Una interfície de programació d'aplicacions o API és un mecanisme que permet la comunicació i intercanvi d'informació entre sistemes. Les plataformes de dades obertes, com datos.gob.es , expliquen amb aquest tipus de eines per interactuar amb el sistema d'informació i consultar les dades sense necessitat d'un coneixement de l'estructura interna o de la tecnologia utilitzada en el seu desenvolupament. Gràcies a les APIs, els reutilitzadors poden accedir més fàcilment la informació que necessiten de forma automàtica, sent possible ajustar la descàrrega exclusivament a les dades requerides.
Cada vegada són més els organismes que aposta per aquest tipus de mecanismes, sobretot per publicar dades amb alta freqüència d'actualització com les dades en temps real. La pròpia directiva europea de sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic refereix la necessitat de comptar amb aquest tipus de mecanismes per a la publicació de dades dinàmiques i d'alt valor. És habitual usar APIs per accedir a dades meteorològiques, de transport públic o els produïts per sensors de monitoratge urbans, encara que cal destacar que les APIs són adequades per consumir tot tipus de dades.
Amb l'objectiu de ajudar a aquells portals de dades obertes que encara no expliquin amb una API, des de datos.gob.es hem preparat un guia amb les principals pautes a seguir a l'hora de definir i engegar aquest mecanisme d'accés a les dades.
Què pot trobar el lector en aquesta guia?
La Guia per a la publicació de dades obertes utilitzant APIs comença amb un primer apartat dedicat a entendre què són les APIS i quin és el seu valor. En ell s'explica com funcionen i s'implementen. Per a aquells que vulguin ampliar la informació, es recomana realitzar la unitat formativa ”Bones pràctiques en el disseny de APIs i Linked Data”
.
A continuació, la guia se centra en les pautes de disseny i implementació de APIs. Entre altres aspectes, s'aborda com usar URIs per identificar recursos o com evitar ruptures de servei.
La guia acaba amb una sèrie d'apartats més específics centrats en la implementació de APIs en catàlegs de Dades Obertes, per a l'accés a dades enllaçades i a serveis web geogràfics.
Quins són les principals novetats de l'actualització realitzada en 2025?
La guia ha estat revisada en el 2025 per actualitzar el contingut amb nous enllaços i exemples, a més d'ampliar el contingut sobre FIWARE amb un enfocament pràctic així com a aprofundir més detall per a la secció OpenAPI.
Un nou volum en la col·lecció
Aquesta guia forma part a una col·lecció de documents elaborats des de la Iniciativa Aporta per ajudar als publicadors de dades a la hora de facilitar l'accés i impulsar l'ús de la informació publicada. En concret, la col·lecció cerca donar a conèixer quins són els millors formats per a la reutilització, i facilitar una sèrie de pautes clares i senzilles que els organismes puguin seguir a l'hora de obrir les seves dataset, garantint així la qualitat dels mateixos.
La "Guia pràctica per a la publicació de Dades Obertes usant APIs” és el segon nombre de la sèrie, que va començar en el mes de març amb la publicació de un primer volum dedicat a la publicació de dades tabulars en arxius CSV . En els propers mesos continuarem publicant continguts en el nostre afany per facilitar l'obertura de dades i la seva reutilització.