accesskey_mod_content

La Conferència Ministerial de l'OCDE tanca amb la signatura d'una declaració històrica per a un futur digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

16 desembre 2022

La Secretaria de Estado de Digitalización i Intel·ligència Artificial i el secretari general adjunt de l'OCDE han clausurat la Conferència Ministerial amb una roda de premsa en la qual han ofert les conclusions de les 15 reunions mantingudes durant aquest cim.

La quarta Conferència Ministerial d'Economia Digital de l'OCDE ha acabat aquest dijous després de dos dies de reunions, panells i activitats. L'esdeveniment conclou a més amb la signatura d'un acord internacional històric: La Declaració per a un Futur Digital Segur/Segur, Inclusivo i Sostenible, al que s'han acollit els països membres de l'OCDE, la UE i els socis internacionals. “Un acord ha estat possible gràcies al multilateralisme que representa l'aquesta organització i cadascun dels governs i entitats que estem avui aquí”, ha assenyalat la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, durant la presentació de l'anomenada Declaració Canària.

Durant la seva intervenció, la SEDIA ha assegurat que el futur està a les tecnologies immersives i els universos digitals, on ponents i participants han identificat els avanços que podrien aportar en àmbits com l'educació o l'entreteniment, sense oblidar els drets humans i la prioritat de posar a les persones i els seus interessos al centre.

Per concloure, ha ressaltat la importància dels debats que s'han succeït en el marc de la Conferència Ministerial, “una eina que utilitzen les democràcies per aprendre unes d'unes altres i preparar als seus països per als canvis que s'aveïnen i, en particular, per a una transformació digital que ja és imparable”. En aquest sentit, “ens brinda aquesta oportunitat perquè aconseguim un consens sobre aquestes qüestions i el nostre treball cap a endavant com a comunitat internacional”, ha assenyalat la SEDIA.

Just després, Carme Artigas, al costat del president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres, i el secretari general adjunt de l'OCDE, Ulrik Vestergaard, han ofert una roda de premsa per resumir les conclusions extretes dels encontres i reunions celebrats a la illa Gran Canària.

Artigas ha començat destacant la importància de la Declaració Canària, “una iniciativa que ens compromet a analitzar els drets digitals en els propers anys, amb l'objectiu d'avançar-nos a les necessitats de les nostres societats i a possibles riscos que encara no aconseguim a imaginar”. 

Així mateix, ha volgut ressaltar la importància que aquest cim internacional se celebri a Espanya, ja que és la primera vegada que té lloc a Europa i posiciona al nostre país al capdavant de la transformació digital. “Anem pel bon camí: l'economia digital suposa més del 20% del nostre PIB i tenim l'objectiu d'arribar al 40% abans del 2025”, ha afegit la SEDIA.

Per la seva banda, el president del Govern de Canàries, ha definit aquesta Conferència com un èxit gràcies a la participació internacional i la gran acceptació, així com el valor global de les conclusions aconseguides i recollides a la declaració final, “per sempre associada al nom de Canàries”. El secretari general adjunt de l'OCDE, Ulrik Vestergaard, ha destacat que en la “OCDE està preparat per recolzar als països”, ja que “les tecnologies estan avançat ràpid i les nostres polítiques han de progressar en el mateix sentit”.

Resum de la primera jornada de la Conferència Ministerial

La primera jornada de la Conferència Ministerial va ser inaugurada per la vice-presidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital, Nadia Calviño, i el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann. Durant la seva intervenció, Calviño va destacar que “és una fita fonamental i posa la primera pedra de la recent governança global en la nova realitat digital”.

El dimecres, les autoritats, ministres i caps de delegació presents es van reunir per a la foto de família, que deixa constància d'aquesta quarta edició de la Conferència Ministerial de l'OCDE, que es pot trobar al següent enllaç.

D'altra banda, entre les sessions del WIN-WIN Days pertanyents al Mes de la Digitalització Canària, va destacar la presentació de la versió definitiva de l'app “La meva Carpeta Ciudadana”, una iniciativa presentada per Juan Jesús Torres Carbonell, secretari general d'Administració Digital, pertanyent a la Secretaria d'Estat. També una sessió d'anàlisi en profunditat de la Llei de Startups, recentment aprovada pel Congrés per àmplia majoria

Ordre del dia: reunió del D9+

En el context de l'OCDE tindrà lloc demà l'esdeveniment del D9+, un fòrum de debat dels països més digitalitzats de la Unió Europea i que presideix Espanya i que comptarà amb la presència de la Comissió Europea, Bèlgica, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Portugal (via videoconferència) i Suècia. 

L'obertura, que tindrà lloc a les 8 d'el matí, serà a càrrec d'Ángel Víctor Torres, president del Govern de Canàries, i Carme Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i IA (SEDIA). En aquesta jornada, es duran a terme dos debats principals: formació digital per correspondre les necessitats del mercat -presidit per SEDIA- i el 5G i ciberseguretat en el nou escenari mundial, presidit per Ricardo Azcorra - director general de Telecomunicacions i Ordenació dels Serveis de Comunicació Audiovisual del Govern d'Espanya-.

Després d'això hi haurà una sessió conjunta del D9+ i B9+ -grup homòleg de l'àmbit empresarial a nivell europeu i la representació espanyola del qual és a càrrec de la CEOE.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Serveis electrònics