La falta de participació de nenes i dones al món digital és una oportunitat perduda, que frena el progrés social cap a un món digital més just i inclusiu i frena el creixement econòmic en la Unió.
Europa s'ha compromès amb els objectius del Programa de Polítiques del Decenni Digital de emplear al menos a 20 millones de especialistas en tecnologías de la información y la comunicación (TIC) en la UE para 2030, promoviendo al mismo tiempo el acceso de las mujeres a ese campo.
En vista d'aquests antecedents, és important comptar amb mesuraments sistemàtics per fer un seguiment dels avanços d'Europa en l'eliminació de la bretxa digital de gènere. El Quadre d'Indicadors de Dones en el Sector Digital és una eina per a aquest propòsit.
El Quadre d'Indicadors, que abans formava part de l'Índex de l'Economia i la Societat Digitals, avalua el grau d'inclusió de les nenes i les dones en les ocupacions, les carreres i l'emprenedoria digitals. Avalua als Estats membres en funció de tres dimensions (i) ús d'Internet, ii) competències dels usuaris d'Internet i iii) competències especialitzades i ocupació) sobre la base de 13 indicadors.
Aquesta versió actualitzada de 2024 del «Quadre d'indicadors de les dones en l'àmbit digital» es basa en dades d'Eurostat d'anys anteriors. Pot trobar les versions anteriors a la pàgina principal de Dones en l'àmbit digital .
El 'Cuadro de indicadores de mujeres en el ámbito digital 2024' consta de tres documentos:
- un arxiu PDF amb els resultats del quadre d'indicadors de 2024 com a perfils de països
- un arxiu PDF amb detalls de la metodologia utilitzada
- un arxiu Excel amb dades detallades d'EUROSTAT utilitzats i els càlculs
Aquestes dades s'elaboren de la millor manera possible, però han de llegir-se juntament amb els indicadors DESI (revisats en 2023) i els informes sobre l'estat de la Dècada Digital ( 2023 i 2024 ).
Els fulls de ruta estratègics nacionals de la Dècada Digital presenten les accions dels Estats membres per aconseguir els objectius de la Dècada Digital (sobre carreres de TIC, connectivitat, empreses i sector públic), inclosos els avanços en la convergència de gènere en les TIC.