accesskey_mod_content

Quan les dades obertes es troben amb els espais de dades

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

11 març 2024

En aquest article expliquem els conceptes bàsics dels espais de dades i analitzem com les dades obertes poden multiplicar l'impacte dels espais de dades.

La  estratègia europea de dades(Obre en nova finestra)  estableix la visió de crear un mercat únic de dades on puguin fluir lliurement dins de la UE i entre sectors. La creació d'espais de dades interoperables, comunes i a escala de la UE en sectors estratègics és un  pilar de l'estratègia de dades(Obre en nova finestra)  i ajudarà a superar les barreres tècniques i jurídiques existents per a l'intercanvi de dades i a alliberar el seu potencial. Aquests espais de dades reuniran infraestructures de dades i marcs de governança rellevants per facilitar la posada en comú i l'intercanvi de dades. 

És possible que ja estigui familiaritzat amb les dades obertes i el valor que ofereixen. Però què passa amb les dades en un espai de dades? En què es diferencien els espais de dades dels portals de dades obertes i quins són les sinergies entre aquests dos conceptes? Aquesta història de dades explica els conceptes bàsics dels espais de dades i com les dades obertes poden multiplicar l'impacte dels espais de dades. Comencem amb els fonaments de l'intercanvi de dades i, després d'explicar què és un espai de dades, acabem amb exemples d'iniciatives europees en matèria d'espais de dades. 

Presentant el panorama legislatiu de dades obertes i l'intercanvi de dades 

Comencem amb les dades obertes. Per què els organismes del sector públic de la UE comparteixen les seves dades?  La directiva de dades obertes(Obre en nova finestra)  de la UE encoratja als Estats membres de la UE a posar a disposició per a la seva reutilització la major quantitat possible d'informació del sector públic, a causa del valor addicional que la innovació basada en dades pot crear en tots els sectors econòmics (consulti la  avaluació d'impacte(Obre en nova finestra)  relacionada ). També va ser amb aquest fonament que es van definir   conjunts de dades d'alt valor pels seus importants beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia.(Obre en nova finestra)

No obstant això, no totes les dades poden estar disponibles sota una  llicència de dades obertes(Obre en nova finestra)  i en un portal de dades obertes. Per aquesta raó, la  Llei de Governança de Dades(Obre en nova finestra)  inclou mecanismes per facilitar la reutilització de certes dades del sector públic que no poden estar disponibles com a dades obertes. De manera similar, la  Llei de Dades(Obre en nova finestra)  cerca fer que més dades estiguin disponibles per a la seva reutilització, com els de dispositius connectats a dades generades per ciutadans.  

Mentre que l'intercanvi de dades obertes és relativament senzill, ja que els termes de la llicència permeten la reutilització per a qualsevol propòsit, l'intercanvi de dades amb condicions més restrictives és una transacció més complexa. Això crea la necessitat de funcionalitats més sofisticades per permetre l'intercanvi de dades: ingressi als espais de dades. 

Què és un espai de dades? 

Segons el  document de treball dels serveis de la Comissió sobre espais comuns de dades europees(Obre en nova finestra)  , un espai de dades "reuneix infraestructures de dades i marcs de governança rellevants per facilitar la posada en comú i l'intercanvi de dades". La Comissió Europea està finançant el  Centre de suport a espais de dades(Obre en nova finestra)  per permetre que els espais de dades es desenvolupin de manera coherent en la UE, per exemple establint requisits i millors pràctiques comunes. Per obtenir una definició complementària d'un espai de dades, el glossari del Centre de suport d'espais de dades descriu un espai de dades com "una infraestructura que permet transaccions de dades entre diferents parts de l'ecosistema de dades basant-se en el marc de governança d'aquest espai de dades". 

Des d'un punt de vista tècnic, els espais de dades són un concepte de gestió de dades: estableixen regles i sistemes tecnològics per integrar i intercanviar dades. El que sorgeix és un ecosistema de dades federat basat en polítiques i regles compartides. Les dades es distribueixen entre punts d'emmagatzematge i s'integren en funció del que es necessita. Es proporcionen eines per descobrir, accedir i analitzar dades distribuïdes entre indústries, empreses i entitats. 

Existeixen espais de dades a tot el món. A Europa, la UE finança iniciatives específiques d'espai de dades que normalment tenen com a objectiu abordar les necessitats d'un sector particular (com l'agricultura o la salut). Aquests espais de dades han de seguir principis de disseny específics i ser interoperables i interconnectats com un mercat únic de dades. Com a tals, es denominen espais comuns de dades europees. 

Quins són les diferències entre portals de dades i espais de dades? 

És important destacar que el concepte d'espais de dades difereix del dels portals de dades obertes tradicionals. Un portal de dades obertes es refereix a llocs web públics creats per entitats de l'administració pública (a nivell local, regional, nacional i supranacional) que publiquen catàlegs de dades per recolzar el descobriment d'informació del sector públic en un format el més obert possible per facilitar l'accés i la reutilització. i distribució. 

Per ajudar a comprendre la diferència entre portals de dades i espais de dades, podem utilitzar l'analogia de compartir menjar en un pícnic. Imagina't un pícnic entre amics. Un amic organitza el pícnic com a organitzador i porta la taula i els coberts (aquest amic representa la infraestructura d'intercanvi de dades en forma de portal) (Figura 1). Alguns amics (proveïdors de dades) contribueixen a aquest pícnic portant menjar i beguda. Els proveïdors de dades posen el menjar i beguda en la taula que està disponible per a la resta d'amics (reutilitzadors de dades), els qui poden consultar el que hi ha disponible i beure, menjar i consumir el que vulguin. Est és un pícnic obert; qualsevol amic pot venir i participar del pícnic com a proveïdor o consumidor. L'amfitrió proporciona la taula i els coberts necessaris per consumir el menjar i beguda. 

Aquest tipus de pícnic té els seus avantatges. Sense l'amfitrió, és possible que els amics no s'haguessin reunit per fer un pícnic. No obstant això, aquest model també té desavantatges. Els amics depenen de l'amfitrió. Si l'amfitrió arriba tard, proporciona una taula de mala qualitat o necessita tornar a casa, els amics no tenen altres opcions per al seu pícnic. 

Aquest cas es compara amb una plataforma centralitzada que permet compartir dades entre els participants. Un portal de dades pot satisfer les necessitats dels usuaris quan s'està desenvolupant un ecosistema d'intercanvi de dades i requereix una coordinació central o quan principis de disseny més senzills satisfan les necessitats dels usuaris, com ocorre amb les dades obertes on els termes de la llicència són senzills. 

Una analogia amb els portals de dades com a pícnic

No obstant això, és difícil tenir un pícnic únic que satisfaci les necessitats de tots en cada situació. Per tant, no tots els ecosistemes d'intercanvi de dades funcionen com un portal de dades, la qual cosa explicarem imaginant els espais de dades com un tipus diferent de pícnic. En aquest pícnic no hi ha amfitrió (Figura 2). Cada amic té la seva pròpia taula on pot oferir menjar i beguda. Els amics donen o reben el que necessiten en interacció directa amb els altres amics que necessiten o ofereixen alguna cosa. Algú porta menjar i beguda, un altre porta coberts i plats i un altre porta una taula. Cada amic és titular dels drets del que ofereix. Pot prendre més temps reunir tot el menjar, begudes, coberts i taules necessàries, però és probable que el pícnic es dugui a terme si hi ha suficients amics i són diversos en les seves opcions. El pícnic també és més resistent ja que diversos amics poden oferir el mateix tipus de menjar o subministraments i dura mentre hi hagi algú a prop. 

Aquest cas s'assembla a un espai de dades ideal amb una estructura descentralitzada, on cada participant té sobirania sobre les seves dades i pot decidir amb qui compartir-los. Aquesta estructura permet diversos nivells d'obertura en les dades: algunes dades estan restringides i solament poden ser utilitzats per determinades parts interessades. Els espais de dades admeten aquesta funcionalitat addicional per a casos d'ús que la necessiten. Nota: no és necessari descentralitzar un espai de dades; Diverses opcions de disseny caracteritzen un espai de dades, de les quals la descentralització és una de les opcions més avançades. 

Una analogia dels espais de dades a manera de pícnic

Com encaixen les dades obertes als espais de dades? 

Les dades obertes, per definició, ja estan disponibles per a qualsevol, inclosos els participants als espais comuns de dades europees. Per tant, les dades obertes poden considerar-se un exemple clàssic del tipus de dades que exerceixen un paper en tots els espais de dades. Els reutilitzadors podrien combinar dades obertes i dades d'espais de dades per crear casos de reutilització innovadors que no serien possibles solament amb dades obertes o dades d'espais de dades. Per referir-nos novament a l'analogia del pícnic, les dades obertes són similars a l'aigua proporcionada gratuïtament en cada taula, independentment dels altres arranjaments que faci cada taula. 

A més, els espais de dades també poden ser una font de noves dades obertes, ja sigui derivats de dades obertes preexistents o creats mitjançant el processament de les dades ofertes pels participants de l'espai de dades, de manera que els facin adequats per a la seva redistribució sota una llicència oberta.  

Espais de dades en la pràctica: l'Espai Europeu de Dades de Salut i l'Espai de Dades del Patrimoni Cultural 

L'acadèmia data.europa va organitzar un  seminari web(Obre en nova finestra)  per mostrar exemples específics d'espais de dades sectorials. En aquesta sessió, l'Espai Europeu de Dades de Salut i l'Espai de Dades del Patrimoni Cultural van mostrar la situació d'aquests espais de dades i les particularitats dels seus espais de dades. A continuació, destaquem aquests casos d'ús i expliquem les seves ambicions. 

  1. L'Espai Europeu de Dades Sanitàries 

El  Espai Europeu de Dades de Salut(Obre en nova finestra)  (EHDS) és un exemple d'una iniciativa ambiciosa dins de l'espai més ampli de dades de salut, centrant-se específicament en la UE. La pandèmia de Covid-19 va posar en relleu la importància de compartir dades entre sectors per prevenir i abordar crisis sanitàries i millorar els nostres sistemes de salut. L'EHDS té com a objectiu crear un ecosistema unificat, segur i interoperable per a dades sanitàries en tots els Estats membres de la UE. Això inclou empoderar a les persones a través d'un major accés digital i control de les seves dades personals de salut electrònics a nivell nacional i de la UE. Com a tal, l'EHDS és un pilar clau de la  unió europea de la salut(Obre en nova finestra)  i va anar el primer espai europeu comú de dades en un sector específic que va sorgir de l'estratègia europea per a les dades. Específicament, aquesta iniciativa d'espai de dades cerca facilitar l'intercanvi de dades de salut, que abasta registres mèdics electrònics, dades de pacients, recerques mèdiques i més, per millorar la coordinació, la recerca i la innovació en l'atenció mèdica. En promoure l'intercanvi de dades respectant al mateix temps la privadesa de les dades a través de mesures com  el compliment de la normativa general de protecció de dades(Obre en nova finestra)  , l'EHDS s'esforça per millorar els resultats de l'atenció sanitària, la vigilància de malalties i els serveis sanitaris transfronterers dins de la UE. L'EHDS representa un pas important per aprofitar el poder de l'atenció sanitària basada en dades i al mateix temps salvaguardar la privadesa i els drets de les persones en la UE. 

Les dades obertes relacionades amb l'atenció sanitària ja estan disponibles i podrien utilitzar-se per complementar projectes de recerca que cerquin utilitzar dades com els registres de pacients de l'EHDS. Per exemple, Eurostat té una  base de dades de dades sanitàries(Obre en nova finestra)  a nivell de la UE .  

  1. L'Espai de Dades del Patrimoni Cultural 

Un altre exemple d'iniciativa d'espai de dades és l'Espai de Dades del Patrimoni Cultural Europeu anomenat  Europeana(Obre en nova finestra)  . Europeana és una iniciativa pionera centrada a preservar, compartir i promoure informació sobre el ric patrimoni cultural d'Europa. Europeana reuneix milions d'articles procedents de museus, biblioteques, arxius i galeries de tot el continent. La seva missió és proporcionar accés públic als tresors culturals d'Europa, incloses obres d'art, documents històrics i artefactes, en format digital. En digitalitzar i agregar aquest contingut cultural divers, Europeana facilita l'accés transfronterer al patrimoni europeu i fomenta l'intercanvi cultural i l'educació. S'esforça per exercir un paper fonamental en la preservació i celebració de la diversitat cultural d'Europa, respectant al mateix temps les normes de drets d'autor i privadesa de dades i empoderando a les institucions culturals perquè comparteixin les seves col·leccions amb el món. Europeana és una eina per preservar i promoure la identitat cultural compartida del continent europeu. 

Una gran quantitat d'informació sobre el patrimoni cultural ja està capturada en dades obertes. Per exemple, la ubicació dels béns del patrimoni cultural proporciona un context geoespacial per al patrimoni cultural (Figura 4). Per tant, aquestes dades obertes podrien connectar-se a imatges d'arxiu compartides per un museu en un espai de dades per a una interpretació més rica de les dades. 

Béns del patrimoni cultural a Cascais, Portugal

Conclusió 

Els espais comuns de dades europees recolzen la visió de l'estratègia de dades de la UE d'una societat impulsada per les dades amb un mercat únic de dades. Els espais de dades són ecosistemes federats complexos per compartir dades. Ofereixen infraestructura tècnica i models de governança per permetre als participants agrupar, accedir, processar, utilitzar i compartir dades de forma segura/segura i transparent. Encara que l'intercanvi de dades s'ha facilitat a través de portals de dades des de fa molt temps, els espais de dades ofereixen nous principis de disseny que permeten nous casos d'ús. Els participants interactuen d'acord amb una política compartida i un conjunt de regles. Això facilita transaccions de dades més complexes entre els participants, com especificar límits sobre com i para quines finalitats es poden reutilitzar les dades protegides. 

Les dades obertes complementen les dades als espais de dades i poden fomentar el desenvolupament de casos d'ús innovadors que combinin dades obertes i no oberts. Els espais de dades també ofereixen oportunitats per crear noves dades obertes, que podrien derivar-se de dades obertes preexistents o crear-se mitjançant el processament adequat de dades als espais de dades. Les incipients iniciatives d'espais de dades, com l'Espai Europeu de Dades de Salut i l'Espai de Dades del Patrimoni Cultural, inspiren idees sobre com les dades obertes podrien combinar-se amb dades d'espais de dades per a casos de reutilització nous i reveladors. Per exemple, les dades granulars dels registres mèdics electrònics es poden compartir de forma segura/segura amb reutilitzadors autoritzats per realitzar anàlisis combinades amb dades obertes sobre atenció mèdica. De manera similar, les dades de col·leccions privades del patrimoni cultural poden augmentar les dades governamentals obertes sobre el patrimoni cultural. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic