accesskey_mod_content

Justícia col·labora amb l'agència eu-LISA per millorar l'eficàcia del sistema judicial transfronterer de la Unió Europea

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

18 setembre 2023

El sistema i-CODEX connecta diferents sistemes jurídics i garanteix un ràpid accés a la justícia dins dels Estats membres.

Representants del Ministeri de Justícia han participat, aquesta setmana, en les reunions dels òrgans de govern de dos projectes de l'Agència Europea per a la Gestió Operativa de Sistemes Informàtics de Gran Magnitud a l'Espai de Llibertat, Seguretat i Justícia (eu-LISA).

El primer dels projectes es tracta de la Plataforma de Col·laboració dels Equips Conjunts de Recerca (ECIs), un dels principals instruments jurídics i organitzatius per a la col·laboració transfronterera en matèria de Justícia i Interior, amb la qual es pretén dotar-los d'un espai online d'intercanvi d'informació i proves segur i eficaç.

El segon d'aquests projectes consisteix en la millora del sistema i-CODEX, la via de comunicació electrònica perquè autoritats judicials, professionals de la Justícia i la ciutadania intercanviïn documents, formularis jurídics, proves i una altra informació per via electrònica de manera ràpida i segura/segura.  

Les solucions tecnològiques d'i-CODEX ofereixen una comunicació transfronterera en línia de manera segura/segura. Està integrada per components bàsics que li ajudaran a connectar informació i serveis judicials en línia en tota Europa. Els seus aspectes tècnics inclouen un connector i una porta d'enllaç. La instal·lació de la passarel·la garanteix una connexió segura/segura amb una passarel·la d'un altre Estat membre.

L'i-CODEX Connector Suite proporciona tres components per a la connexió d'una porta d'enllaç amb un sistema backend nacional:

  • El connector en si
  • El client connector
  • El complement del connector Domibus

Espanya ocupa, per consens entre tots els Estats membres representats, la presidència de l'Advisory Group d'i-CODEX. A la seva reunió, han acudit representants del Ministeri de Justícia, però també organitzacions privades com el Consell de Col·legis d'Advocats i Societats d'Advocats d'Europa (CCBE), el Consell de Notaris de la Unió Europea (CNUE) i Fiscalia Europea (EPPO), entre unes altres, que van poder traslladar les seves propostes en la matèria.

La transformació digital de la Justícia és una de les prioritats de la Presidència espanyola del Consell de la UE en matèria de Justícia, i està previst que sigui l'eix central de dues reunions a Madrid en els propers mesos: la conferencia 'Sistemes de Justícia en temps de canvi', que se celebrarà els dies 9 i 10 d'octubre; i la reunió eu-LISA Industry Rountdable sota el títol 'Digitalització de la Justícia: convertint desafiaments en oportunitats', que tindrà lloc el 23 i 24 de novembre.

Les jornades d'eu-LISA comptaran amb la presència de la seva directora executiva, Agnès Diallo, a més del consell d'administració, i de diferents representants del sector de la UE. El seu objectiu és impulsar la innovació i la digitalització en l'àmbit de l'espai de llibertat, seguretat i Justícia de la UE, clau per avançar en la col·laboració públic – privada i la coordinació en tots els nivells, des de la Comissió Europea fins als Estats membres, com la pròpia indústria.

Font original de la notícia (Obre en nova finestra)

Més informació i-CODEX(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Seguretat i Protecció de Dades