Creat per primera vegada en 2013, l'I-DESI compara el rendiment mitjana dels Estats membres de la UE amb 17 països no pertanyents a la UE, utilitzant una metodologia similar a l'índex DESI de la UE. Mesura l'acompliment en cinc dimensions o àrees de polítiques: connectivitat, capital humà (habilitats/habilitats digitals), ús d'Internet per part dels ciutadans, integració de tecnologia i serveis públics digitals.
Els Estats membres de la UE, en general, obtenen uns bons resultats en comparar-se amb els països no pertanyents a la UE, a més, els principals països de la UE es troben entre els quals millor s'exerceixen a nivell mundial: sis Estats membres de la UE estaven en el "top ten". No obstant això, la mitjana de la UE oculta importants diferències entre l'Estat membre de la UE més avançat i el menys avançat, tal com demostra la bretxa sovint àmplia entre els Estats membres de la UE "top" i "bottom" en les taules I-DESI.
Figura 1: puntuacions mitjana en totes les dimensions per a I-DESI 2013 a 2016En mitjana, els països de la UE van obtenir bons resultats, en relació amb els 17 països no pertanyents a la UE, pel que fa a la connectivitat, i en termes d'habilitats/habilitats i l'ús d'Internet per part dels ciutadans. Els resultats de la UE en termes d'integració de tecnologia per part de les empreses també es van situar en nivells similars als de països no pertanyents a la UE per primera vegada des de 2013. No obstant això, els serveis públics digitals són l'única dimensió en la qual els Estats membres de la UE sempre han tingut un acompliment inferior als seus 17 contrapartes de fora de la UE en I-DESI.
Mirant l'evolució entre 2013 i 2016, tots els Estats membres de la UE han estat progressant regularment en l'adopció i l'ús de tecnologies digitals. No obstant això, la UE en el seu conjunt no ha aconseguit tancar la bretxa amb Estats Units, Corea del Sud i Japó.