accesskey_mod_content

El Govern aprova el Projecte Estratègic per a la Recuperació ‘Nova Economia de la Llengua’ per maximitzar el valor de l'espanyol i les llengües cooficials en la transformació digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

02 març 2022

Es tracta d'impulsar tota la cadena de valor d'aquesta nova economia de la llengua, del coneixement i de la intel·ligència artificial, que estan al centre de la digitalització.

El Consell de Ministres va aprovar ahir el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE)  “Nova Economia de la Llengua” . Un projecte que té l'objectiu de mobilitzar inversions públiques i privades per maximitzar el valor de l'espanyol i les llengües cooficials en el procés de la transformació digital a nivell mundial.

El “Nova PERTE Economia de la Llengua” és una iniciativa d'alt valor estratègic que conjuga l'embranzida de sectors clau i emergents amb la transició cap a una economia digital. El projecte pretén garantir de forma prioritària que la intel·ligència artificial pensi en espanyol i que les empreses i ciutadans hispanoparlants tinguin un paper protagonista en el creixement i la creació d'ocupació de qualitat.

Amb aquest projecte, el Govern reforça la seva aposta per situar a España com un agent dinàmic i referent de l'espanyol, tant en el context comunitari com a global, generant beneficis per a tota la comunitat hispanoparlant.

14 projectes tractors, 5 eixos estratègics

El desplegament de la Nova economia de la llengua s'estructura entorn de/entorn de sis principis clau: el caràcter integrat, la col·laboració públic-privada, la vertebració territorial, el panhispanismo, la participació de les Pimes i startups, i la digitalització integradora, basada en l'humanisme tecnològic i la igualtat de gènere.

Sobre aquests s'impulsaran 14 projectes tractors mitjançant l'acció coordinada de les administracions públiques, les universitats, els centres de recerca, les empreses i indústries, basats en cinc eixos estratègics: la creació d'una base de coneixement en espanyol i llengües cooficials, la Intel·ligència Artificial, la ciència, l'aprenentatge de l'espanyol i en espanyol al món i les indústries culturals.

  • El primer eix, és la creació d'una base de coneixement (corpus) en espanyol i llengües cooficials.
  • Amb el segon eix, dedicat a la Intel·ligència Artificial en espanyol, per engegar projectes com la creació d'una Xarxa d'Excel·lència en Intel·ligència Artificial o els Programes de Llengües accessibles, amb l'objectiu de proporcionar eines digitals per a persones amb discapacitat i diversitat funcional i actuacions del Pla Nacional de Tecnologia del Llenguatge i la seva indústria.
  • L'eix de Ciència en espanyol desenvoluparà dos grans projectes dedicats, d'una banda, a la divulgació nacional i internacional de la ciència en espanyol i, per un altre, a la generació de coneixement i consolidació del patrimoni tècnic-científic hispanoparlant.
  • La creació d'una plataforma tecnològica única i segura/segura per a l'aprenentatge i certificació del coneixement de l'espanyol com a llengua estrangera i la Digitalització de l'Institut Cervantes són, entre uns altres, projectes destacats del quart eix, dedicat a l'aprenentatge de l'espanyol i en espanyol al món.
  • Finalment, en l'eix d'indústries culturals s'impulsarà el desenvolupament i millora funcional de la producció audiovisual i el sector del videojoc, emmarcat en el Pla “España, Hub Audiovisual d'Europa”, i la digitalització de continguts i fons documentals de museus i patrimoni.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic