"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".
Línies d'actuació
- Es potenciarà la seu electrònica, que possibilitarà la tramitació electrònica integral de 200 procediments, gràcies a l'entrada en funcionament de l'Arxiu Digital Integrat
- S'avançarà cara l'Expedient Judicial Electrònic de la Justícia, implantant l'ús del visor de l'EXE a la seus judicials gallegues i amb l'engegada de la seu electrònica judicial
- S'engegarà el Pla d'Inclusió Digital per possibilitar que qualsevol persona accedeixi majors nivells de coneixement i ús de les TIC
- Es llançarà la primera actuació del Pla de Banda Ampla 2020 per estendre les xarxes de 100 Mpbs en el rural
El Pla d'Acció 2016 de l'Agència per a la Modernització Tecnològica de Galícia (Amtega), estableix 35 programes i objectius operatius, dotats amb 77 milions d'euros per consolidar una administració intel·ligent i eficient, avançar cara una ciutadania digital, integrar les TIC en els sectors econòmics clau de Galícia, impulsar el sector TIC i estendre les xarxes ultrarrápidas en la Comunitat.
El Pla va ser aprovat avui a el Consell Rector de l'Agència, presidit pel vice-president i conseller de Presidència, Administracions Públiques i Justícia, Alfonso Rueda. En la junta del màxim òrgan de l'Amtega, la seva directora, Mar Pereira, va destacar el grau de compliment del Pla 2015, que es va situar en el 86%. Fa falta recordar que l'activitat de l'Agència està sotmesa a l'avaluació per objectius en el marc del contracte de gestió.
Respecte a les iniciatives previstes per 2016, Mar Pereira, va destacar que aquest serà l'any en el qual s'avançaran en els desafiaments formulats en l'Agenda Digital de Galícia, l'estratègia tecnològica de la Comunitat per a l'horitzó 2020.
Una Administració i una Justícia digitals
En 2016 s'avançarà en les mitjanes contemplades en el Pla de Govern i Administració Digital 2020. Entre elles, es potenciarà la seu electrònica, que possibilitarà la tramitació electrònica integral de 200 procediments; es posarà a la disposició de les entitats locals la plataforma d'interoperabilitat Pasaxe!, en la qual es preveu aconseguir 1,5 milions de consultes; s'estendrà la digitalització dels documents en els registres presencials, que ja s'està pilotant en el "Rexistro Xeral" de la Xunta i es consolidarà el "Arquivo Dixital Integrat", una peça fonamental per a una administració veritablement digital i sense papers.
Aquestes mesures aniran acompanyades d'altres actuacions de caràcter intern, imprescindibles per aconseguir una administració digital però també més àgil i eficient. Així, 12.000 llocs de treball empraran programari lliure i s'engegarà una nova xarxa de videoconferència corporativa, amb mares de 50 nous punts de servei per reduir de desplaçaments entre centres.
En el camp de la digitalització de la Justícia, segons es recull en el Pla Senda 2020, al llarg de l'any s'estendrà l'ús del visor de l'expedient judicial als òrgans judicials; el 100% de les sales de vistes disposaran de servei de videoconferència; s'impulsaran les comunicacions electròniques entre els col·lectius professionals i els òrgans judicials fins a aconseguir els 5 milions a través de Lexnet. A més, s'engegarà la seu electrònica judicial a través del portal de la Justícia, xunta.gal.
Iniciatives per als principals sectors productius i la millora de serveis estratègics
En el camp turístic, es consolidarà la iniciativa SmartCamiño, que el passat 18 de març, es presentava amb l'arrencada del portal del Camí, caminodesantiago.gal, i l'anunci que a l'abril i maig estarà disponible l'aplicació del Camí per a les plataformes Android i IOS. Dins d'aquesta iniciativa, es continuarà a estendre la wifi en els albergs públics de la Ruta, que ja està activada en el 84%.
En el camp educatiu, es preveu ampliar l'abast de la iniciativa eDixgal fins a 7.500 alumnes de 5º i 6º d'educació primària i 1º i 2º d'ESO, que estudiaran exclusivament amb continguts digitals, gratuïts per a les famílies, i que poden emprar-se fins i tot en llocs amb baixa connectivitat.
Quant als serveis de Benestar, aquest any es disposarà de la primera versió de la Història Social Única, que permetrà accedir a la informació social disponible dels ciutadans de forma unificada, tant a la qual afecta als serveis proporcionats per l'administració autonòmica, com aquella que proporciona els serveis d'altres administracions.
En el camp del Transport, al llarg de l'any es consolidarà el Sistema d'Ajuda a l'Explotació de la Mobilitat de Galícia per millorar la gestió i control de la flota adscrita al servei de transport públic regular de viatgers de Galícia. Al llarg de 2016 s'integraran en la plataforma unes 100 empreses de transport i més d'1.000 autobusos, per atendre a una demanda de 25 milions de viatges.
Pla d'Inclusió Digital i impuls al Sector TIC
En el primer semestre de l'any, l'Amtega presentarà el Pla d'Inclusió Digital de Galícia, que defineix un model global i universal d'inclusió digital, que permeti a qualsevol persona, independent del nivell digital en el qual es trobi, avançar, madurar i accedir la majors nivells de coneixement i ús de les TIC.
En 2016 s'avançarà la consolidació d'un hipersector TIC amb iniciatives com el Programa Transforma TIC per desenvolupar actuacions, en col·laboració amb el sector empresarial, universitats, centres tecnològics, centres de recerca, col·legis professionals i el propi sector TIC orientades per a l'impuls del sector tecnològic.
Ja es va obrir la tercera convocatòria de la iniciativa de Telefónica Galícia Open Future i s'impulsaran noves línies de treball amb la resta d'agents signataris del Pacte Digital de Galícia.
Infraestructures de telecomunicació
Estigui any s'obrirà la primera convocatòria pública del Pla de Banda Ampla per incentivar els desplegaments de xarxes de 100Mbps perquè en el 2020 disposin d'aquest servei tots els nuclis de més de 500 habitants (el 60% de la població de la Comunitat) i el 55% dels polígons i parcs empresarials, la qual cosa suposa gairebé el 90% de la superfície empresarial ocupada en Àrees Empresarials de Galícia.
Es consolidarà l'ús de la Xarxa Digital d'Emergències i Seguretat de Galícia, que integra en el mateix sistema a tots els col·lectius que participen en les emergències, millorant la seva coordinació i garantint les comunicacions en situacions extremes o de saturació.
Al llarg de l'anys s'incrementarà de forma significativa el nombre d'usuaris connectats a la xarxa, incorporant-se un volum molt important d'ajuntaments, la qual cosa facilitarà la coordinació de les emergències entre els dispositius autonòmics (112, Agència Gallega d'Emergències, Policia autonòmica, 061, Defensa Contra incendis forestals,...) amb els dispositius locals (policia local, consorcis de bombers, protecció civil, GES, ...).
Font original de la notícia