accesskey_mod_content

España presidirà el Comitè de direcció de l'Aliança per al Govern Obert

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 setembre 2023

España ha estat triada per coliderar a partir d'octubre de 2024 aquesta iniciativa multilateral en la qual participen 76 països, 104 governs regionals i locals i centenars d'organitzacions de la societat civil.

España ha estat triada com a copresidenta del Comitè de direcció de la  Aliança per al Govern Obert (OGP)(Obre en nova finestra)  i iniciarà el seu mandat l'1 d'octubre de 2024. D'aquesta forma es reconeix el gran compromís i esforç d'España per impulsar Administracions Públiques més transparents, participatives i que rendeixin comptes a la ciutadania.

L'elecció d'España per coliderar aquesta organització multilateral en la qual participen 76 països, 104 governs regionals i locals i centenars d'organitzacions de la societat civil s'ha produït en la VIII Conferència Global de l'Aliança per al Govern Obert, que s'està celebrant aquesta setmana a Tallin (Estònia). España està representada en aquest cim per la secretària d'Estat de Funció Pública, Lidia Sánchez Milán, qui ha posat en valor la implicació d'España en aquest projecte global, atès que està representada en l'Aliança pels tres nivells de l'Administració Pública.

De fet, a més del Govern d'España formen part de l'OGP les Comunitats Autònomes de País Basc, Catalunya, Aragó, Astúries, Comunitat Valenciana, així com l'Ajuntament de Madrid. En aquest sentit, Sánchez Milán ha posat en valor per aconseguir la copresidencia l'experiència d'España a integrar el govern obert en tots els nivells de l'administració.

Així mateix, la secretària d'Estat ha ressaltat la "ambició" amb la qual es concep el vigent IV Pla de Govern Obert (2020-2024), que conté més de 110 iniciatives d'àmbit estatal, autonòmic i local, la qual cosa evidencia la "inequívoca voluntat" de tots els seus membres per continuar avançant en la transparència i rendició de comptes.

Por último, Sánchez Milán también ha destacado el importante papel que puede jugar España entre los diferentes países miembros de la OGP como país europeo, pero también con una fuerte vinculación histórica y cultural con América Latina y unas intensas relaciones con África.

España, membre des de la seva fundació

España es miembro de esta Alianza desde su fundación en 2011. Una organización multilateral cuyo objetivo es lograr que las Administraciones Públicas actúen con transparencia, fomenten la colaboración y la participación ciudadana, rindan cuentas y sean inclusivas. En su seno se desarrollan, por parte de los países, los Planes de Gobierno Abierto. Esto es, documentos estratégicos en los que los Estados adquieren compromisos concretos en la materia.

En 2022 España va fer un pas més en presentar-se per formar part del Comitè Directiu de l'OGP. Es tracta del màxim òrgan executiu de l'Aliança que està format per 11 representants d'Estats i 11 representants de la societat civil. Els membres són triats per votació per un període de tres anys, prorrogable per altres tres. España va ser triada l'any passat i entrarà a formar part d'ell des de l'1 d'octubre de 2023.

En el cim de Tallin, España ha fet un pas més en ser triada per copresidir el Comitè de direcció durant el període 2024-2025. La presidència implica dirigir aquest Comitè, impulsar les iniciatives de l'OGP i liderar les àrees temàtiques del govern obert. En aquest sentit, España es compromet a promoure amb major obstinació aquelles mesures que persegueixin una major implicació ciutadana en la presa de decisions públiques a través de processos deliberatius.

Organització de la Conferència Global 2025

A més, també comporta organitzar una Conferència Global en 2025, que reunirà a tots els Estats membres i als representants de la societat civil que formen la comunitat global de govern obert. Seria la novena Conferència Global de l'Aliança, després de les cites de Brasília, Londres, Mèxic DF, París, Tblisi, Ottawa, Seül i Tallin.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Govern obert, Informes i Estudis