La intensitat i sofisticació dels ciberatacs dirigits contra les Administracions Públiques i contra les empreses i organitzacions d'interès estratègic per al país, i que el seu principal objectiu és el robatori d'informació i el ciberespionatge industrial, s'incrementen dia a dia. Unes amenaces que es concreten a través de vulnerabilitats, exploits, codi nociu, programari potencialment no desitjat, amenaces contra el correu electrònic, llocs web nocius, amenaces a dispositius mòbils o amenaces a bases de dades que no fan sinó posar en perill el principal actiu de qualsevol organització: la informació.
Aquests atacs, originàriament dirigits a empreses i institucions públiques, actuen també sobre persones individuals, incloent altes directius de companyies i d'organismes públics, personatges notoris i responsables polítics. S'observa, a més, una tendència a atacar als elements més febles de la cadena d'intercanvi de dades (per exemple, contractistes, proveïdors, etc.) que es converteixen en un objectiu potencial o que poden servir com a mitjà per aconseguir el «gran objectiu».
Davant aquesta situació, el CCN-CERT, amb responsabilitat en ciberatacs sobre sistemes classificats i sobre sistemes de les Administracions Públiques i d'empreses i organitzacions d'interès estratègic per al país, bolca tots els seus esforços a contribuir a la millora de la ciberseguretat espanyola, cooperant i ajudant a respondre de forma ràpida i eficient als ciberatacs i a afrontar de forma activa les ciberamenazas.
Una forma de col·laboració que permet a més crear una sòlida cultura de la ciberseguretat, promovent la formació i el coneixement del personal encarregat d'aquesta matèria en les organitzacions, són les Jornades STIC CCN-CERT que aquest any arriben a la seva vuitena edició. Amb elles, el CERT Governamental Nacional intenta donar respostes als múltiples desafiaments que se ciernen sobre el ciberespai i sobre sectors tan significatius com l'aeroespacial, energètic, governamental, petrolífer, farmacèutic, químic, TIC o financer.