El Consell General de Col·legis Professionals vol fomentar el prestigi d'una professió com la d'enginyeria en informàtica amb la celebració d'aquest acte, en uns temps en els quals la tecnologia s'ha tornat una part indispensable en les nostres vides i va camí de convertir-se en una infraestructura bàsica per a la naixent societat digital
Aquest esdeveniment reunirà als professionals, empreses i institucions més destacades del sector i neix amb vocació de mantenir-se durant molts anys, conscients de la importància del sector TIC en l'àmbit social i econòmic al llarg dels últims anys i coneixent la importància que seguirà tenint en el futur.
En la primera edició dels Premis Nacionals d'Enginyeria en Informàtica destaca la presència de la intel·ligència artificial entre els premiats. És el cas, per exemple, d'Asunción Gómez-Pérez, vice-rectora de la Universitat Politècnica de Madrid, recentment triada com a “cadira q” de la Real Acadèmia Espanyola. Entre els seus mèrits, per aconseguir el premi professional, enginyera informàtica, es troba la seva gran labor en l'adaptació de la llengua espanyola a la intel·ligència artificial. A més, Mario Piattini, aconsegueix el guardó com a professional, enginyer informàtic, pel seu paper tan rellevant en la recerca en l'enginyeria de programari i de sistemes.
En la resta de les categories, l'app Mi Carpeta Ciudadana, dut a terme pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital es fa amb el guardó a millor projecte públic, mentre que la labor d'ArcelorMittal ha estat mereixedora del millor projecte privat. En la categoria de divulgació digital, Karina Gibert ha aconseguit el trofeu, mentre que Talentos Inclusivos, del CITIC, es porta el premi d'humanisme i compromís social. El despatx de perits informàtics d'Eugenio Picón és el guanyador del premio ‘Empresa ètica’. Conxi Pérez Andrey aconsegueix el premi 'Emprendimiento, persona emprenedora', mentre que OK Tiquet es porta aquest mateix guardó en la modalitat d'empresa.