A través de la Declaració europea sobre tecnologies quàntiques , llançada per primera vegada al desembre, els Estats membres de la UE que han signat fins ara reconeixen la importància de les tecnologies quàntiques per a la competitivitat científica i industrial de la UE. Els Estats membres es comprometen a col·laborar en el desenvolupament d'un ecosistema de tecnologia quàntica de primer nivell en tota Europa, una part clau del pla de la Comissió Europea per a la Dècada Digital.
La conferència sobre tecnologies quàntiques va ser coorganitzada per la Presidència belga del Consell de la UE en el marc del projecte emblemàtic quàntic, una de les iniciatives de recerca més ambicioses d'Europa. Va reunir a la indústria, el món acadèmic i els governs per analitzar una col·laboració més profunda en el camp de la tecnologia quàntica durant la propera dècada (la dècada quàntica) i el paper que exercirà la tecnologia quàntica en la carrera tecnològica global.
Una mica de context
La iniciativa quàntica és una de les iniciatives de recerca més ambicioses d'Europa i reuneix a institucions de recerca, el món acadèmic, la indústria i els responsables polítics. Llançat en 2018 amb un pressupost d'almenys 1.000 milions d'euros i una durada de 10 anys, ens ajudarà a aconseguir el nostre objectiu de la dècada digital de la computació quàntica per 2025. En 2020, el vaixell almirall quàntic va publicar una nova agenda estratègica de recerca sobre tecnologies quàntiques. . Això va marcar una adreça clara per al futur desenvolupament de la tecnologia quàntica a Europa i va alimentar el debat en la conferència sobre tecnologies quàntiques, que va tenir lloc a Brussel·les i es va alinear amb el cim EuroHPC.