accesskey_mod_content

Espanya i Alemanya uneixen forces per al desenvolupament d'un ecosistema d'identitat digital descentralitzat i transfronterer

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

30 juliol 2021

Aquest acord de cooperació també preveu l'engegada d'un pilot transfronterer per a un ecosistema europeu d'identitats digitals amb l'objectiu de contribuir al Marc d'Identitat Digital de la Unió Europea

El Govern d'Espanya, a través de la secretària d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, Carme Artigas, ha signat una declaració conjunta amb la República Federal d'Alemanya, representada per la Ministra d'Estat de Digitalització, Dorothee Bär, per la qual s'estableix un acord de cooperació entre els dos països per cooperar en l'àmbit de la identitat digital transfronterera basada en els principis de la identitat autosuficient (SSI).
 
L'acord de cooperació preveu el disseny i la conceptualització d'un pilot transfronterer que s'engegarà en un futur proper, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del Marc d'Identitat Digital de la Unió Europea, tal com s'ha anunciat recentment com a part de l'última proposta eIDAS de la Comissió Europea.
 
A més, tots dos països compartiran bones pràctiques en l'àmbit de la identitat digital des d'un punt de vista tècnic, normatiu i operatiu, i exploraran opcions per establir i escalar un ecosistema d'identitat obert i descentralitzat que pugui funcionar a través de les fronteres, garantint identitats digitals segures/segures i segures/segures basades en documents d'identitat emesos per l'Estat, així com credencials d'identitat digital.
 
Con aquests objectius en ment, tots dos països han aprovat la creació d'un grup de treball conjunt sobre identitat digital i s'han compromès a presentar els resultats a intervals regulars a totes les parts interessades.
 
La declaració també preveu mantenir aquesta col·laboració oberta a altres Estats membres compromesos amb el desenvolupament d'una identitat digital descentralitzada i autosuficient per al seu ús nacional i transfronterer a Europa.

Les persones al centre de l'enfocament europeu

La identitat digital és la base de la prestació de serveis digitals -tant públics com a privats- als ciutadans, que han de poder compartir, de forma segura/segura, les seves pròpies dades d'identitat sota el seu exclusiu control. La creació d'un entorn digital segur és una de les palanques més importants perquè els Estats membres i la Unió Europea en el seu conjunt aprofitin el potencial de les nostres economies i del mercat únic europeu en un món digital. 
 
La secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial Espanyola, Carme Artigas, ha assenyalat: "Les persones han de tenir el poder de les seves dades i la seva identitat. La col·laboració que avui iniciem amb Alemanya cap a una identitat digital és un pas essencial en el camí europeu cap a la sobirania de les dades".
 
La Ministra d'Estat alemanya per a la Digitalització, Dorothee Bär, va assenyalar: "El Govern alemany reconeix que la identitat digital és un element fonamental per a l'èxit de la digitalització. Ja hem engegat un ecosistema nacional d'identitat digital basat en la SSI en el qual participen més de 60 parts interessades dels sectors públic i privat, així com un cas d'ús real: el registre digital d'hotels. En els propers mesos, tenim previst engegar altres casos d'ús nacionals per ampliar aquest ecosistema. Estem encantats de donar el següent pas natural a través de la nostra associació amb Espanya per mostrar a tota Europa el potencial de les identitats descentralitzades centrades en l'usuari."
 
L'objectiu d'aquesta declaració és generar una visió audaç de la identitat digital a nivell nacional i europeu, inspirada en l'enfocament europeu de la digitalització, que situa a les persones al centre i es basa en principis i valors europeus comuns.
 
El secretari d'Estat alemany i CIO del Govern, Markus Richter, comenta: "Celebro la cooperació amb Espanya per provar nous enfocaments tecnològics, com la identitat autosuficient. El nostre objectiu comú és sempre una identitat digital segura/segura i al mateix temps fàcil d'usar per als ciutadans de la Unió Europea. Per a mi és important que sempre mesurem els nous desenvolupaments en funció dels requisits del Reglament europeu eIDAS, que regula la seguretat i la confiança en la identificació digital transfronterera de manera uniforme per a tots els Estats de la UE".
 
Se tracta d'una visió que dona als ciutadans el control total de les seves identitats digitals, garantint que els drets concedits fora de línia siguin també exigibles en línia. Aquest pas avanci suposa un nou avanç cap a la sobirania digital i de les dades, així com un suport al creixement de les nostres economies i al mercat únic europeu, en un moment crucial en el qual els estats espanyol i alemany han decidit unir forces per afrontar aquest repte sense precedents.
 
  • Cooperació interadministrativa
  • Identitat i Signatura electrònica