accesskey_mod_content

Recomanacions per facilitar l'ús de dades privades per a l'interès públic en la Unió Europea

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

12 maig 2022

La Comissió Europea està treballant a facilitar l'intercanvi de dades en poder de les empreses amb les administracions per millorar els serveis públics i guiar les decisions polítiques. 

D'acord amb la definició de la pròpia Comissió l'intercanvi intercanvi de dades(Obre en nova finestra) B2G és una col·laboració en la qual una empresa, o una altra organització privada, posa a la disposició del sector públic (local, regional, nacional o de la UE) les seves dades (o coneixements) amb un propòsit d'interès públic.

En el marc de la estratègia europea de dades(Obre en nova finestra) , amb la finalitat d'obtenir assessorament legal, identificar bones pràctiques i recaptar recomanacions per a les seves polítiques, la Comissió Europea va designar en 2018 un grup d'experts independents d'alt nivell(Obre en nova finestra) amb experiència en el sector públic i privat en l'àmbit de l'intercanvi de dades B2G. Les conclusions i recomanacions del grup a la Comissió es van incloure en un informe final (Obre en nova finestra) que s'ha utilitzat per assessorar les iniciatives de la Comissió sobre aquest tema.

L'informe proporciona una descripció detallada de les barreres a la col·laboració i proposa un marc integral de recomanacions polítiques, legals i de finançament per permetre l'intercanvi de dades B2G escalable, responsable i sostenible per a l'interès públic. També s'inclouen un bon nombre d'exemples de col·laboracions B2G europees que s'ha utilitzat en la metodologia d'anàlisi i que en general són poc conegudes fins i tot per al públic més especialitzat.

La part més interessant potser resideixi en les recomanacions clau que es realitzen a la Comissió Europea i als Estats membres perquè considerin les dades com una infraestructura pública crítica per al futur de la UE i, en conseqüència, adoptin mesurades per facilitar l'ús de dades privades per a l'interès públic. Aquesta qüestió sens dubte està germen dels espais de dades(Obre en nova finestra) les primeres implementacions de la qual estan començant ja a desplegar-se.

Governança de l'intercanvi de dades B2G en tota la UE

La primera recomanació que realitza l'informe és que tots els Estats membres es dotin d'estructures de governança que puguin supervisar i brindar assessorament sobre pràctiques responsables d'intercanvi de dades B2G. Addicionalment, i amb la finalitat de recolzar aquesta idea, es recomana que les organitzacions privades, públiques i de la societat civil promoguin la funció d'administrador de dades (data stewards) i que la Comissió Europea fomenti la creació d'una xarxa de tals administradors de dades, com una comunitat de pràctica en aquest àrea.

Es demana a més a la Comissió Europea que explori la creació d'un marc regulatori de la UE per facilitar la reutilització per part del sector públic de dades de propietat privada per a l'interès públic. Es proposa que aquest marc inclogui requisits d'intercanvi de dades, requisits de transparència i salvaguardes, sense imposar noves obligacions al sector privat per recopilar dades addicionals.

També es fan recomanacions respecte a l'aplicació de condicions de referència (incloses, en alguns casos, condicions gratuïtes) aplicables per a l'adquisició de dades de propietat privada per a finalitats d'interès públic d'acord amb principis d'intercanvi de dades B2G(Obre en nova finestra) .

Transparència, participació ciutadana i ètica en l'intercanvi de dades B2G

La primera recomanació en aquesta categoria és que les col·laboracions de dades B2G entre organitzacions públiques, privades i de la societat civil han de ser transparents fins i tot referent a les dades utilitzades i l'impacte de les col·laboracions.

Les recomanacions posen el focus també en la necessitat que els Estats membres i la Comissió Europea fomentin la consciència pública dels ciutadans en els beneficis socials de les dades (per exemple, iniciant programes d'alfabetització de dades) i involucrin al públic en general en l'elecció dels desafiaments socials que han d'abordar-se. En aquesta línia d'acció es demana que els Estats membres promoguin mecanismes de donació de dades fàcils d'usar i encoratgin a la ciutadania a compartir les seves dades per a les finalitats d'interès públic de la seva elecció. En aquest sentit, el propi portal de dades de la UE reconeix en un informe publicat recentment(Obre en nova finestra) les enormes manques, així com les grans oportunitats existents, en relació amb la publicació de dades generades pels ciutadans.

Els experts no s'obliden de recordar a la Comissió Europea la necessitat de desenvolupar pautes ètiques sobre l'ús de dades, fins i tot per a l'interès públic i, quan correspongui, tenint en compte les pautes ètiques de la Unió Europea per a la Intel·ligència Artificial.(Obre en nova finestra)

Finalment, es demana als Estats membres que inverteixin en la formació, educació i actualització de les competències dels responsables polítics i els treballadors del sector públic per augmentar la preparació i la capacitat operativa d'aquest sector per utilitzar i actuar sobre les dades.

Models operatius, estructures i eines tècniques per facilitar l'intercanvi de dades

Els experts proposen que la Comissió Europea i els Estats membres posin en funcionament incentius per a l'intercanvi de dades B2G i mecanismes que assegurin el reconeixement públic d'empreses privades i organitzacions de la societat civil que participen en l'intercanvi de dades B2G.

Els experts consideren els programes de el  marc financer 2021-2027(Obre en nova finestra) i en particular el Programa Europa Digital(Obre en nova finestra) , i el Programa Horitzó Europa(Obre en nova finestra) com a peces clau per implementar les recomanacions. En primer lloc, per finançar el desenvolupament i el desplegament de les tecnologies (preservació de la privadesa, tecnologies de seguretat i tecnologies de control d'accés) que afavoreixin l'intercanvi de dades B2G a escala i de manera responsable i sostenible. Però també per promoure la creació d'una estructura de governança lleugera que prioritzi els estàndards que permetin reduir els costos de transacció de l'intercanvi de dades B2G i garantir la interoperabilitat.

Finalment, es demana a la Comissió Europea que realitzi estudis per obtenir una major evidència empírica dels beneficis macroeconòmics i socials de l'intercanvi de dades B2G per a l'interès públic.

En definitiva, la UE sembla decidida a impulsar les col·laboracions B2G mitjançant la creació d'un marc comú que permeti el desenvolupament d'un intercanvi de dades B2G ràpid, responsable i sostenible. I és que la llista de les àrees en les quals l'intercanvi de dades B2G pot tenir un gran impacte en les vides dels ciutadans és interminable: fer que els serveis de salut siguin més eficients, millorar el diagnòstic de les malalties de la població, reaccionar més ràpid en emergències i desastres naturals o humanitaris, etc.

Font original de la notícia.(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Desenvolupament de Sistemes, Aplicacions i Solucions Informàtiques