accesskey_mod_content

El Govern i la RAE impulsen el projecte LEIA per a potenciar l'espanyol en el desenvolupament de la intel·ligència artificial

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

08 abril 2022

Es desenvoluparan recursos tècnics i documentals per a millorar l'ús de l'espanyol en la tecnologia en general i intel·ligència artificial en particular, al mateix temps que s'esta usarà per a perfeccionar l'ocupació del nostre idioma i el seu processament automàtic. 

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital(Obri en nova finestra) , a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial(Obri en nova finestra) , i la Real Acadèmia Espanyola(Obri en nova finestra) (RAE) han subscrit un conveni per a impulsar el projecte Llengua Espanyola i Intel·ligència Artificial(Obri en nova finestra) (LEIA), que té per objecte millorar la utilització de l'espanyol en els àmbits en què es desenvolupa la intel·ligència artificial. 

Amb este conveni, el Govern i la RAE unixen forces per a desenvolupar tecnologies i ferramentes que permeten un major i millor ús de l'espanyol en relació amb l'àmbit digital, emprant per a açò la intel·ligència artificial. 

L'acord subscrit és la primera fita del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) Nova Economia de la Llengua​​​, recentment aprovat, que s'emmarca en el Pla de Recuperació i l'Agenda Espanya Digital. 

Amb este Projecte Estratègic es preveu una inversió d'1.100 milions d'euros en el marc del Pla de Recuperació i l'Agenda Espanya Digital posada en marxa pel Govern, que planteja la necessitat de desenvolupar plataformes de dades i infraestructures tecnològiques que donen suport a la IA.

Per mitjà d'este acord es generaran recursos lingüístics, ferramentes i models que es posaran a la disposició de centres d'investigació, empreses i usuaris de manera oberta, accessible i en formats adequats per al seu ús i reutilització, generant una important transferència de coneixement a l'economia. 

Entre les múltiples activitats previstes, destaca la creació d'un segell digital de la RAE que certifique que les ferramentes tecnològiques i la IA usen l'espanyol d'una manera apropiada; es proporcionaran recursos tècnics i documentals per a millorar l'ús de l'espanyol en la IA i en la tecnologia en general, al mateix temps que s'usarà la IA per a perfeccionar l'ocupació de l'espanyol i el seu processament automàtic. 

D'esta manera, està prevista la creació d'un observatori de neologismes i tecnicismes on per mitjà de la IA es recopilen automàticament este tipus de paraules en temps real i el desenvolupament de ferramentes tant de verificació lingüística com de resposta automàtica, per assenyalar alguns exemples. Tot açò serà accessible de forma lliure i gratuïta a través de www.rae.es

La llengua és cada vegada més important en ferramentes com chatbots, assistents virtuals, traducció simultània o comprensió lectora. Amb els desenvolupaments i resultats que s'obtinguen gràcies a l'execució d'este conveni, es beneficiarà a tota la comunitat hispanoparlant, constituïda per 591 milions de persones, el 7,5% de la població mundial. L'espanyol és el tercer idioma més emprat en Internet, després de l'anglés i del xinés. 

El conveni destaca que la intel·ligència artificial no és una tecnologia més, ni una activitat que afecte únicament a l'àmbit acadèmic i científic, sinó que es tracta d'una disciplina clau per a la transformació i l'economia digital, que afecta al benestar i prosperitat de la societat. El projecte LEIA, ideat i liderat per la RAE, té com a principal objectiu que les màquines parlen un correcte espanyol. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain
  • Cooperació interadministrativa