Des de sempre la informació geogràfica ha exercit un paper d'especial rellevància en el moviment d'obertura de dades obertes. La seva importància és vital ja que la major part de la informació té un component espacial, tant des del punt de vista de la cartografia i la georeferenciació d'entitats (com els POIs), així com en dominis relacionats amb el medi ambient i l'agricultura –per assenyalar només algunes temàtiques. De fet, el seu impacte és transversal, gairebé qualsevol domini pot ser subjecte d'una anàlisi espacial i, per aquest motiu, és imprescindible facilitar la reutilització de la informació geogràfica.
En aquest sentit, la iniciativa europea INSPIRI (a través de la seva directiva 2007/2/CE) impulsa la construcció d'una infraestructura de dades espacials europea, a través de plataformes web conegudes com IDEs, les quals proporcionen la informació mitjançant APIs basades en serveis web, d'acord amb els estàndards que estableix l'organització organització Open Geospatial Consortium.
Aquestes IDEs segueixen a més les especificacions tècniques de metadades d'INSPIRI , que inclouen regles per a la descripció de recursos basades en la ISO 19115 (metadades d'informació geogràfica) i la ISO 19119 (metadades de serveis i catàlegs). En aquest context d'interoperabilitat, és fonamental poder descobrir de forma automatitzada nous conjunts de dades espacials a través de les descripcions (metadades) que publiquen les diferents IDEs d'INSPIRI. I és aquí on cobra veritable sentit l'extensió GeoDCAT-Ap.
L'objectiu de GeoDCAT-AP és proporcionar una sintaxi RDF per a la unió de les metadades de l'esquema INSPIRI i la ISO 19115, de manera que es puguin transformar automàticament registres de metadades d'ISO19115/INSPIRI a representacions harmonitzades en RDF, fàcilment extensibles.
En la mesura en què GeoDCAT-AP estén el vocabulari DCAT-AP, el seu propòsit principal és proporcionar un conjunt de classes i propietats que permetin la representació de metadades espacials. La línia de treball que se segueix en aquesta primera versió deixa clar que la intenció és alinear GeoDCAT-AP amb vocabularis RDF ja existents, com és el cas de Dublin Core i SKOS Core, al mateix temps que s'alinea la representació dels conceptes amb vocabularis controlats com GEMET, els propis temes d'INSPIRI i, per descomptat, Eurovoc.
No obstant això, és necessari aclarir que la missió d'aquest vocabulari, GeoDCAT-AP, solament és oferir nous mecanismes més expressius per a la publicació i descobriment de metadades espacials. En cap cas, aquesta especificació reemplaça la directiva INSPIRI, ni l'esquema normatiu de metadades d'INSPIRI.
Fins avui, l'exemple més ressenyable d'adopció de GeoDCAT-AP és el projecte europeu Open Transport Net , una xarxa col·laborativa de ciutats i regions per agregar, harmonitzar i visualitzar dades geogràfiques obertes provinents de tots els àmbits de l'administració de la Unió Europea. Aquesta iniciativa, a més, brinda una sèrie d'eines d'accés i anàlisi de dades perquè tercers reutilitzin la informació i desenvolupin nous productes i serveis. En aquest cas, s'utilitza GeoDCAT-AP juntament amb DCAT-AP per descriure els conjunts de dades geogràfiques, permetent que els usuaris puguin cercar i accedir a la informació a través d'interfícies visuals d'una manera àgil i senzilla.
Un informe de l'Open Data Institute sobre la reutilització de l'open data per les empreses en Regne Unit, mostra que les dades geoespacials són els més reutilitzats pel sector infomediario britànic, fins a un 57% de les companyies analitzades utilitzen aquest recursos per als seus negocis. Aquests resultats són una mostra més del valor de la informació geoespacial que, gràcies a l'esforç de la comunitat europea en el desenvolupament d'extensions com GeoDCAT-AP, ja és possible aprofitar per al desenvolupament d'iniciatives, serveis i productes que impactin positivament en la societat.