Establerta per l'Assemblea General de les Nacions Unides, la Setmana Internacional de la Ciència i la Pau encoratja a la comunitat internacional a participar en activitats que destaquin el vincle entre el progrés científic i el manteniment de la pau i la seguretat. En fomentar la col·laboració entre els científics i promoure la conscienciació pública, la setmana té com a objectiu construir un món més pacífic i sostenible.
Un dels temes clau d'aquesta setmana és la Recomanació de la UNESCO sobre la Ciència i els Investigadors Científics , un instrument per mostrar els objectius i els sistemes de valors de la ciència. En la seva plataforma es pot trobar informació sobre recomanacions de ciència oberta , grups de treball i seguiment de la ciència oberta . Aquesta recomanació esbossa els principis d'una conducta responsable en la ciència, inclosa la necessitat de transparència, rendició de comptes i respecte dels drets humans. Fomenta la cooperació internacional i l'intercanvi de coneixements científics per fer front als desafiaments mundials.
Com es desprèn d'aquesta recomanació, les iniciatives de dades obertes exerceixen un paper crucial a l'hora de fer que les dades científiques siguin accessibles tant per als investigadors com per al públic. El portal data.europa.eu , per exemple, ofereix una gran quantitat de conjunts de dades que es poden utilitzar per abordar els desafiaments globals, des del canvi climàtic fins a la salut pública.
En promoure la transparència i l'intercanvi de dades, aquestes iniciatives ajuden a democratitzar la ciència i a garantir que el coneixement s'utilitzi pel ben comú. En celebrar la Setmana Internacional de la Ciència i la Pau, reconeixem el poder transformador de la ciència en la construcció d'un futur millor. En fomentar la cooperació internacional i promoure l'ús responsable del coneixement científic, podem contribuir a un món més pacífic recolzat per la ciència.