accesskey_mod_content

Llançada la Invitació per participar en la implementació de la Carta de Drets Digitals

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

24 març 2023

red.es i l'Observatori Nacional de Telecomunicacions i Societat de la Informació (ONTSI) cerquen perfilar amb ajuda de la ciutadania els drets digitals més rellevants.

L'interès pels Drets Digitals està present tant en l'estratègia digital europea com en l'espanyola. Al març de 2021, la Comissió Europea va presentar l'actual estratègia per a la transformació digital d'Europa, denominada Década Digital per 2030, amb l'objectiu d'avançar cap a una economia digital, climàticament neutra, circular i resiliente. L'estratègia atorga un lloc privilegiat als drets i valors de la Unió Europea com a eix del model europeu de digitalització, situa a les persones al centre de la seva actuació i reafirma l'equiparació dels drets al món digital i no digital. 

En aquest context, red.es i l'Observatori Nacional de Telecomunicacions i Societat de la Informació (ONTSI), entitats adscrites a la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, cerquen a través de la Invitació general per participar en la implementació de la Carta de Drets Digitals perfilar amb ajuda de la ciutadania els drets digitals més rellevants en l'entorn i els espais digitals, així com descriure drets instrumentals o auxiliars dels primers.

Respecte a la seva implementació, l'objectiu d'aquesta col·laboració és desenvolupar, de manera conjunta entre Red.es i  sis entitats que seran seleccionades per desenvolupar convenis, les propostes de mesures legislatives i no legislatives per impulsar la implementació de la Carta de Drets Digitals en l'àmbit específic al que es refereixi el conveni. Per a això es prendrà en consideració el marc legislatiu actual, les actuacions engegades per organitzacions públiques i privades, les demandes de les parts interessades i les recomanacions d'organismes nacionals i internacionals.

Pel que als Convenis amb les entitats triades es refereix, que es crearan de manera conjunta amb Red.es, l'Espai d'Observació dels Drets Digitals té com a objectiu la construcció d'un espai obert, inclusiu i participatiu des del qual impulsar el coneixement, el debat i la difusió dels Drets Digitals entre la ciutadania i les entitats públiques i privades, tant en l'àmbit nacional com a internacional. L'Espai perseguirà millorar el coneixement sobre la percepció pública d'aquests drets i l'evolució dels mateixos a Espanya i impulsarà la realització d'estudis en aquest àmbit. Així, el Conveni resultant entre les parts reflectirà el seu mutu interès comú en la difusió i debat entorn de/entorn dels Drets Digitals i el seu impacte en la societat.

L'Espai d'Observació dels Dret Digitals, es convertirà en un espai des del qual visibilitzar els esforços que es realitzen en l'àmbit nacional i internacional per impulsar l'adopció de mesures que enforteixin el compliment dels Drets Digitals, experimentant amb mecanismes per incrementar l'adhesió formal a la Carta de Drets Digitals d'institucions públiques i privades, governamentals i no governamentals, col·laborant amb la creació d'una cultura activa fonamentada en la defensa dels Drets Digitals.

Tan sol podran participar en la Invitació General les entitats que tinguin entre els seus objectius o desenvolupin activitats relacionades amb l'estudi, la difusió o la promoció dels Drets Digitals:

  • Fundacions, associacions (incloent federacions, confederacions o unions d'aquestes) i col·legis professionals.
  • Les Universitats públiques i privades i els seus instituts universitaris.
  • Organismos Públicos de recerca definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.
  • Altres centres públics de R+D: Organismes públics i centres amb personalitat jurídica pròpia depenents o vinculats a l'Administració General de l'Estat, i els dependents o vinculats a les administracions públiques territorials i els seus organismes, o participats majoritàriament pel sector públic, qualsevol que sigui la seva forma jurídica.
  • Centres tecnològics i Centres de suport a la innovació tecnològica que estiguin inscrits en el registre de centres creat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre de tals Centres.

Ver Invitación a la seu electrònica de Red.es(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Ciutadà