accesskey_mod_content

ENAC presenta la seva memòria d'activitat 2021

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

21 juny 2022

ENAC ha presentat la seva Memòria d'Activitat 2021 durant la reunió de la seva Assemblea General, en la qual es va ressaltar l'important paper que exerceixen les entitats acreditades com a porta a la seguretat i a la confiança en temps convulsos i canviants. 

ENAC ha presentat la seva  Memòria d'Activitat 2021(Obre en nova finestra)  durant la reunió de la seva Assemblea General. En ella es recullen xifres i dades del passat any en el qual van créixer en un 3% el nombre d'entitats acreditades a Espanya, finalitzant 2021 amb 915 laboratoris d'assaig i 168 de calibratge, 70 laboratoris clínics i altres serveis diagnòstics, 441 entitats d'inspecció i 216 entitats de certificació acreditats, entre uns altres, a la disposició de l'economia espanyola en tots els sectors. 

En aquest sentit, Beatriz Rivera, directora general d'ENAC, ha ressaltat com les noves acreditacions donen resposta a les noves necessitats del mercat, en sumar-se en 2021 “àrees de gran transcendència per a la transició cap a un desenvolupament econòmic sostenible com són la verificació del càlcul de la petjada de carboni o la certificació en el camp del reciclat de plàstic, entre unes altres”. “És destacable, igualment, la incorporació de nous serveis acreditats en matèria digital, d'eficiència energètica, en el sector alimentari, les relacionades amb el benestar animal, o els sistemes de gestió antisoborno, entre uns altres”, ha afegit Rivera. 

Un actiu dins i fora de les nostres fronteres 

Tant el president com la directora general d'ENAC han incidit, a més, en el reconeixement internacional de la marca ENAC : “Gràcies a això”, ha destacat José Manuel Prieto, “l'acreditació espanyola és un passaport efectiu per a l'empresa espanyola en més de 100 economies de tot el món, en ser ENAC signant de tots els acords de reconeixement subscrits per les organitzacions internacionals d'acreditadores”. 

Per la seva banda, Beatriz Rivera ha subratllat el paper de lideratge que està exercint ENAC en diversos projectes internacionals, com “el grup de treball establert en European Accreditation (EA) per col·laborar amb l'Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA), en el desenvolupament de tres nous esquemes europeus de certificació de producte en el marc del Reglament europeu Cybersecurity Act”. 

A més, en 2021, s'ha continuat col·laborant amb organismes internacionals com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), l'organització de normalització a nivell mundial, ISO o l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). 

L'acreditació, una eina al servei del regulador

El president d'ENAC ha incidit en com les Administracions, cada vegada més, “aprecien el valor que aporta l'acreditació en posar a la seva disposició un procés rigorós, independent i transparent que assegura la competència tècnica de les entitats d'avaluació i control que vigilen el compliment de requisits reglamentaris”. Així, fins a 2021, més de 200 disposicions nacionals i autonòmiques, així com les més de 100 a nivell europeu han incorporat l'acreditació i els serveis acreditats entre els seus requeriments i recomanacions.

Així mateix, va agrair la participació en la Memòria, a través d'una entrevista,  del director general d'Armament i Material (DIGAM) del Ministeri de Defensa, l'almirall Aniceto Rosique Nieto en la qual explica la col·laboració entre ambdues parts per impulsar el coneixement de les bones pràctiques empleades pels organismes d'avaluació de la conformitat que treballen en el sector de la defensa “Comptar amb l'acreditació d'ENAC proporciona als nostres òrgans de contractació confiança en la fiabilitat dels informes de resultats que emeten, facilitant-los la presa de decisions”, remarca el director general d'Armament i Material (DIGAM) del Ministeri de Defensa.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat