accesskey_mod_content

El Govern reparteix a les CCAA el pressupost per a l'Espai Nacional de Dades de Salut

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

17 juny 2024

El repartiment d'un total de 28 milions d'euros s'ha aprovat en la Conferència Sectorial de Transformació Digital, presidida pel ministre José Luis Escrivá. Amb el desplegament d'aquest projecte, Espanya s'alinea amb el futur Reglament d'Espais de Dades Sanitàries Europeu.

El Ministeri per a la Transformació Digital i la Funció Pública ha acordat amb les comunitats autònomes el repartiment del pressupost de el  Espai Nacional de Dades de Salut , conegut com Data Lake Sanitari.

El repartiment ha estat aprovat durant la Conferència Sectorial de Transformació Digital, que ha presidit el ministre José Luis Escrivá i que ha comptat amb la participació de la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Mayte Ledo.

L'Espai Nacional de Dades de Salut cerca ser la plataforma de referència per a l'anàlisi de dades que permetrà identificar i millorar el diagnòstic de malalties, predir situacions de risc sanitari, i, en definitiva, millorar la salut dels ciutadans gràcies a la informació dels diferents sistemes d'informació de salut i altres dades públiques rellevants.

La inversió en aquesta iniciativa és de 100 milions d'euros que provenen de el  Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència  i, més concretament, de la inversió 6 de el  Component 18: Renovació i ampliació de les capacitats del Sistema Nacional de Salut . Aquesta inversió es destina a tres línies de treball:

  • L'adquisició d'infraestructura tecnològica per a la construcció del Data Lake sanitari
  • Treballs de suport per a la definició, desenvolupament i desplegament de casos d'ús
  • Preparació de les dades i incorporació de les comunitats al Data Lake sanitari

L'acord adoptat esta mañana entre el ministeri i les comunitats té com a objectiu, precisament, aquesta última línia de treball.

Es tracta de l'aprovació del repartiment de 28 milions d'euros entre les comunitats, les ciutats autònomes i l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), perquè puguin desenvolupar els treballs necessaris de preparació i interconnexió de les seves dades a l'Espai Nacional de Dades de la Salut. En concret, per a tasques com:

  • Definició i desenvolupament de casos d'ús
  • Anàlisi, neteja i tractament de dades per a la seguretat, privadesa i qualitat
  • Treballs per a la connectivitat i interoperabilitat
  • Coordinació i col·laboració amb els responsables del projecte

Repartiment

El repartiment del pressupost entre les comunitats és el següent:

Reparteixo CCAA pressuposat

Per dur a terme la distribució del crèdit s'ha tingut en compte una quantitat fixa (34 % del total del pressupost) i una altra variable en funció del volum de població (66 % del total del pressupost), per assegurar que totes mantenen un nivell suficient de recursos tecnològics i organitzatius que permetin fer disponibles les dades per al desenvolupament de l'Espai Nacional de Dades de Salut.

Les comunitats podran executar aquest pressupost fins a desembre de 2025.

L'Espai Nacional de Dades per a la Salut és un projecte d'elevada complexitat, que requereix la sincronització d'un molts actors i participants i que permetrà a Espanya situar-se a l'avantguarda d'Europa quant a l'ús i la compartició de dades sanitàries per a ús secundari en línia amb el futur Reglament d'Espais de Dades Sanitàries Europeu (European Health Data Space), que espera aprovar-se a la fi del 2024.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

    • Informació i dades del sector públic
    • Cooperació interadministrativa