegades per cada país per implementar aquestes accions.
Estan també disponibles els resultats del tercer exercici de seguiment del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF, en les seves sigles en anglès), que proporcionen una visió general del nivell d'implementació de les recomanacions de l'EIF per part dels països europeus amb la finalitat d'ajudar-los a identificar les àrees en les quals el seu acompliment ha de millorar i així definir clarament les seves properes fites.
Resultados de España
En l'informe de seguiment de la Declaració de Berlín, España se situa per sobre de la mitjana dels països de la UE en sis de les set àrees analitzades (per sobre de la mitjana en Promoció de drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital, Mejora de la inclusió i participació social, Foment de l'apoderament i l'alfabetització digital, Enfortiment de la confiança a través de la seguretat en l'àmbit digital, Enfortiment de la sobirania digital i la interoperabilitat d'Europa, i Creació de sistemes d'Intel·ligència Artificial basats en valors i centrats en l'ésser humà per al seu ús en el sector públic; i lleugerament per sota de la mitjana en Foment de la resiliència i la sostenibilitat), destacant especialment a les àrees de promoció de drets fonamentals i valors democràtics en l'esfera digital (amb un 96% de compliment) i en la d'enfortiment de la sobirania i interoperabilitat de l'Europa digital (amb un 97% de compliment). Aquestes set àrees es desenvolupen en les 22 accions polítiques analitzades, entre les quals España se situa en la mitjana de la UE o per sobre d'ella en 18, obtenint en 7 d'elles un 100% de compliment. En els 44 indicadors de qualitat (KPIs) analitzats, España supera el 75% de compliment en 26 d'ells, aconseguint el 100% en 20.
L'informe destaca, així mateix, dues bones pràctiques dutes a terme per España: la Plataforma d'Intermediació de Dades (PID) com a punt de connexió amb el sistema tècnic regulat pel Reglament (UE) nº 2018/1724, del Parlament Europeu i del Consell, per a l'intercanvi automàtic de dades o documents a nivell europeu; i l'establiment d'estàndards comuns, arquitectures modulars i l'ús de programari de codi obert en el desplegament de solucions digitals transfrontereres, per la qual posa en relleu el RD 4/2010 que estipula l'ús d'arquitectures modulars i multiplataforma que facilitin compartir, reutilitzar i col·laborar, citant ACCEDEIXI com a exemple de plataforma modular.
Quant a l'informe de seguiment de l'EIF, destaca el lideratge d'España dins de la UE tant en els resultats dels indicadors de qualitat (KPIs), com en el de recomanacions i en el de pilars de l'EIF. El Marc Europeu d'Interoperabilitat proporciona 47 recomanacions, que es desenvolupen en 68 KPIs, organitzades en tres pilars: principis d'interoperabilitat, capes d'interoperabilitat i model conceptual.
Font original de la notícia