En l'era actual d'Internet (Web2), les grans plataformes i xarxes socials (és a dir, la trucada "GAFAM") oferien facilitar les activitats dels usuaris proporcionant-los serveis com l'inici de sessió únic (és a dir, iniciar sessió amb el compte de determinat cercador o proveïdor de serveis). No obstant això, en proporcionar aquest servei, han pres visibilitat global i control sobre el comportament i les credencials dels usuaris. En la propera tercera era d'Internet (Web3), l'objectiu d'EBSI és proporcionar un nou paradigma per intercanviar i verificar informació en retornar als usuaris el control de les seves dades, al mateix temps que crea un marc per a la confiança que preserva la privadesa, basat en nodes europeus i que ja no depèn de grans plataformes o un govern central fort.
El projecte va néixer en 2018 quan tots els Estats membres de la UE, Noruega, Liechtenstein i la Comissió Europea van unir forces per crear l'Associació Europea de Blockchain (EBP). A partir de 2020, va elaborar una prova de concepte desenvolupada per la DG DIGIT. A principis de 2021, els "Early Adopters", 21 projectes de 18 països europeus, van participar en un primer programa pilot on els socis del sector públic i privat van tenir accés a l'entorn de preproducció d'EBSI i van ser convidats a desenvolupar i fer interoperables els seus propis projectes pilot.
El pas final del programa Early Adopters va ser un aparador dels resultats en el dia de demostració organitzat al juny de 2022 i, a partir d'ara, març / abril de 2023, EBSI hauria de començar implementacions efectives obrint a Brussel·les un espai dedicat al Centre d'Experiència EBSI i proporcionant un marc de credencials verificables en primers dominis com a educació (certificació de diplomes universitaris) i seguretat social. amb les credencials de la Passada Europea de la Seguretat Social.