accesskey_mod_content

La nova metodologia europea per mesurar l'impacte de les solucions digitals en el clima

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

26 abril 2024

La Coalició Europea Verda Digital (EGDC) ha publicat noves metodologies per mesurar l'impacte net de les solucions digitals en el clima.

La Coalició Europea Verda Digital(Obre en nova finestra) (EGDC) ha publicat metodologies i orientacions amb base científica per mesurar l'impacte de les solucions digitals a l'hora de reduir i evitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en diferents sectors. Això representa una fita per a la doble transició digital i verd d'Europa, que fa avançar a la UE cap a la neutralitat climàtica i el lideratge digital.

Les noves metodologies i orientacions amb base científica permetran a les parts interessades a Europa i el món en general prendre decisions informades en implementar solucions TIC. Són clau per impulsar la sostenibilitat i la innovació digital en diferents sectors.

Les metodologies poden ser utilitzades no solament per empreses, sinó també per autoritats locals i institucions financeres, per implementar i finançar solucions digitals innovadores que tinguin un impacte net positiu en el clima i portin amb si beneficis econòmics.

La publicació d'aquests resultats compleix un dels principals objectius de l'EGDC, desenvolupar mètodes amb base científica per estimar l'impacte ambiental net de les solucions digitals en diferents àrees. Les metodologies analitzen tant la contribució positiva com la petjada de carboni directa de diferents solucions digitals.

L'EGDC va comptar amb el suport d'un projecte pilot del Parlament Europeu finançat per la UE. Els resultats publicats han estat validats per un consell independent d'experts d'alt nivell. 

Les publicacions

Les publicacions consten de 3 documents:

  1. Metodologia d'avaluació de l'impacte net del carboni para solucionis TIC , incloses metodologies específiques del sector
  2. Estudis de casos de la vida real
  3. Directrius d'implementació

La Metodologia d'Avaluació de l'Impacte Net del Carboni para Solucionis TIC és el nucli de les publicacions de l'EGDC. Conté requisits per comparar escenaris amb i sense solucions TIC en un context determinat, la qual cosa ens permet quantificar amb precisió la contribució positiva i la petjada directa ( en equivalent de CO2 ) d'una solució digital específica.

Es complementa amb metodologies sectorials específiques que il·lustren l'aplicació pràctica de cada requisit per 6 sectors: energia, construcció/edificis, ciutats intel·ligents, agricultura, transport i manufactura.

Els estudis de casos de la vida real en els 6 sectors van ajudar a perfeccionar i il·lustrar l'impacte de les metodologies. Van ser recopilats de membres de l'EGDC i parts interessades que implementen solucionis TIC. Aquests inclouen eines basades en el núvol per a la gestió d'energia en edificis, manufactura i agricultura habilitades per a 5G, energia intel·ligent i plataformes de ciutats intel·ligents, i més.

Finalment, es van elaborar directrius d'implementació per millorar la comprensió del desplegament de solucions TIC en diferents sectors. Inclouen orientació sobre com optimitzar el seu impacte positiu en el clima i minimitzar les conseqüències negatives.

Propers passos

Després de la publicació d'aquestes metodologies, l'EGDC espera que una àmplia gamma d'actors industrials i socials els adoptin per ajudar-los a utilitzar les TIC com a eina per millorar la seva petjada ambiental.

L'adopció d'aquestes metodologies també pot ajudar a crear un mercat vibrant per a la innovació digital que beneficiï a les persones, l'economia i el medi ambient. 

Després de la publicació dels resultats del projecte pilot, l'EGDC aprofundirà el seu diàleg intersectorial i ampliarà els serveis de suport a les parts interessades de tota l'economia de la UE, incloses les pimes, el sector financer i les autoritats públiques.

Fons

La  Coalició Europea Verda Digital  va ser llançada al març de 2021 pel comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, i directors executius d'empreses líders en TIC. Per convertir-se en membre, els directors executius han de signar una declaració comprometent-se en nom de les seves empreses a prendre mesures a les següents àrees:

  1. invertir en el desenvolupament i desplegament de solucions digitals ecològiques amb una important eficiència energètica i material que aconsegueixin un impacte net positiu en una àmplia gamma de sectors;
  2. desenvolupar mètodes i eines per mesurar l'impacte net de les tecnologies digitals verds en el medi ambient i el clima unint forces amb ONG i organitzacions d'experts rellevants;
  3. co-crear, amb representants d'altres sectors, recomanacions i directrius per a la transformació digital verd d'aquests sectors que beneficiï al medi ambient, la societat i l'economia.

Projecte pilot

El Projecte Pilot del Parlament Europeu, finançat per la UE i liderat per la Iniciativa Global d'Habilitació de la Sostenibilitat (GeSI), va reunir a l'Aliança Europea de PIME DIGITAL, DIGITALEUROPE, ETNO, GSMA i organitzacions d'experts Carbon Trust, Deloitte i Sustainable ICT.

Totes aquestes organitzacions formen la Secretaria de l'EGDC, que va treballar estretament en el desenvolupament de metodologies i directrius juntament amb els membres de l'EGDC, els socis de suport i la Comissió Europea, cercant orientació d'un Consell Assessor Independent i alineant-se amb els organismes de normalització.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Desenvolupament de Sistemes, Aplicacions i Solucions Informàtiques