accesskey_mod_content

Usi Casi Observatory, una iniciativa del Portal Europeu de Dades Obertes per mesurar l'impacte de l'open data

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

09 desembre 2022

Es tracta d'un projecte de recerca sobre l'impacte econòmic, governamental, social i mediambiental de les dades obertes.

Mesurar l'impacte de les dades obertes és un dels reptes que tenen per davant les iniciatives open data. Existeixen  diversos mètodes(Obre en nova finestra) , la majoria dels quals combinen la  anàlisi quantitativa amb el qualitatiu(Obre en nova finestra) , amb la finalitat de conèixer quin és el valor de determinats conjunts de dades.

En aquest context, data.europa.eu, el Portal Europeu de Dades Obertes, ha engegat un  Observatori de casos d'ús(Obre en nova finestra)  (Usi Casi Observatory).

En què consisteix l'Observatori de casos d'ús?

Durant tres anys, des de 2022 fins a 2025, el Portal Europeu de Dades realitzarà el seguiment de 30 casos de reutilització de dades obertes. Amb això se cerca:

  1. Avaluar com es crea l'impacte de les dades obertes
  2. Compartir els reptes i assoliments dels casos de reutilització analitzats
  3. Contribuir al debat sobre la metodologia a utilitzar per mesurar aquest impacte

Els casos d'ús analitzats fan referència a quatre àrees d'impacte:

  • Impacte econòmic: Inclou casos de reutilització relacionats amb la creació d'empreses i la (re)capacitació dels treballadors, entre uns altres. Per exemple, s'inclouen solucions que ajuden a identificar licitacions públiques o sol·licitar llocs de treball.
  • Impacte governamental: Es refereix a casos de reutilització que impulsen el govern electrònic, la transparència i la rendició de comptes.
  • Impacte social: Engloba casos de reutilització en els àmbits de l'assistència sanitària, el benestar i la lluita contra la desigualtat.
  • Impacte mediambiental:  Se circumscriu a casos de reutilització que promouen la sostenibilitat i la reducció d'energia, incloent solucions relacionades amb el control de la qualitat de l'aire o la preservació dels boscos.

Per seleccionar els casos d'ús, es va realitzar un inventari basat en tres fonts: els exemples recollits en estudis de maduresa(Obre en nova finestra) que realitza cada any el portal europeu, les solucionis participants en EU Datathon(Obre en nova finestra) i els exemples de reutilització disponibles en repositori de casos d'ús(Obre en nova finestra) de data.europa.eu. Solament es van tenir en compte aquells projectes desenvolupats a Europa, intentant mantenir un equilibri entre els diferents països. A més, es van destacar aquells projectes que haguessin obtingut algun premi o que estiguessin alineats amb les  prioritats de la Comissió Europea per 2019 a 2024(Obre en nova finestra) . Per finalitzar la selecció, des de data.europa.eu es van realitzar entrevistes amb representants dels casos d'ús que complien els requisits i que estaven interessats a participar en el projecte.

Dos projectes espanyols entre els casos d'ús analitzats

Els casos d'ús seleccionats es recullen en la següent imatge:

Casos d'ús analitzats per dimensió.  1)	Impacte econòmic: C4P, Wonder Wanderlust Women, The Youth Public Open Procurement, LocalFocus, Naar Jobs in West-Vlaanderen – To Jobs in West Flanders. 2)	Impacte governamental: The Smartfiles Network, The object-based city model, The Waar is mijn stemlokaal? – Where is my polling station?, The senar-governmental organisation (NGO) Openpolis, Next Generation Democracy, Statsregnskapet.no, The Institute for Development of Freedom of Information 3)	Impacte social: Medicatio, UniversiDATALab, VisImE-360, OpenActive, Tangible data, Hali & Hearty, EU Twinnings, Open Food Facts, Integreat, Emergency Volunteer Application. 4)	Impacte mediambiental: Digital Forest Dryads’ application, Air Quality Cyprus, Vinyes SOS, Planttes, Atles Okolja – Environmental Atles, Plume Labs, Baltazar, Environ-Mat

Entre ells, trobem dos espanyols:

  • En la categoria d'Impacte social se situa UniversiDATA-Labun portal públic per a la anàlisi avançada i automàtic dels conjunts de dades publicades per les universitats. Aquest projecte, que es va fer amb el  primer premi de l'III Desafiament Aporta(Obre en nova finestra) , va ser concebut per l'equip creador de   UniversiData(Obre en nova finestra) , una iniciativa col·laborativa orientada i impulsada per universitats públiques amb la finalitat de  fomentar les dades obertes en el sector de l'educació superior a Espanya d'una forma harmonitzada(Obre en nova finestra) . Pots conèixer més sobre aquests projectes en  aquesta entrevista(Obre en nova finestra) .
  • En la categoria de medi ambient està  Planttes(Obre en nova finestra) . Es tracta d'un projecte de ciència ciutadana dissenyat per informar sobre la presència de plantes alergénicas en el nostre entorn i el nivell de risc d'al·lèrgia en funció de la seva estigueuo. Aquest projecte està promogut pel Punt d'Informació Aerobiológica (PIA) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE), en col·laboració amb el Centre de Visió per Computador (CVC) i el Library Living Lab, tots ells de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Primer informe ja disponible

Fruit del treball d'anàlisi realitzada es desenvoluparan tres informes. El  primer d'ells(Obre en nova finestra) , que s'acaba de publicar, presenta la metodologia i els 30 casos de reutilització seleccionats. Inclou informació sobre els serveis que ofereixen, les dades (oberts) que utilitzen i l'impacte que tenen al moment de la redacció. L'informe finalitza amb un resumeix de les conclusions generals i les lliçons apreses d'aquesta primera part del projecte de recerca, oferint una visió general dels propers passos de l'observatori.

El segon i el tercer informe, que veuran la llum en 2024 i 2025, avaluaran el progrés dels mateixos casos d'ús i permetrà ampliar les conclusions d'aquest primer volum. Els informes es focalitzaran a determinar els assoliments aconseguits i els reptes presents en un espai de tres anys, la qual cosa permetrà extrapolar idees concretes per millorar les metodologies d'avaluació de l'impacte de les dades obertes.

El projecte va ser presentat en un webinar el passat 7 d'octubre, el  enregistrament(Obre en nova finestra)  està disponible, juntament amb la  presentació utilitzada(Obre en nova finestra) . En el webinar es va convidar a participar a representants de 4 dels casos d'ús:  Openpolis(Obre en nova finestra)Integreat(Obre en nova finestra)ANP(Obre en nova finestra)  i  OpenFoodFacts(Obre en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic