accesskey_mod_content

El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública llança la convocatòria d'ajudes per a la creació d'Espais de Dades Sectorials

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

16 abril 2024

L'objectiu de les ajudes és fomentar la creació de centres demostradors i l'engegada de casos d'ús d'espais de dades. La convocatòria preveu mobilitzar fins a 150 milions d'euros en subvencions.

El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, a través de la seva Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, va publicar en passat mes de gener a través del Butlletí Oficial de l'Estat(Obre en nova finestra) les bases reguladores que articulen la convocatòria d'ajudes per a la creació de centres demostradors i casos d'ús d'espais de dades sectorials, el termini de les quals de presentació de sol·licituds està obert des d'aquest mes d'abril fins al proper 16 de maig.

El Programa Espais de Dades en el qual s'emmarca aquesta convocatòria és una iniciativa que persegueix impulsar el desenvolupament de projectes d'espais de dades en sectors estratègics de l'economia. Aquesta iniciativa s'alinea amb l'Estratègia Europea de la Dada, els Reglaments Europeus de Dades i de Governança de Dades i la consecució del Mercat Únic de la Dada.

Les dades s'han convertit en un recurs essencial per al creixement econòmic, la creació d'ocupació i el progrés social, sent un element clau en la digitalització de la societat i de les empreses. L'anàlisi de dades facilita l'optimització de processos i decisions, la innovació i la predicció d'esdeveniments futurs. Aquesta tendència global té un enorme potencial en diversos camps, des de la salut, el medi ambient, la seguretat alimentària, el clima i l'eficiència dels recursos, fins a l'energia i els sistemes de transport i ciutats intel·ligents.

La Comissió Europea (CE), en la Comunicació sobre la construcció d'una economia de dades europea, publicada al gener de 2017, caracteritza l'economia de dades com un ecosistema de diferents tipus d'actors del mercat, com a fabricadors, investigadors i proveïdors d'infraestructura, col·laboren per garantir que les dades siguin accessibles i utilitzables. Això permet a aquests agents extreure valor d'aquestes dades mitjançant la creació d'una varietat d'aplicacions amb un gran potencial per millorar la vida diària de les persones.

El valor de l'economia de dades de la Unió Europea (UE) es va estimar en 434.030 milions d'euros en 2020 i s'estima que aquest valor aconsegueixi els 659.000 milions d'euros en 2025 i fins a 851.500 milions d'euros en 2030.

Característiques i requisits de la convocatòria

L'objectiu de la convocatòria és impulsar, a través de subvencions, la creació de centres demostradors i l'engegada i explotació de casos d'ús d'espais de dades en els sectors estratègics de l'economia. Aquests projectes hauran d'oferir solucions a reptes de negoci a través de la compartició de dades. Els objectius que es persegueixen amb aquesta actuació són:

  • Construir ecosistemes d'intercanvi de dades entre empreses dels sectors estratègics.
  • Eliminar les barreres d'entrada per a l'intercanvi de dades.
  • Creació de les infraestructures necessàries i organització dels operadors dels espais de dades.
  • Desenvolupar nous models de negoci basats en dades.

La convocatòria finança projectes de “desenvolupament experimental”, agrupats en dues línies per a dues tipologies de projectes diferenciades:

  • Línia 1. Centres demostradors: desenvolupament de plataformes tecnològiques d'espais de dades en els sectors estratègics per a l'experimentació i desenvolupament de pilots i proves de concepte.
  • Línia 2. Casos d'ús: desenvolupament de casos d'ús productius per promoure l'impuls dels sectors estratègics.

Les característiques principals d'aquesta convocatòria són les següents:

  • Està dirigida a empreses (públiques o privades), associacions d'empreses i organismes de comunicació i difusió de coneixement.
  • S'ha dissenyat sota la modalitat de beneficiari únic.
  • Està oberta a qualsevol sector d'activitat, a excepció de Turisme, que compta amb les seves convocatòries específiques.
  • Compta amb un pressupost total de 150 milions d'euros, dels quals 40 estan destinats a línia 1 i 110 a línia 2.
  • La ayuda máxima es de 5 millones de euros por proyecto y la mínima de 300.000 euros.
  • Es concedirà en concurrència competitiva.
  • Els beneficiaris han de tenir domicili fiscal en la UE i, addicionalment, establiment o sucursal situat en territori espanyol.
  • La intensidad de la ayuda dependerá de la tipología y tamaño de entidad.
  • Els projectes hauran d'estar finalitzats abans del 31 de desembre de 2025.

Per a més informació sobre la convocatòria i la presentació de projectes estan disponibles els següents recursos:

A més, dijous que ve 18 d'abril tindrà lloc una sessió informativa sobre la iniciativa oberta per a tots aquells interessats a presentar-se.

Tots els detalls sobre l'encontre i formes de registre, poden consultar-se aquí(Obre en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic