accesskey_mod_content

Les dades obertes com a facilitadors del desenvolupament regional i d'una millor cohesió a Europa

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

10 octubre 2023

Les iniciatives impulsades per dades obertes poden ajudar a les regions a aconseguir el seu màxim potencial, en benefici de la regió i del nivell de vida i la prosperitat generals de la UE.

La  política de cohesió  de la Unió Europea ajuda a les comunitats regionals i locals a millorar la qualitat de vida de els seus ciutadans. La creació d'ocupació, la creació d'empreses competitives, el foment del creixement econòmic i el desenvolupament sostenible són objectius recolzats per la política de cohesió de la UE. Però, què es pot fer per ajudar a garantir que  no hi hagi bretxes  entre països i entre diferents àrees i regions en un mateix país? Com es veu això en la pràctica?

Aquesta història de dades explora l'impacte de les dades obertes en el desenvolupament regional a Europa. Tres exemples reals mostren com les dades regionals i locals poden ajudar a les regions a prosperar a través d'iniciatives que milloren la gestió de residus, llancen llum sobre el mercat laboral transfronterer i ajuden a la planificació urbana. Al final d'aquesta història de dades, veurà com les dades regionals i locals poden recolzar els objectius polítics i la importància de les dades obertes per fer-los possibles.

La política de cohesió en poques paraules

La  política de cohesió de la UE per al període 2021-2027  té cinc objectius fonamentals. La cohesió significa construir comunitats socials i inclusives que consagrin el  pilar europeu de drets socials  ( Europa social ). Això hauria d'anar acompanyat del desenvolupament d'indústries i economies amb baixes emissions de carboni que abordin el canvi climàtic ( una Europa més verda ). Un altre objectiu és promoure una transformació econòmica innovadora i intel·ligent de les tecnologies regionals de la informació i la comunicació (una  Europa més intel·ligent ). Imaginar el futur de les nostres regions i ciutats significa reduir el nostre impacte negatiu al planeta i utilitzar una mobilitat més sostenible ( Europa connectada ). Al final, les polítiques regionals pretenen fomentar el desenvolupament sostenible i integrat de tot tipus de territoris ( Europa més pròxima als ciutadans ). El gràfic 1 mostra com els països estan utilitzant la despesa de la UE en polítiques de cohesió conformement a aquests pilars fonamentals.

Despesa en els cinc pilars de la política de cohesió de la UE per Estat membre de la UE

 

De la teoria a la pràctica: comprendre la importància de les dades obertes per a la cohesió regional

El poder de les dades obertes per al desenvolupament regional es demostra millor a través de casos d'ús de la vida real. A continuació, considerem els temes de la gestió de residus, el mercat laboral i la planificació urbana per mostrar com es poden utilitzar les dades locals en iniciatives pràctiques per a la comunitat local.

  • Datos oberts regionals per millorar la gestió de residus i contribuir a una economia circular

A on van els seus residus? Les escombraries es recull i es porta a una planta de processament. Però, això és tot? A primera vista, es podria pensar que la gestió de residus té poc que veure amb les dades obertes. De fet, hi ha molts conjunts de dades sobre aquest tema, com la  producció  de residus municipals, la  ubicació  de les instal·lacions de gestió de residus i els mètodes de tractament utilitzats per les ciutats. Aquestes dades es poden utilitzar i crear processos de reciclatge més eficients per a un planeta més eficient en l'ús dels recursos.

L'economia circular cerca ampliar el cicle de vida dels productes, i una gestió eficient dels residus és clau en el procés. La gestió de residus basada en dades pot ajudar a les ciutats a processar els residus de forma més eficient i sostenible. La millora de la gestió dels residus pot ajudar a les ciutats a processar millor els recursos i fer que les ciutats siguin llocs més habitables en general.

Les solucions de dades obertes poden impulsar nous enfocaments per a la gestió de residus. Est va ser l'objectiu de  geoFluxus , que va desenvolupar una solució que reuneix diverses dades sobre els fluxos de residus d'una ciutat, regió o país i ofereix informació sobri a on van els residus i com utilitzar millor els recursos a nivell nacional, regional i local. El projecte neix d'un equip de joves professionals de la Universitat Tecnològica de Delft amb ambicions de combatre el canvi climàtic i aportar solucions sostenibles a empreses i administracions públiques. El projecte, que va resultar guanyador en el Datathon de la UE de 2020 en la categoria del Pacte Verd Europeu (veure el  vídeo aquí ), es va basar en dades sobre els informes de residus governamentals dels programes  de reparació  i  Cinderela  d'Horitzó 2020.

La  eina basada en  dades integra i analitza dades relacionades amb els residus de fonts governamentals. La solució mapea, analitza i prediu com es mouen els residus a través de les ciutats. Per als governs, la seva eina pot proporcionar una visió general dels fluxos de residus, els seus patrons de producció i processament en un àrea, així com el seu impacte en les comunitats locals, com les emissions de diòxid de carboni produïdes per les deixalles. Aquestes dades integrades també s'analitzen mitjançant models de reclassificació que prediuen el potencial de reutilització de residus en l'economia circular. L'eina ha estat validada en tota Europa i és utilitzada per  diversos municipis dels Països Baixos , recolzant als governs locals en la seva  transició ecològica . La Figura 2 mostra el tipus d'informació que les ciutats poden obtenir sobre quins residus van a on, utilitzant la ciutat d'Ámsterdam com a exemple.

També existeix una versió de l'eina per al sector privat. Per a les empreses, l'eina pot suggerir alternatives per als seus fluxos de residus i analitzar les solucions més respectuoses amb el medi ambient i el finançament. Això recolza el procés de presa de decisions d'una empresa sobre la sostenibilitat i l'economia circular. Les eines també poden oferir informació sobre noves oportunitats de negoci (circulars), com l'anticipació de l'escassetat de materials i l'augment dels costos de processament i transport, a partir de les quals les empreses poden desenvolupar estratègies circulars.

La ciutat d'Ámsterdam analitzant els seus fluxos de materials
  • Datos oberts transfronterers regionals per comprendre millor els mercats laborals

Cerqui  dades d'ocupació  i trobarà fàcilment informació per a les àrees d'un país. Un mercat laboral eficient alinea les habilitats/habilitats de la força laboral amb les demandes de les indústries locals. Com a tal, un mercat laboral que funcioni correctament pot catalizar el creixement econòmic i la innovació dins d'una regió i, per tant, ser un motor del desenvolupament regional i les oportunitats econòmiques.

Però, què passa si vius en un país i hi ha una oportunitat de treball a l'altre costat de la frontera? Al voltant  de 2 milions de  persones emprades en la UE en 2020 es van desplaçar per treball a altres països. Per exemple, Luxemburg té uns 200 000 viatgers entrants (gràfic 3). Els empleats poden  moure's lliurement a través de les fronteres geogràfiques  de la UE, però de vegades les dades estan més aïllats (per exemple, la majoria de les agències nacionals d'estadística divideixen els seus esforços per països). Si això succeeix, els possibles viatgers transfronterers podrien mancar d'informació sobre l'oferta i la demanda del mercat laboral transfronterer. Es perd una oportunitat perquè els ciutadans locals participin al mercat laboral quan les divisions geogràfiques es tradueixen en divisions del mercat laboral.

El projecte  Werkinzicht  va cercar una solució a això. El projecte va reunir a el  portal transfronterer holandès de dades obertes dades  sobre el mercat laboral de la  regió fronterera  de Flandes (Bèlgica) i els Països Baixos, com a indicadors relacionats amb l'estructura del mercat laboral, la població i les dues economies frontereres. Durant un projecte pilot experimental, el projecte va crear un  servei de comparació de  dades que vincula les vacants (per exemple, les del portal transfronterer de dades obertes) amb els perfils dels candidats per ajudar als sol·licitants d'ocupació a trobar treball a la regió fronterera. L'èxit del projecte va impulsar la creació d'un  prototip de plataforma  per a sol·licitants d'ocupació transfronterers.

Viatgers transfronterers de Bèlgica, Alemanya i França a Luxemburg des de regions limítrofes en 2021
  • Datos oberts regionals per a una millor planificació urbana

Estan succeint moltes coses a les ciutats, inclosos les abundants dades disponibles que descriuen les condicions d'una ciutat, com el  tráfico , la  qualitat de l'aire  i el  soroll . Aquests factors estan estretament interrelacionats i contribueixen col·lectivament a l'entorn que els ciutadans experimenten en la seva vida quotidiana. Però, com es poden utilitzar aquestes dades per comprendre els impactes esperats de les decisions polítiques locals i recolzar decisions operatives i de planificació urbana millor informades?

Els "bessons digitals locals " són rèpliques virtuals (o còpies digitals) de ciutats. Representen els actius físics, els processos, les persones i els sistemes d'una ciutat. Les dades, l'analítica i les tècniques computacionals com l'aprenentatge automàtic creen un model de simulació d'una ciutat. Aquest model digital es pot utilitzar per provar escenaris (per exemple, l'impacte anticipat de les decisions de planificació urbana) o per consultar resultats específics (per exemple, una predicció d'escenaris de congestió de tráfico). Això proporciona una plataforma per a l'experimentació que pot millorar la presa de decisions basada en l'evidència per satisfer millor les necessitats de la comunitat.

Digital urban European twins  és un exemple d'una iniciativa europea que desenvolupa bessons digitals locals. Els bessons digitals dels bessons europeus aprofiten les dades obertes i els models de dades de diferents fonts dins d'una ciutat i els integren utilitzant tecnologies d'anàlisis avançades. Un projecte pilot en  Pilsen  (Txèquia) està modelant la interrelació entre el transport i la contaminació acústica en un entorn 3D, en línia amb el pla de mobilitat sostenible de la ciutat i la directiva de la  UE sobre soroll ambiental . La  ciutat d'Hèlsinki  també va crear un bessó digital local. El seu  atles  d'energia i clima en 3D mostra els resultats de la simulació del consum d'energia relacionat amb la calefacció dels edificis de la ciutat, la qual cosa permet als usuaris comparar el consum d'energia dels edificis i veure la quantitat d'energia solar rebuda en la superfície dels edificis. També mostra oportunitats de producció per a calefacció geotèrmica a través de pous geotèrmics.

Conclusió

Les dades obertes poden contribuir a una Europa més intel·ligent, més ecològica, més connectada i social i més pròxima als ciutadans. La política de cohesió de la UE serveix de marc per promoure la integració econòmica, social i territorial entre les regions, amb iniciatives de dades obertes que recolzen de forma pràctica l'impuls del desenvolupament regional. Els exemples de la vida real il·lustren com es poden aprofitar les dades obertes per abordar problemes urgents, com la gestió de residus, on les dades obertes relacionades amb una regió específica es combinen i analitzen per extreure informació nova i s'utilitzen per optimitzar els processos. A més, la connexió de dades obertes regionals a través de les fronteres locals pot ajudar a superar les divisions geogràfiques i del mercat laboral, fomentant el creixement econòmic i la inclusió a les regions transfrontereres. A més, les dades obertes combinats amb tecnologia d'avantguarda poden crear actius digitals com a models de ciutats que ofereixen plataformes per a l'experimentació i la simulació d'escenaris que poden facilitar una millor planificació urbana i la presa de decisions locals. En general, la integració de les dades obertes en les iniciatives de desenvolupament regional exemplifica el poder de les solucions basades en dades per donar forma a comunitats més pròsperes i sostenibles en tota Europa.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic