accesskey_mod_content

Publicat l'Índex de Govern Digital de l'OCDE 2023

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

02 febrer 2024

La segona edició d'aquest informe avalua els esforços dels països per a una transformació digital del sector públic coherent i centrada en l'ésser humà.

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic ( OCDE ) ha publicat la segona edició de l'Índex Índex de Govern Digital(Obre en nova finestra) ( DGI , en les seves sigles en anglès), que avalua els esforços realitzats pels governs per establir les bases necessàries per a una transformació digital del sector públic coherent i centrada en l'ésser humà. Sobre la base de l'exercici pilot realitzat en 2020, el DGI pretén ser un recurs de suport per als legisladors en les reformes polítiques integrals per a la transformació digital que tenen com a objectiu augmentar la productivitat del govern, millorar els serveis governamentals i la vida de les persones.

Tal com assenyala l'informe, el govern digital és essencial per transformar els processos i serveis governamentals de manera que millorin la capacitat de resposta i la confiança en el sector públic. Durant la pandèmia de Covid-19, també va resultar crucial per a la capacitat dels governs de seguir operant en temps de crisis i prestar serveis oportuns als ciutadans i les empreses. No obstant això, perquè la transformació digital sigui sostenible a llarg termini, necessita bases sòlides, inclosos acords de governança adaptables, una infraestructura pública digital fiable i resiliente, i un enfocament prospectiu de la governança amb tecnologies emergents com la intel·ligència artificial.

Aquest nou índex comprèn 155 conjunts de dades de 33 països membres, 4 països candidats i 1 país soci recopilats en 2022, que abasten el període comprès entre l'1 de gener de 2020 i el 31 d'octubre de 2022. El DGI no mesura el nivell de digitalització de processos i serveis governamentals específics, ni l'adopció d'aquests serveis per part dels usuaris, que són objecte d'altres informes i estudis internacionals.

La metodologia d'avaluació i l'enquesta emprada per mesurar aquests esforços es basa en el Marc normatiu per al govern digital ( Digital Government Policy Framework- DGPF(Obre en nova finestra) ) elaborat per l'OCDE en 2014 i constituït per sis dimensions: Digital des del disseny, Sector Públic basat en dades, Govern com a plataforma, Obert per defecte, Centrado en l'usuari i Proactividad.

Gráfico circular de las seis dimensiones mencionadas en el párrafo anterior

Els països amb millor acompliment en l'Índex de Govern Digital 2023 són Coreja, Dinamarca, Regne Unit, Noruega, Austràlia, Estònia, Colòmbia, Irlanda, França i Canadà. Aquests països demostren un enfocament integral per garantir bases sòlides per al govern digital amb un acompliment equilibrat en les sis dimensions de l'Índex.  

Gráfico explicado en el párrafo anterior

Espanya se situa en la 15ª posició dels 33 països analitzats, amb una puntuació (0,599) pràcticament igual a la de la mitjana de l'OCDE (0,605). Destaca en la dimensió ‘Obert per defecte’, on ocupa la 7ª posició, la qual cosa demostra un enfocament estratègic sòlid i polítiques més efectives per gestionar i utilitzar dades governamentals obertes.

Índex de Govern Digital de l'OCDE 2023(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic