accesskey_mod_content

El Parlament Europeu recolza la nova Cartera Digital Europea per a l'accés digital transfronterer

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

01 març 2024

La Digital Identity Wallet permetrà l'autenticació i l'accés transfronteirzo a serveis clau, tant públics com a privats, a més d'emmagatzemar, compartir i signar electrònicament documents

Segons el reglament adoptat el dijous, i ja acordat amb els ministres de la UE, aquesta nova Cartera d'Identitat Digital permetrà als ciutadans identificar-se i autenticar-se en línia sense haver de recórrer a proveïdors comercials, una pràctica que genera preocupacions sobre la confiança, la seguretat i la privadesa.

La billetera de la UE s'utilitzarà de forma voluntària. Durant les negociacions, els eurodiputats van obtenir disposicions per salvaguardar els drets dels ciutadans i fomentar un sistema digital inclusiu evitant la discriminació contra les persones que opten per no utilitzar la billetera digital.

La llei preveu “signatures electròniques qualificades” gratuïtes per als usuaris de billeteras de la UE, que són les més segures/segures i tenen el mateix estatus legal que una signatura manuscrita, així com interaccions de billetera a billetera, per millorar la fluïdesa dels intercanvis digitals.

Els eurodiputats també han ordenat una billetera de codi obert per fomentar la transparència, la innovació i millorar la seguretat. També estableixen regles estrictes per al registre i la supervisió de les empreses involucrades per garantir la rendició de comptes i la traçabilitat.

A través de l'anomenat panell de privadesa, els usuaris podran tenir control total de les seves dades i podran sol·licitar la seva eliminació, segons el que es disposa en el  Reglament General de Protecció de Dades(Obre en nova finestra)  (GDPR).

Propers passos

El Parlament va donar llum verda definitiva al reglament amb 335 vots a favor, 190 en contra i 31 abstencions. Ara haurà de ser recolzat formalment pel Consell de Ministres de la UE perquè es converteixi en llei.

Contexo

Un estudi del servei de recerca del Parlament Europeu(Obre en nova finestra)  destaca que des de la pandèmia, la prestació de serveis públics i privats s'ha tornat cada vegada més digital. Les solucions de billetera digital existents permeten als usuaris emmagatzemar i vincular dades en un entorn únic i fluït en els seus telèfons mòbils. No obstant això,  segons la Comissió(Obre en nova finestra)  , aquesta conveniència té el cost de la pèrdua de control sobre les dades personals, mentre que aquestes solucions estan desconnectades d'una identitat física verificada, la qual cosa fa que el frau i les amenaces a la ciberseguretat siguin més difícils de mitigar.

Conferència sobre el futur d'Europa

La legislació és una resposta directa a les recomanacions de la Conferència sobre el Futur d'Europa, particularment alineant-se amb la Proposta 35(10) i la Proposta 33(5). La proposta 35(10) advoca per la creació d'una identitat digital comuna europea per agilitar les transaccions i serveis digitals transfronterers, recolzada per un marc sòlid de normes i directrius europees per garantir les salvaguardias necessàries. La proposta 33(5) subratlla la importància d'establir un entorn digital segur/segur i fiable.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Identitat i Signatura electrònica