accesskey_mod_content

El Parlament Europeu recolza la nova Cartera Digital Europea per a l'accés digital transfronterer

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

01 març 2024

La Digital Identity Wallet permetrà l'autenticació i l'accés transfronteirzo a servicis clau, tant públics com a privats, a més d'emmagatzemar, compartir i firmar electrònicament documents

Segons el reglament adoptat el dijous, i ja acordat amb els ministres de la UE, esta nova Cartera d'Identitat Digital permetrà als ciutadans identificar-se i autenticar-se en línia sense haver de recórrer a proveïdors comercials, una pràctica que genera preocupacions sobre la confiança, la seguretat i la privacitat.

La billetera de la UE s'utilitzarà de forma voluntària. Durant les negociacions, els eurodiputats van obtindre disposicions per a salvaguardar els drets dels ciutadans i fomentar un sistema digital inclusiu evitant la discriminació contra les persones que opten per no utilitzar la billetera digital.

La llei preveu “firmes electròniques qualificades” gratuïtes per als usuaris de billeteras de la UE, que són les més confiables i tenen el mateix estatus legal que una firma manuscrita, així com interaccions de billetera a billetera, per a millorar la fluïdesa dels intercanvis digitals.

Els eurodiputats també han ordenat una billetera de codi obert per a fomentar la transparència, la innovació i millorar la seguretat. També establixen regles estrictes per al registre i la supervisió de les empreses involucrades per a garantir la rendició de comptes i la traçabilitat.

A través de l'anomenat panell de privacitat, els usuaris podran tindre control total de les seues dades i podran sol·licitar la seua eliminació, segons el que es disposa en el  Reglament General de Protecció de Dades(Obri en nova finestra)  (GDPR).

Pròxims passos

El Parlament va donar llum verda definitiva al reglament amb 335 vots a favor, 190 en contra i 31 abstencions. Ara haurà de ser recolzat formalment pel Consell de Ministres de la UE perquè es convertisca en llei.

Contexo

Un estudi del servici d'investigació del Parlament Europeu(Obri en nova finestra)  destaca que des de la pandèmia, la prestació de servicis públics i privats s'ha tornat cada vegada més digital. Les solucions de billetera digital existents permeten als usuaris emmagatzemar i vincular dades en un entorn únic i fluït en els seus telèfons mòbils. No obstant açò,  segons la Comissió(Obri en nova finestra)  , esta conveniència té el cost de la pèrdua de control sobre les dades personals, mentre que estes solucions estan desconnectades d'una identitat física verificada, la qual cosa fa que el frau i les amenaces a la ciberseguretat siguen més difícils de mitigar.

Conferència sobre el futur d'Europa

La legislació és una resposta directa a les recomanacions de la Conferència sobre el Futur d'Europa, particularment alineant-se amb la Proposta 35(10) i la Proposta 33(5). La proposta 35(10) advoca per la creació d'una identitat digital comuna europea per a agilitzar les transaccions i servicis digitals transfronterers, recolzada per un marc sòlid de normes i directrius europees per a garantir les salvaguardias necessàries. La proposta 33(5) subratlla la importància d'establir un entorn digital segur i fiable.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Identitat i Firma electrònica