Les dades són la base de la transformació digital de la UE , que actualment afecta a tots els aspectes de la societat i de l'economia. Tamibén són necessaris per al desenvolupament de la intel·ligència artificial, que és una prioritat de la UE , i presenten enormes oportunitats per a la innovació i el creixement, per exemple, en salut i tecnologies que beneficiïn al medi ambient.
En resposta a la Estratègia europea de dades de la Comissió, el Parlament va demanar, en un informe aprovat en la sessió plenària el 24 de març de 2021, una legislació centrada en les persones i basada en els valors europeus sobre privadesa i transparència. Aquesta ha de permetre a les empreses i a la ciutadania europea beneficiar-se del potencial de les dades públiques i a gran escala en la UE.
L'Eurocambra espera que les seves recomanacions es tinguin en compte en la nova Llei de Dades que la Comissió té previst presentar en el segon semestre de 2021.
Els beneficis d'una economia de dades en la UE
Els eurodiputats se cercionarion que existeix una necessitat de tenir una legislació de dades eficient que recolzi la recerca i la innovació. En la UE ja existeixen enormes quantitats de dades de qualitat, especialment industrials, públics o comercials (no personals) i encara no s'ha explorat tot el seu potencial.
En els propers anys es generaran molts més dades. La legislació sobre les dades hauria d'ajudar a aprofitar aquest potencial i posi les dades a la disposició de les empreses europees, incloses les pimes i les entitats investigadores.
Permetre el flux de dades entre sectors i països ajudarà a les empreses europees de totes les grandàries a innovar i prosperar tant dins de la UE com a nivell mundial, i ajudarà a situar a la Unió Europea com a líder en l'economia de dades.
Els competidors mundials d'Europa, com Estats Units i la Xina, innoven contínuament de forma molt ràpida, a través de la seva forma d'accedir i utilitzar les dades. Per convertir-se en líder de l'economia de dades, la UE hauria de trobar una forma pròpia d'aprofitar dita potencial i establir normes.
Regles per protegir la privadesa, la transparència i els drets fonamentals
El Parlament insisteix que les regles han de basar-se en els valors de la UE sobre privadesa, transparència i respecte pels drets fonamentals. L'intercanvi gratuït de dades ha de limitar-se a dades que no siguin personals o dades completament anònimes. Les persones a nivell individual han de tenir el control total de les seves dades i estar protegides per les normes de protecció de dades de la UE, especialment per el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD ).
El Parlament va demanar a la Comissió i als Estats membres que treballin amb altres països en estàndards globals que promoguin els valors i principis de la UE mentre es garanteix la competitivitat del mercat de la Unió Europea.
Espais de dades europees i infraestructura de macrodatos o 'big data'
El Parlament va instar a la Comissió i als Estats membres a crear espais de dades per sect espais de dades per sectors oris que permetin compartir les dades seguint directrius, requisits legals i protocols comuns, sempre que el lliure flux de dades sigui la base de tota actuació.
Atès que l'èxit de l'estratègia de dades dependrà en gran part de la infraestructura de la tecnologia de la informació i les comunicacions, els eurodiputats van demanar accelerar els desenvolupaments tecnològics en la UE, com la tecnologia relativa a la ciberseguretat i les fibres òptiques, 5G i 6G . Van acollir a més amb satisfacció les propostes per promoure el paper d'Europa en la supercomputación i la computació quàntica . Van advertir que la bretxa digital entre regions ha d'abordar-se per garantir la igualtat de possibilitats.
Petjada mediambiental dels macrodatos
Encara que les dades tenen el potencial de recolzar les tecnologies verdes i el objectiu de la UE és tornar-se climàticament neutral per 2050 , el sector digital és responsable de més del 2% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle. A mesura que creix, s'ha de centrar a reduir la seva petjada de carboni i reduir les deixalles electròniques , segons els eurodiputats.
Legislación de la UE sobre intercanvi de dades
La Comissió va presentar una estratègia europea de dades al febrer de 2020, com a part de la seva estratègia digital. L'estratègia i el Llibre Blanco en el qual s'exposen propostes polítiques sobre intel·ligència artificial van ser els primers pilars de l'estratègia digital de la Comissió.
llaura fomentar l'intercanvi de dades de la UE, el Parlament i el Consell van aprovar en 2022 la Llei de Governança de Dades que la Comissió va presentar al desembre de 2020 com a part de l'Estratègia de dades. Les normes s'apliquen des de setembre de 2023.
Sobre aquesta base, el Parlament i els països de la UE van treballar en la Llei de Dades per facilitar a les empreses l'accés a grans quantitats de dades industrials d'alta qualitat. La Llei de Dades va entrar en vigor al gener de 2024 i serà aplicable el 12 de setembre de 2025, per donar temps a la indústria a adaptar-se.