accesskey_mod_content

La Comissió crea EUROPEUM-EDIC per aprofundir en la cooperació blockchain i Web3

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

23 maig 2024

EUROPEUM-EDIC neix de la mà de la Comissió Europea com una nova entitat establerta per un consorci de 9 Estats membres per implementar i ampliar l'explotació de la Infraestructura Europea de Serveis Blockchain (EBSI) i Web3 en tota la UE

El 21 de maig, la Comissió va adoptar la decisió de crear EUROPEUM-EDIC, una nova entitat jurídica establerta per un consorci de 9 Estats membres, que seguirà implementant i ampliant l'explotació de la Infraestructura Europea de Serveis Blockchain(Obre en nova finestra) (EBSI) per prestar serveis en tota la UE. serveis transfronterers, en particular els serveis públics. L'objectiu és reforçar la confiança i la ciberresiliencia de conformitat amb la normativa de la UE, inclòs el marc europeu d'identitat digital recentment adoptat.

EUROPEUM-EDIC recolzarà la cooperació transfronterera entre autoritats públiques en Web3 i tecnologies descentralitzades, promovent la innovació i la interoperabilitat d'aquestes solucions amb altres tecnologies. 

En el  EUROPEUM EDIC  participen Bèlgica –com a país amfitrió–, Croàcia, Xipre, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Romania i Eslovènia. Polònia també ha sol·licitat oficialment unir-se a l'EUROPEUM EDIC i s'espera que altres Estats membres expressin interès. Poden unir-se com a membres o observadors, igual que els països de l'Espai Econòmic Europeu (EEE).

La informació sobre la membresía s'actualitzarà periòdicament. 

L'anunci és part d'un programa més ampli de Consorcis Europeus d'Infraestructura Digital (EDIC), un nou mecanisme per a projectes multinacionals creat en el marc de el   Programa de Política de la Dècada Digital 2030(Obre en nova finestra) .

Els EDIC permeten als Estats membres conjuminar finançament i altres recursos de forma flexible i eficient, invertir en projectes digitals transformadors i garantir normes comunes i interoperabilitat.

Infraestructura europea de serveis blockchain

El nou EDIC desenvoluparà el Ecosistema EBSI en l'esdeveniment W3BSI existent de la Infraestructura Europea de Serveis Blockchain (EBSI). EBSI va ser desenvolupat per la Comissió Europea en cooperació amb els Estats membres. Combina Blockchain i altres tecnologies web3 com a Credencials Verificables, brindant solucions per fer que la informació sigui molt fàcil de verificar i gairebé impossible de falsificar. L'augment dels deepfakes, la IA generativa i el frau en general és el principal impulsor de la inversió en EBSI.

EBSI ja ha desplegat una xarxa pilot amb més de 40 nodes repartits per tota Europa per a projectes pilot, relacionats en particular amb l'intercanvi i la verificació de credencials relatives a ciutadans o organitzacions en diversos sectors o àrees com l'educació, l'aprenentatge permanent i la seguretat social. L'EUIPO també utilitza EBSI per posar a prova accions contra la falsificació, juntament amb altres casos d'ús de traçabilitat. EBSI està preparant ara la seva fase de producció que entrarà en vigor baix EUROPEM-EDIC.

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain
  • Cooperació interadministrativa