Recentment s'ha engegat a Bogotà (Colòmbia) l'Aliança Digital Unió Europea-Amèrica Llatina i el Carib, una iniciativa conjunta per defensar una transformació digital centrada en l'ésser humà. En l'esdeveniment, ha participat Carme Artigas, la Secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, i ha remarcat la voluntat de l'Aliança de que la ciutadania estigui connectada, tenir control sobre les dades i d'abordar la transformació digital d'Iberoamèrica conjuntament, liderant una Carta de Drets Digitals Iberoamericana.
L'objectiu de l'Aliança és fomentar el desenvolupament d'infraestructures digitals segures/segures, resilientes i centrades en l'ésser humà sobre la base d'un marc de valors que els participants comparteixen, garantint un entorn democràtic i transparent i incidint de manera especial en la privadesa i els drets digitals. L'Aliança suposa una fita per a tots dos hemisferis, ja que es tracta de la primera associació digital intercontinental acordada entre ambdues regions en el marc de l'estratègia d'inversions de Global Gateway , l'oferta de la UE en matèria de connexions fiables i sostenibles amb els països socis.
Ambdues parts col·laboraran en àmbits digitals crucials com les infraestructures, el marc normatiu, el desenvolupament de capacitats, la tecnologia, l'emprenedoria, la innovació i la digitalització dels serveis públics, a més de les aplicacions i serveis d'observació de la Terra i de navegació per satèl·lit.
En l'Aliança participaran Governs, parts interessades del sector privat, institucions financeres internacionals, organitzacions intergovernamentals i no governamentals, i persones de la societat civil i del món acadèmic. La seva importància i novetat radica que estem davant la primera associació digital intercontinental acordada entre ambdues regions en el marc de l'estratègia d'inversions de Global Gateway , l'oferta de la UE en matèria de connexions fiables i sostenibles amb els països socis.
Se sustenta en una contribució inicial de 145 milions d'euros de l'Equip Europa, de la qual 50 milions, procedents del pressupost de la UE, es destinen a impulsar la cooperació digital entre ambdues regions.
L'objectiu de l'Aliança és fomentar el desenvolupament d'infraestructures digitals segures/segures, resilientes i centrades en l'ésser humà sobre la base d'un marc basat en valors, garantint un entorn democràtic i transparent i posant l'accent principalment en la privadesa i els drets digitals.
La presidència de Colòmbia va organitzar la iniciativa en el marc de la CELAC i la van engegar en un acte d'alt nivell la vice-presidenta executiva de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, la presidència sueca del Consell de la UE i representants d'Amèrica Llatina i el Carib i dels Estats membres de la UE. Amb vista al cim que se celebrarà al juliol, s'ha iniciat un procediment per elaborar una declaració conjunta en suport de l'Aliança. Aquesta facilitarà un fòrum per al diàleg periòdic d'alt nivell i la cooperació sobre temes prioritaris.
Es basarà en dues importants plataformes de coordinació, que crearan sinergies en ambdues regions i entre elles: el Centre D4D ( Digital4Development ), per als socis de l'Equip Europa, i la CEPAL (Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Amèrica Llatina i el Carib), per als socis d'Amèrica Llatina i el Carib. Participaran en la realització de l'aliança Governs, parts interessades del sector privat, institucions financeres internacionals, organitzacions intergovernamentals i no governamentals, i persones de la societat civil i del món acadèmic.
Els participants també van debatre propostes sobre un programa d'inversions en el sector digital en el qual participi el sector privat d'ambdues regions, amb vista al Cim UE-CELAC de juliol de 2023. També van assistir a l'acte representants d'institucions financeres internacionals, directors generals d'empreses de la UE i ALC, la societat civil i el món acadèmic.