accesskey_mod_content

Les dades obertes en España segons l'estudi del Baròmetre Global de les Dades

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

20 juliol 2022

El Baròmetre Global de les Dades és un nou estudi multidimensional que avalua el potencial de l'ús de les dades per part de l'administració pública en més de 100 països. 

El  Baròmetre Global de les Dades(Obre en nova finestra)  és una eina que investiga a fons les polítiques i pràctiques de dades en la seva governança, obertura i ús pel ben públic.

Aquest nou Baròmetre  s'inspira en l'experiència prèvia del Baròmetre de les Dades Obertes(Obre en nova finestra) , que ha estat àmpliament utilitzat per impulsar l'elaboració de polítiques, la promoció i la recerca acadèmica. No obstant això, també  va més enllà en la seva metodologia(Obre en nova finestra)  amb una anàlisi en profunditat que inclou nous indicadors pel que fa a la governança de les dades, la capacitat dels governs per gestionar-los, la disponibilitat actual, el seu ús i l'impacte dels mateixos - a més d'una àmplia sèrie de mòduls temàtics que inclouen entre uns altres les dades sobre el  canvi climàtic(Obre en nova finestra) , el  àmbit sanitari(Obre en nova finestra)  o la  contractació pública .

En aquest article farem primer un breu repàs dels resultats obtinguts pels països del grup regional d'Europa i Nord Amèrica - entre els quals es troba España - segons  l'informe publicat(Obre en nova finestra)  i després revisarem  les dades i indicadors recopilats per l'estudi(Obre en nova finestra)  (en el període comprès entre Maig del 2019 i Maig del 2021) per descobrir quins són els elements que la seva recerca ha considerat més destacats al nostre país pel que fa a la  governança de les dades(Obre en nova finestra)  i les  capacitats per a la seva gestió(Obre en nova finestra)  - que són al seu torn els dos mòduls construïts sobre la metodologia prèvia del Baròmetre de les Dades Obertes, i els que ens oferiran una millor estimació sobre els avanços quant a l'obertura de dades.

Comparativa regional de l'informe

España apareix situada dentro del top 10 en los resultados en el análisis de los 27 países —tots ells  membres de el OGP  i amb un alt nivell de desenvolupament democràtic i econòmic— que estan inclosos a la regió d'Europa i Nord Amèrica de l'estudi (estesa amb alguns altres països de similar nivell de desenvolupament com Austràlia i Corea del Sud). Això explica encara amb major mèrit si tenim en compte que aquesta és, al seu torn, la regió que presenta millors resultats d'entre les sis analitzades en l'estudi, i per tant estem parlant també de els líders a nivell global.

Aquest grup de països, en general, incloent España, destaca per haver liderat històricament el moviment de dades obertes i el desenvolupament d'estàndards per a la reutilització de la informació procedent del sector públic - el que ha facilitat que les dades de l'administració resultin cada vegada més utilitzats en aquesta regió per empreses del sector privat i agents de la societat civil com els periodistes.

Espanya destaca a més particularment enfront de la resta de països del grup i a nivell global pel seu alt nivell de desenvolupament quant a capacitats de gestió de les dades en general, així com per les seves polítiques de dades obertes regionals i locals on resulta líder global. D'altra banda, compte també amb una sòlida iniciativa de dades obertes i unes polítiques d'obertura de la informació madures i estables.

Indicadors de governança de les dades a Espanya recopilats per a l'estudi

Com hem comentat amb anterioritat, en aquest apartat s'inclouen algunes dels elements relatius al nostre país que s'han tingut en compte per elaborar l'informe:

Indicadors de capacitats de gestió a Espanya

Així doncs, amb tot l'anterior podem observar com després dels anys transcorreguts des de  l'últim informe disponible del Baròmetre de Dades Obertes(Obre en nova finestra)  aquest nou estudi ens revela com Espanya segueix mantenint la seva posició privilegiada entre els líders de l'obertura de dades no només a nivell Europeu sinó també internacional. No obstant això, i segons els resultats d'aquest nou Baròmetre, algunes accions a tenir en compte per seguir mantenint aquesta posició en el futur serien la necessitat de continuar invertint en la capacitació dels funcionaris públics a l'hora de treballar amb dades i el suport a les activitats de reutilització —alhora que se segueix avant amb la labor de incrementar la disponibilitat de dades i es redoblen també els esforços quant a millorar la seva qualitat, interoperabilitat i facilitat d'ús i reutilització.

Font oficial de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Govern obert, Informes i Estudis