accesskey_mod_content

Informe sobre la implementació i adopció més ràpida de les polítiques de govern obert a Europa

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

23 gener 2017

D'acord a dades facilitades per la Comissió Europea, la reutilització del big data en els 23 majors països d'UE podrien reduir els costos administratius en un 15-20%. La reutilització de serveis públics per altres administracions, per empreses i pels ciutadans fa possible el desenvolupament de serveis personalitzats, innovadors i adaptats a les necessitats de la població.

Conscient d'això, la Comissió Europea va aprovar el passat any el Pla d'Acció per a l'Administració Electrònica 2016-2020(Obre en nova finestra) , cuyos objetivos son modernizar la administración pública con las TIC, hacer posible la movilidad transfronteriza con servicios públicos digitales interoperables y facilitar la interacción digital entre administraciones y ciudadanos/empresas para disponer de servicios públicos de alta calidad. Como apoyo a dicho plan, recientemente se ha publicado un informe(Obre en nova finestra) que proporciona una visión general de las iniciativas relativas al gobierno abierto y colaborativo en la Unión Europea, cuyo objetivo es ofrecer asesoramiento sobre cómo hacer más abierto el nuevo Plan de Acción para la Administración Electrónica al mismo tiempo  que se invita a la participación ciudadana en el proceso.

Este informe consta de cuatro secciones principales. En primer lugar, se incluye  un análisis del ecosistema actual de gobierno abierto en Europa de acuerdo a la definición que se muestra a continuación. Para ello, se han estudiado en detalle aproximadamente 400 de las iniciativas existentes. Además, esta sección inicial recopila un conjunto de buenas prácticas en cuestiones gubernamentales e identifica los catalizadores digitales así como las catorce barreras que obstaculizan este avance.

De tota aquesta informació, en l'informe es conclou que, actualment, tots els estats membres de la UE compten amb pràctiques de govern obert, la majoria d'elles realitzades per les administracions públiques de cada país, abastant tots els sectors governamentals. No obstant això, la majoria de les pràctiques estan relacionades amb l'obertura dels serveis públics que inclouen portals open data o programes destinats a millorar la interoperabilitat entre les diferents administracions públiques. I en menor mesura, amb l'obertura dels processos polítics que suposa un major compromís, participació ciutadana i transparència.

A continuació, s'inclou un conjunt de tretze recomanacions per a la combinació eficaç de polítiques que incrementin les pràctiques de govern obert en tota Europa; totes elles estructurades d'acord als següents objectius polítics d'alt nivell:

  • Un funcionament més transparent del govern.
  • Millorar la formulació de polítiques a través d'una major participació.
  • Millors serveis públics digitals a través de la col·laboració.
  • Alliberar el potencial econòmic dels actius públics.
  • Suport a l'actualització del govern obert en general.

La tercera secció de l'informe inclou una metodologia per recolzar als processos inclosos en el Pla d'Acció, contemplant els mecanismes i eines necessàries perquè les parts interessades comparteixin i debatin les seves necessitats amb l'administració a través de la plataforma de consulta Futurium-eGovernment4EU.

És important destacar que la metodologia implica la col·laboració entre les administracions europees a escala regional i nacional, que donarà com resultat l'intercanvi d'experiències, bones pràctiques i lliçons apreses en l'àmbit de l'administració electrònica.  Finalment, la metodologia ofereix recomanacions per a l'avaluació del Pla d'Acció d'Administració Electrònica en la seva integritat, permetent establir objectius i seguint la seva evolució any rere any.

Com a fermall final al document, s'inclou un informe sobre el disseny d'un pla de participació i comunicació que descriu com informar als diferents grups d'interès i crear consciència per atreure a les parts interessades a la plataforma de consulta.

Sota el títol “Cap a una implementació i adopció més ràpida del govern obert”, aquest document fa una crida al funcionament més transparent del govern; una major participació en l'elaboració de polítiques eficaces i una col·laboració més estreta per millorar els serveis públics digitals.

Per a això, seria necessari tant aplicar un principi únic, l'ús de les normes i especificacions de les TIC com a metodologies obertes per al disseny de serveis públics col·laboratius i la construcció d'infraestructures compartides de serveis digitals reutilitzables basats en estàndards oberts. D'aquesta manera, seria possible desbloquejar el potencial econòmic dels actius governamentals i recolzar nous ecosistemes de dades també que augmentin l'acceptació del govern obert en general.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (dades.gob)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) (Comissió Europea)

  • Software Libre
  • Govern obert, Informes i Estudis