accesskey_mod_content

España, en cinquena posició en matèria de dades obertes segons l'últim informe OURdata de l'OCDE

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

26 desembre 2023

España torna a situar-se en el primers llocs mundials en l'Índex de Dades Obertes, Útiles i Reutilizables (OURdata Index), elaborat per l'OCDE amb la finalitat d'avaluar els esforços realitzats pels diferents governs a l'hora de dissenyar i implementar polítiques nacionals de dades obertes. 

Llançat per primera vegada en 2015, l'Índex va comptar amb dues edicions posteriors publicades en 2017 i 2019. En aquesta quarta edició s'ha produït un canvi de metodologia, la qual cosa no fa possible comparar els resultats amb els de edicions prèvies. 

Per realitzar l'anàlisi, es van recopilar dades relatives a les polítiques efectuades per 40 països en el període de 2020-2021. Es tracta d'un període marcat per la pandèmia de Covid-19, que va ocasionar una situació excepcional a tot el món i va posar de manifest la necessitat per part dels governs de garantir l'accés a dades d'alta qualitat, per fomentar la resiliència i facilitar respostes conjuntes de tota la societat davant una crisi. 

El informe final se publicará durante el segundo trimestre de 2024. No obstante, la OCDE(Obre en nova finestra) ha fet públic  un resum(Obre en nova finestra)  on ja es recullen algunes de les principals conclusions de l'estudi.  

España se situa entre els líders mundials

D'acord amb l'estudi, España ocupa la cinquena posició en matèria de dades obertes, solament per darrere de Corea del Sud, França, Polònia i Estònia, tal com recull la següent gràfica.  

 

L'informe avalua tres pilars i nou subpilares, tots els quals tenen el mateix valor en la puntuació final: 

  1. Disponibilitat de dades: aquest indicador mesura fins a quin punt els governs han adoptat i implementat requisits formals per a la publicació de dades obertes. També avalua si els diferents actors implicats en el procés de publicació de dades (stakeholders) están llevando a cabo alguna tarea para identificar la demanda de datos en general y la disponibilidad de conjuntos de datos de gran valor, en particular. En este sentido, hay señalar que, aunque el informe habla de datos de gran valor (high value datasets), no es tracta de el  mateix concepte de dades d'alt valor que maneja la UE(Obre en nova finestra) . En el cas de l'OCDE, es tenen en compte també altres categories de gran impacte com a sanitat, educació, crims i justícia o finances públiques, entre uns altres. El detall de les categories que es tenen en compte està indicat en l'annex de l'informe. 

  2. Accessibilitat de les dades: aquest indicador avalua si els conjunts de dades de gran valor governamentals es proporcionen en formats oberts i reutilitzables, actualitzats, amb una bona qualitat de metadades i a través d'interfícies de programació d'aplicacions (API). També analitza la participació de diferents actors al portal central de dades obertes i en la millora de la qualitat de les dades. 

  3. Apoyo gubernamental a la reutilización de datos: este indicador estudia hasta qué punto los gobiernos desempeñan un papel proactivo en la promoción de la reutilización de los datos públicos abiertos, dentro y fuera de la administración. 

Diagrama</p>
<p>Descripción generada automáticamente 

Tenint en compte aquests indicadors, España es troba en el grup de “països líders”. Aquests països demostren un enfocament integral de les iniciatives de dades obertes i, en general, obtenen bons resultats en tots els aspectes. En el cas concret d'España, destaca a la hora d'impulsar la reutilització de dades, on se situa en segon lloc. S'ha tingut en compte com des de l'àmbit governamental es consciencia a les empreses i a la societat civil sobre les oportunitats que ofereixen les dades públiques obertes, participant en associacions i esdeveniments de creació conjunta per estimular la reutilització de dades. També es destaca la disponibilitat d'iniciatives de conscienciació i capacitació per a funcionaris públics en matèria de publicació de dades obertes, anàlisis i reutilització, així com els esforços per dur a terme avaluacions de l'impacte de les dades públiques obertes i la presentació d'exemples de reutilització. 

Per contra, se situa en decimoprimera posició en accessibilitat de dades en general, encara que puja fins a la sisena si parlem de dades de gran valor. Finalment, ens situem en el sisè lloc en matèria d'accessibilitat. 

Conclusions generals

L'informe inclou una sèrie de conclusions generals de tots els països. D'acord amb l'estudi, només el 48% dels conjunts de dades de gran valor estan disponibles com a dades obertes als països de l'OCDE OCDE(Obre en nova finestra) . Aunque la pandèmia Covid-19 va influir positivament en la publicació de dades sanitàries obertes, només el 43% dels conjunts de dades d'aquesta categoria estan disponibles en l'actualitat. Per tant, s'anima a la col·laboració entre els agents de la sanitat pública i la privada per fomentar la publicació d'aquestes dades de manera sistemàtica a escala nacional.  

Els resultats també indiquen que els països haurien de donar prioritat a la publicació de dades obertes en àmbits com la contractació pública, els pressupostos públics i les actuacions de grups de pressió, així com impulsar aquells relacionats amb l'agenda verda, destacant els relacionats amb l'observació de la Terra, el medi ambient i les dades meteorològiques. A més, s'hauria de considerar la possibilitat de posar a la disposició de tots els ciutadans els registres d'empreses i les dades de propietat de les mateixes com a dades obertes.  

En el costat contrari de la balança, existeix una gran disponibilitat de dades estadístiques i geoespacials. 

En general, els països de l'OCDE han millorat la qualitat de les dades governamentals obertes, una qüestió important que també afecta als recents avanços en Inteligencia Artificial (IA). El panorama en evolució de les aplicacions de IA fa necessari garantir la qualitat de les dades, prestant especial atenció a la qualitat de les metadades i l'accés a través d'APIs. 

En definitiva, l'informe ressalta la importància de les dades públiques obertes per a la democràcia en l'era digital, així com a l'hora d'impulsar la innovació, tant en el sector públic com el privat. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic