L'Informe Informe de Maduresa de Dades Obertes (ODM) 2024 , publicat pel Portal Europeu de Dades, ja està disponible. Aquest informe avalua la maduresa dels països en el camp de les dades obertes, en particular, el progrés dels països europeus a fer que la informació del sector públic estigui disponible i estimular la seva reutilització, en línia amb la directiva de dades obertes ( Directiva (UE) 2019/1024 ).
Un total de 34 països han participat en aquesta desena avaluació anual consecutiva, inclosos els 27 Estats membres de la UE, 3 països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (Islàndia, Noruega i Suïssa) i 4 països candidats (Bòsnia i Hercegovina, Albània, Sèrbia i Ucraïna).
L'informe analitza quatre dimensions de la maduresa de les dades obertes, que inclouen (1) el nivell de desenvolupament de polítiques nacionals que promouen les dades obertes, (2) les característiques i les dades disponibles als portals de dades nacionals, (3) la qualitat de les metadades als portals de dades nacionals, i (4) iniciatives per monitorear la reutilització i l'impacte de les dades obertes.
Segons el propi informe aquests serien els aspectes més destacats de l'edició de 2024:
- Un total de 18 països van augmentar el seu ODM: un país va obtenir la mateixa puntuació general que en 2023; i 15 països van experimentar una disminució en la seva puntuació de maduresa (per 11 països, la disminució va ser de menys de 5 punts percentuals).
- La puntuació de maduresa segueixen concentrats en l'extrem superior de l'espectre, i la majoria dels països (26 de 34; 76%) tenen una puntuació superior al 73%.
- Els Estats membres van mantenir la seva puntuació mitjana de maduresa al mateix nivell que en 2023, un 83 %.
- Els Estats membres més madurs són França (100%), Polònia (98%) i Eslovàquia (96%). El país més madur de l'AELC és Noruega (89%). El país candidat més madur és Ucraïna (97%).