Espanya ha inaugurat el sistema de transmissió electrònica d'Ordres Europees de Recerca (OEI), sent el primer Estat membre de la Unió Europea que ha remès una d'elles fora de la fase de proves. El primer intercanvi es va produir el passat 18 de maig, entre el Jutjat Central nº5 de l'Audiència Nacional i la Fiscalia de Colònia (Alemanya).
Això suposa una nova fita en la modernització de la comunicació en el context dels procediments judicials transfronterers entre els sistemes nacionals. Permetrà a les autoritats judicials competents enviar i rebre documents i informació per via electrònica de manera ràpida, segura/segura i confidencial.
El programa pilot per a intercanvi electrònic d'OEI entre les autoritats judicials de diferents Estats Membres es va engegar a principis del present any, utilitzant per a això la plataforma i-CODEX. Forma part d'un projecte internacional desenvolupat pel Ministeri de Justícia per aconseguir la transmissió d'aquest instrument de reconeixement mutu penal a través d'un canal segur/segur. Formen part d'aquest projecte la Unitat de la Fiscalia de Cooperació Jurídica Internacional, el Jutjat Central nº5 de l'Audiència Nacional, el Jutjat d'Instrucció nº4 de Torremolinos i el Jutjat d'Instrucció nº32 de Madrid.
La gestió de les OEI es realitza a través del portal i-EDES, pertanyent a la Comissió Europea. La implantació d'aquest portal ha estat liderada per Espanya, que ha prestat suport a altres països. Actualment, són quatre els Estats que ja ho tenen operatiu: Espanya, Alemanya, Portugal i Letònia. Durant el present any s'aniran incorporant altres Estats, fins a completar els 27 que componen la UE.
Les OEI són un instrument de reconeixement mutu de resolucions penals en la Unió Europea. Emeses o validades per l'autoritat competent d'un Estat membre de la Unió Europea, estan enfocades a la realització de mesures de recerca en un altre Estat membre, per obtenir proves útils en un procés penal. Aquest instrument també permet remetre proves o diligències de recerca ja disponibles per part de les autoritats competents de l'Estat membre d'execució.
Abans de la utilització del portal i-EDES, les OEI s'han estat efectuant per correu convencional o correu electrònic. Fins i tot, en casos que es consideraven “sensibles i excepcionals", requerien el desplaçament físic d'una persona.
La digitalització del procés d'intercanvi d'OEI connectarà als 27 Estats membres, amb el cofinançament mitjançant fons de la UE. Presenta múltiples avantatges ja que és una eina desenvolupada i mantinguda per la Comissió Europea, que garanteix la consistència de les lleis europees vigents; implementa els processos de gestió de les OEI, segons la directiva europea; implementa els temps de resposta legals; i ajuda a identificar al receptor.
Entre els seus beneficis destaquen la immediatesa en l'entrega i recepció; la utilització d'un canal segur/segur i xifrat, que no deixa rastres; la permanència de l'evidència amb legalitat jurídica dels enviaments, com a prova de la participació de remitent i destinatari; o la creació d'un historial que reflecteix tot el procés i les accions realitzades.
Actualment, el portal i-EDES ja implementa altres instruments de cooperació judicial internacional com les MLA d'assistència jurídica mútua, o les ITN (notificació d'intervenció de telecomunicacions). Igualment, està previst que el portal proporcioni suport a l'intercanvi de SoD (trasllat de documents) i ToE (obtenció de proves) en un futur.