accesskey_mod_content

La dataesfera en la qual vivim: el sistema de dades interconnectat

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

08 maig 2023

El terme datasfera s'ha vingut utilitzat per definir el conjunt de tota la informació existent als espais digitals, incloent també altres conceptes relacionats com els fluxos de dades i les plataformes implicades.

Amb l'avanç que la tecnologia i la connectivitat han experimentat durant els últims anys, hem entrat de ple en una nova era en la qual les dades mai dormen(Obre en nova finestra)  i la quantitat de dades circulant és major que mai(Obre en nova finestra) . En l'actualitat, podríem dir que vivim tancats en una esfera envoltats de dades(Obre en nova finestra)  i això ens ha anat fent cada vegada més depenents d'ells. D'altra banda, ens hem anat també transformant a poc a poc en éssers tant productors com a recol·lectors de dades.

Avui dia vivim en una societat interconnectada a través de les dades(Obre en nova finestra)  i també mitjançant algorismes que ens uneixen i estableixen relacions entre nosaltres. Totes aquelles dades que compartim de forma més o menys conscient ja no ens afecten únicament a nosaltres mateixos com a individus, sinó que poden tenir també el seu efecte en la resta de la societat, fins i tot de forma de vegades totalment imprevisible – com en una versió digital de l'efecte efecte papallona/papallona(Obre en nova finestra) .

El concepte de dataesfera ha anat evolucionant fins a convertir-se en un ecosistema digital complet, altament interconnectat i complex – compost per una àmplia gamma de dades i tecnologies – que nosaltres habitem i que afecta a la forma en la qual vivim les nostres vides. És un sistema en el qual les dades tenen valor sol en el context de la seva relació amb altres dades, amb les persones i amb les normes que regulen aquestes relacions.

Per tant, per a una gestió eficaç d'aquest nou ecosistema, serà necessària una millor comprensió de com els diferents components de la dataesfera es relacionen entre si, de com les dades flueixen a través d'aquests components i de quins seran les normes adequades necessàries perquè aquest sistema interconnectat funcioni.

Les dades com a component actiu del sistema

En una aproximació basada en sistemes, les dades es consideren un component actiu dins de l'ecosistema. Això significa que les dades ja no són només informació estàtica, sinó que també tenen la capacitat d'influir en el funcionament del propi ecosistema i, per tant, seran un component més a tenir en compte per a la gestió eficaç del mateix.

Per exemple, les dades poden utilitzar-se per ajustar el funcionament dels algorismes, millorant la precisió i l'eficiència dels sistemes d'intel·ligència artificial(Obre en nova finestra)  i d'aprenentatge automàtic. De forma similar, també podrien utilitzar-se per ajustar la forma en què es prenen decisions i s'apliquen polítiques en diferents sectors, com l'atenció mèdica(Obre en nova finestra) , l'educació i la seguretat.

La dataesfera i l'evolució del govern de les dades

Per tant, serà necessari explorar nous marcs col·lectius de governança de dades que tinguin en consideració a tots els elements de l'ecosistema en el seu disseny, controlant la forma en què s'accedeix, s'utilitza i es protegeix la informació en el conjunt de la dataesfera.

Així es podria garantir que les dades siguin utilitzades de manera segura/segura, ètica i responsable per al conjunt de l'ecosistema i no només en casos individuals o aïllats. Per exemple, algunes de les noves eines de governança de dades que fa ja temps que s'estan experimentant i ens poden servir a l'hora de gestionar la dataesfera de forma col·lectiva són els data commons béns digitals de dades , els data trusts fideïcomissos de dades , les cooperatives de dades , o els data collaboratives col·laboracions de dades , entre uns altres.

El futur de la dataesfera

La dataesfera seguirà creixent i evolucionant en els propers anys, impulsada una vegada més pels nous avanços tecnològics i l'augment de la connectivitat i la ubiqüitat dels sistemes. Serà important que els governs i les organitzacions es mantinguin al dia d'aquests canvis i adaptin les seves estratègies de govern i gestió de dades en conseqüència mitjançant marcs regulatoris sòlids, acompanyats de pautes ètiques i pràctiques responsables que assegurin que els beneficis que ens prometen l'explotació de les dades es puguin finalment materialitzar al mateix temps que es minimitzen els riscos.

Per poder atendre adequadament aquests desafiaments, i aprofitar així tot el potencial de la dataesfera per a un canvi positiu i per el ben comú, serà essencial deixar de pensar en les dades com alguna cosa que puguem tractar de forma aïllada i adoptar un enfocament basat en sistemes que reconegui la naturalesa interconnectada de les dades i el seu impacte en el conjunt de la societat.

Avui dia, podríem considerar que els espais comuns de dades(Obre en nova finestra) ( data spaces ), que la Comissió Europea porta ja algun temps desenvolupant(Obre en nova finestra)  com a part clau de la seva nova estratègia de dades(Obre en nova finestra) , són precisament una evolució lògica del concepte de la dataesfera adaptada a les necessitats particulars del nostre temps i actuant sobre tots els components de l'ecosistema simultàniament(Obre en nova finestra) : tècnic, funcional, operacional, legal i de negoci.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic