La Estratègia europea de dades de la Comissió Europea estableix que és clau la creació d'un mercat únic de dades compartides. En aquesta estratègia, la Comissió s'ha marcat com un dels seus principals objectius l'impuls d'una economia de la dada concorde als valors europeus d'autodeterminació en la compartició de dades (sobirania), confidencialitat, transparència, seguretat i competència justa.
Els espais de dades comunes a nivell europeu són un recurs fonamental en l'estratègia de dades perquè actuen com a habilitadors de l'impuls de l'economia de la dada. De fet, posar en comú les dades europees de sectors clau, fomentar la circulació de les dades i crear espais de dades col·lectives i interoperables són accions que contribueixen al benefici de la societat.
Encara que els entorns de compartició de dades existeixen des de fa temps, es planteja la creació d'espais de dades que garanteixin els valors i principis de la UE. Desenvolupar iniciatives legislatives que els habilitin no solament és un repte tecnològic, sinó també de coordinació entre els participants, de governança, d'adopció d'estàndards i d'interoperabilitat.
Per abordar un desafiament de tal magnitud, la Comissió té previst invertir prop de 8.000 milions d'euros fins a 2027 en el desplegament de la transformació digital europea. Com a part del projecte s'inclou el foment d'infraestructures, eines, arquitectures i mecanismes per compartir dades. Perquè triomfi aquesta estratègia és necessari que, des del compliment dels valors europeus, es plantegi un paradigma d'espai de dades que tingui calat en la indústria. Aquest paradigma d'espai de dades actuarà com un estàndard tecnològic de facto i permetrà que avanci la conscienciació social sobre les possibilitats de la dada, alguna cosa que possibilitarà la tornada econòmica de les inversions requerides per crear-ho.
Amb la finalitat de fer realitat el paradigma d'espais de dades, des de la convergència de les actuals iniciatives, la Comissió Europea ha apostat pel desenvolupament de el projecte Simpl.
Què és Simpl
Simpl és un projecte finançat pel programa Digital Europe de la Comissió Europea, dotat amb 150 milions d'euros i amb un termini d'execució de tres anys. Su objectiu és posar a la disposició de la societat un programari (middleware) per a la construcció d'ecosistemes de dades i serveis d'infraestructures en el núvol que suportin els valors europeus de sobirania la dada, privadesa i mercat just.
El projecte Simpl consisteix en l'entrega de 3 productes:
-
Simpl-Open: Middleware pròpiament dit. Es tracta d'una solució de programari per crear ecosistemes de serveis de dades (compartició de dades i aplicacions) i serveis d'infraestructura en el núvol (IaaS, PaaS, SaaS, etc). Aquest programari ha d'incloure agents que habilitin la connexió a l'espai de dades, serveis operacionals i serveis d'intermediació (catàleg, vocabulari, registre d'activitat, etc). El resultat haurà de lliurar-se sota llicència de fonts obertes i s'intentarà construir una comunitat open source que garanteixi la seva evolució.
-
Simpl-Labs: Infraestructura per crear entorns de treball de proves (test bed) perquè els usuaris interessats poden provar l'última versió de el programari en la modalitat d'autoservei. Aquest entorn està pensat principalment per a promotors d'espais de dades que vulguin fer les oportunes proves tècniques abans d'un desplegament.
-
Simpl-Temps real: Despliegues de Simpl-open en entorns de producció que es correspondran a espais sectorials contemplats al programa Digital Europe. En concret, es planteja el desplegament d'espais de dades gestionades per la pròpia Comissió Europea (Salut, Procurement, Llenguatge).
El projecte té una orientació pràctica i cerca obtenir resultats al més aviat possible. Pel que es pretén que, a més de subministrar el programari, el contractista presti un servei de laboratori perquè els usuaris puguin realitzar proves. L'empresa que desenvolupi Simpl també haurà d'adaptar el programari per al desplegament d'espais de dades comunes europeus previstos a el programa Digital Europe.
La associació Gaia-X està considerada com la més propera en els seus objectius al projecte Simpl, així que el resultat del projecte haurà d'esforçar-se en la reutilització dels components que Gaia-X posi a la seva disposició.
Per la seva banda, el centre Data Space Support Center , en el qual participen les principals iniciatives europees de creació de marcs tecnològics i estàndards per a la construcció d'espais de dades, haurà de definir els requisits de el middleware mitjançant especificacions, models arquitectònics i selecció d'estàndards.
Els treballs preparatoris de Simpl van finalitzar al maig de 2022, fixant l'abast i els requeriments tècnics del projecte que han estat objecte de detall en el procés contractual actualment obert. La licitació es va engegar el passat 24 de febrer de 2023. Tota la informació està disponible en TED eTendering , inclosa la manera de formular preguntes sobre el procés de licitació. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 24 d'abril de 2023 a les 17: 00 (hora de Brussel·les).
Simpl espera disposar d'una plataforma viable mínima publicada a principis de 2024. Paral·lelament, i al més aviat possible, l'entorn obert de proves (Simpl-Labs) es posarà a la disposició de les parts interessades a experimentar. A continuació, es procedirà a integrar progressivament diferents casos d'ús, ajudant-los a ajustar Simpl a les necessitats específiques, considerant prioritaris els casos finançats d'una altra manera en el marc del programa de treball Europa DIGITAL.
Com a conclusió, cal remarcar que Simpl és la aposta de la Comissió Europea per al desplegament i interoperabilitat de les diferents iniciatives d'espais de dades sectorials, garantint-se la seva concordança amb les especificacions i requisits emanats del Data Space Support Center i, per tant, amb el procés de convergència de les diferents iniciatives europees de construcció d'espais de dades (Gaia-X, IDSA, Fiware, BDVA).
Font original de la notícia