accesskey_mod_content

Espanya accelera en 2022 l'execució dels fons europeus NextGenerationEU

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

17 febrer 2023

Més de 23.300 milions d'euros financen ja més de 190.000 projectes, entre ells la digitalització de les administracions de tots els territoris o el Joc Digital.

España aceleró en 2022 la ejecución de los fondos europeos NextGenerationEU, con más de 23.300 millones de euros en convocatorias de ayudas y licitaciones resueltas a cierre de 2022 que están financiando ya más de 190.000 proyectos de empresas, centros de investigación, ciudadanos y administraciones en todos los territorios. Así se desprende del III Informe de Ejecución del Plan de Recuperación presentado este jueves.

Hasta la fecha, España ha recibido 31.000 millones de euros de fondos europeos por el cumplimiento de 92 hitos y objetivos avalado por la Comisión Europea. El Gobierno espera que en los próximos días la Comisión Europea valore positivamente la solicitud del tercer pago, de 6.000 millones de euros. Con ello, se habría validado el cumplimiento de 121 hitos y objetivos desde que se pusiera en marcha el plan en julio de 2021.

Cogobernanza amb les CCAA

Para lograr la efectividad en el despliegue de los fondos NextGenerationEU, desde 2021 se ha desarrollado una arquitectura de cogobernanza y colaboración con las Comunidades y Ciudades Autónomas, los agentes sociales y económicos y los grupos políticos que ha supuesto ya la celebración de 139 conferencias sectoriales, 14 reuniones de la mesa de diálogo social del Plan de Recuperación, se han realizado 32 manifestaciones de interés y se han mantenido más de 35 reuniones bilaterales con las Comunidades Autónomas.

Les contribucions i propostes rebudes han permès identificar els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació econòmica (PERTEs) i articular els diferents programes i convocatòries per aconseguir una àmplia participació i el màxim impacte sobre el terreny.

Como resultado del intenso proceso de cogobernanza, a cierre de 2022 se han resuelto convocatorias de ayudas y licitaciones por 23.300 millones de euros, de las que un 82% corresponden a la Administración General del Estado.

A més, s'han assignat 20.628 milions d'euros a les Comunitats Autònomes a través de les 139 conferències sectorials celebrades per a la seva gestió directa en els seus àmbits de competència, com a educació, habitatge, sanitat i polítiques socials, i mitjançant diferents subvencions i convenis.

A aquests recursos se sumen els 4.900 milions d'euros que han rebut els Ajuntaments a través de les convocatòries llançades per l'Estat i altres convenis per a rehabilitació i eficiència d'edificis públics, zones de baixes emissions en centres urbans, digitalització de l'administració o passadissos verds.

Els fons arriben a l'economia real

El sector empresarial és el gran beneficiari del Pla. Un 45% dels beneficiaris de les convocatòries d'ajudes resoltes són empreses que han rebut, fins a 31 de desembre de 2022, més de 10.000 milions d'euros, per executar els seus projectes. Juntament amb els centres de R+D+i, representen el 55% dels beneficiaris de convocatòries. Entre los hitos más destacados se encuentran los 113.000 bonos de digitalización para la modernización de las pymes con el programa KIT DIGITAL.

A això se sumen les inversions en infraestructures de connectivitat física i digital, que estan permetent portar la banda ampla al 100% del territori, amb el desplegament dels programes UNICO de connectivitat digital i 5G que han mobilitzat ja 2.300 milions per a inversions en tot el territori.

Engegada i impuls als 12 Projectes Estratègics

A més de les inversions desplegades mitjançant convocatòries generals, s'han engegat 12 Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), per articular de forma eficient i en tot el territori els projectes proposats per les Comunitats i Ciutats Autònomes i les manifestacions d'interès llançades.

Durant 2022 es van engegar tres nous PERTE i va avançar a bon ritme l'execució d'inversions associades a aquests projectes estratègics, amb més de 5.000 milions d'euros compromesos a tancament de 2022, i el llançament de convocatòries per més de 12.000 milions d'euros.

Agilitació i aprofitament del 100% de recursos

El ritme d'execució de les inversions ha anat augmentant, amb un ritme de convocatòries mitjà de 2.000 milions d'euros al mes en la segona part de 2022. El termini mitjà entre la convocatòria i la resolució se situa en 3-4 mesos, la qual cosa permet avançar un important flux d'execució l'any en curs.

En aras de asegurar la eficiencia de las inversiones y su impacto real, se ha puesto en marcha un marco procedimental específico para agilizar las inversiones, que ha sido mejorado en el curso de 2022 para eliminar cuellos de botella sin menoscabo para los mecanismos de control y auditoría.

El Consell de Ministres ha aprovat també un encàrrec a la Societat Estatal Tecnologies i Serveis Agraris (Tragsatec) per donar serveis d'assistència i dinamització a Comunitats Autònomes i Entitats Locals amb la finalitat de dotar d'ajuda externa i suport tècnic a les administracions amb menys recursos materials i personals per poder accelerar els seus projectes vinculats al Pla de Recuperació.

A més, s'ha reforçat el personal per a la gestió i control i ja s'han format a més de 2.200 empleats públics, el 70% dels treballadors públics compromesos amb la Comissió Europea. 

Mecanismes de control i transparència

La flexibilització dels tràmits i procediments administratius per agilitar el desplegament dels fons europeus es realitza garantint els mecanismes de control i transparència del Pla de Recuperació.

El sistema integral de gestió (CoFFEE) desenvolupat pel Ministeri d'Hisenda monitora el desplegament dels fons revisant el compliment de les fites i objectius i de l'execució comptable. Aquest sistema compta amb informació tant dels Ministeris, com de les Comunitats Autònomes, els Ajuntaments i les Universitats.

A això se suma el nou sistema de detecció de conflictes d'interessos ‘exdavant’ mitjançant mineria de dades (Minerva) i les auditories per part de la Intervenció General de l'Estat (IGAE), del Tribunal de Comptes Nacional i Europeu, de la Comissió Europea i de l'Oficina de Lluita contra el Frau (OLAF).

Tota la informació sobre convocatòries de subvencions, licitacions, resolucions, novetats i beneficiaris és pública i es troba disponible a la Base Nacional de Subvencions, la Plataforma de Contractació de l'Estat i se centralitza la pàgina web del Pla de Recuperació, entre altres fonts.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

Presentació III Informe d'Execució del Pla de Recuperació(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Empresa