accesskey_mod_content

Aprovada la creació d'un Comitè d'experts per protegir a menors en l'entorn digital

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

31 gener 2024

El Consejo de Ministros del 30 de enero acordó la creación de dicho comité con el propósito de generar un ambiente digital seguro para la juventud y la infancia.

Anterior a aquest acord, el president del Govern va comunicar aquesta decisió durant un esdeveniment commemoratiu del Dia Internacional de la Protecció de Dades Personals, expressant que en la sessió del Consell de Ministres del 30 de gener, s'establiria aquest comitè amb el propòsit de generar un ambient digital segur per a la joventut i la infància.

En la sede de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, el presidente del Gobierno ha explicado los fundamentos del amplio acuerdo que tuvo lugar hoy, destacando tres pilares fundamentales:

  1. En el primer pilar, es fa referència a la necessitat d'aprovar una legislació integral per a la protecció de menors en internet.
  2. En el segon pilar, s'estableix la necessitat d'impulsar una estratègia d'enfocament multidisciplinari des de l'educació, ja que la prevenció i la formació exerceixen un paper crucial en el foment d'un entorn digital segur/segur.
  3. En el tercer pilar, es proposa la promoció d'avanços en el desenvolupament de solucions tecnològiques destinades a impedir l'accés de menors d'edat a continguts per a adults.

Con base en estas declaraciones del pasado 29 de enero, el Consejo de Ministros aprobó la creación de dicho comité. Una vez alcanzado este acuerdo, en un lapso de 15 días, el Ministerio de Juventud e Infancia procederá a la presentación del grupo de  expertos compuesto por un máximo de 50 miembros, contará con representación del Observatorio de Infancia, el Observatorio Español del Racismo y la Xenofobia, el Consejo Estatal de Participación de la Infancia y de la Adolescencia, el Consejo de la Juventud, el Consejo Asesor Digital Joven, la Agencia Española de Protección de Datos, el Consejo Escolar del Estado, el Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE), la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia y el Consejo de Consumidores y Usuarios. También estarán presentes las confederaciones de asociaciones de madres y padres de alumnos y las entidades y organizaciones del tercer sector de ámbito estatal. Además, habrá especialistas en las áreas de la pediatría, la psicología, la igualdad de género y la protección de la salud mental, así juristas especializados en la garantía de los derechos de la infancia y de la juventud. En la composición del comité habrá presencia equilibrada entre mujeres y hombres.

S'encomana a aquest comitè l'elaboració d'un informe en un termini de sis mesos, on s'incloguin anàlisis i conclusions sobre l'impacte de les tecnologies en la població infantil i juvenil. Així mateix, se li assigna la tasca de formular recomanacions per a la implementació d'accions i mesures a curt, mitjà i llarg termini, amb el propòsit que les Administracions públiques assegurin un marc de prevenció, detecció precoç i protecció enfront de possibles vulneracions dels drets de la infància i la joventut. Aquest informe serà remès al Govern a través del Ministeri de Joventut i Infància.

L'objectiu d'aquest comitè consisteix a aconseguir un acord intergeneracional a nivell nacional que possibiliti que nenes, nens i adolescents gaudeixin dels beneficis de la tecnologia, garantint una navegació segura/segura a la xarxa, donant prioritat a la defensa dels seus drets i brindant-los l'oportunitat de participar en la presa de decisions.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades
  • Ciutadà