La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital, Nadia Calviño, ha presentat avui a Consell de Ministres un informe sobre l'estat de situació del desplegament de totes les iniciatives engegades en matèria d'Intel·ligència Artificial (IA), recollides en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA), en un moment clau per al desenvolupament d'aquesta tecnologia.
L'ENIA compta amb una dotació inicial de més de 600 milions d'euros de fons europeus Next Generation EU del Pla de Recuperació. El desenvolupament d'aquesta estratègia, engegada fa tres anys, ha posicionat a España com un pol d'atracció d'inversió i talent internacional, amb projectes singulars com el centre de neurotecnologías ‘Spain Neurotech’ o la construcció del primer ordinador quàntic del Sud d'Europa, ‘Quantum Spain’.
La Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea del segon semestre de l'any servirà per avançar i concloure la negociació del reglament d'Intel·ligència Artificial, en un context en el qual España s'ha situat com a referent europeu amb el desenvolupament de l'ENIA.
Entre les actuacions que s'estan desplegant destaquen:
-
L'engegada de la primera Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial a Europa.
-
La creació d'un banc de proves (‘sandbox’) en col·laboració amb la Comissió Europea, per analitzar l'efecte que tindrà l'aplicació del futur reglament europeu d'Intel·ligència Artificial en les empreses, especialment en les pimes. Ja està oberta la audiència pública sobre el Reial decret que regularà el funcionament del Sandbox.
-
La ubicació a Sevilla (Espanya) de el Centre Europeu per a la Transparència Algorítmica del Joint Research Center de la Comissió Europea, que va ser inaugurat el passat mes d'abril.
-
El llançament d'un Consell Digital Jove , que juntament amb el Consell Assessor d'Intel·ligència Artificial (2021), serà un òrgan que conformaran 25 joves entre 16 i 25 anys i que aconsellarà al Ministeri sobre l'impacte del desenvolupament tecnològic en la joventut.
A més, la vice-presidenta primera ha repassat l'avanç de la resta d'iniciatives emmarcades en l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA), articulada entorn de/entorn de 20 mesures, vertebrades en sis grans eixos estratègics.
1. Impulsar la recerca científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en IA.
Spain Neurotech. Aquest centre serà pioner a Espanya i de referència a Europa per avançar en el tractament de malalties cròniques en els seus estats inicials, així com en trastorns del neurodesarrollo, Parkinson, Alzheimer, depressió o en el dany cerebral agut. Només hi ha cinc centres de recerca al món especialitzats en aquesta disciplina. També comptarà amb un departament de neuroderechos. La seu, situada al campus de Cantoblanco de la Universitat Autònoma de Madrid, comptarà amb al voltant de 200 persones entre investigadors i personal associat.
Missions de R+D en Intel·ligència Artificial. Dotades amb 50 milions d'euros, han subvencionat cinc projectes sobri: producció agrària, recerca sanitària, medicina personalitzada, malalties relacionades amb l'envelliment i transició energètica sostenible. Participen consorcis formats per una gran empresa que actua com a coordinadora, un organisme públic de recerca i un mínim de cinc pimes. En els cinc projectes seleccionats col·laboren un total de 78 entitats pertanyents a 22 províncies diferents.
Xarxes Territorials d'Especialització Tecnològica (RETECH). 258,8 milions d'euros per 13 projectes de IA en col·laboració amb totes les Comunitats Autònomes en diferents àmbits. Els projectes relacionats amb IA són: Acceleració d'ecosistemes d'emprenedoria i innovació basats en Bessons Digitals; Digitalització del Patrimoni Històric i Territorio Rural Inteligente.
Xarxa d'Excel·lència. Abans de l'estiu es publicarà la convocatòria d'ajudes de la Xarxa d'Excel·lència Espanyola en IA, amb una dotació de 32 milions d'euros, amb l'objectiu d'impulsar el talent i atreure talent internacional.
2. Promoure el desenvolupament de capacitats digitals, potenciar el talent nacional i atreure talent global.
Spain Talent Hub. Per atreure i retenir el talent en IA cap a centres capdavanters espanyols i desenvolupar noves línies de recerca de gran potencial. En aquest marc, ja s'han anunciat acords amb ADIA Lab i amb el TEC de Monterrey i la Universitat d'Oviedo.
Càtedres d'Intel·ligència Artificial. En 2021 es va impulsar la Càtedra d'Intel·ligència Artificial i Democràcia, al costat de l'Institut de Governança Europeu i l'Institut Universitari Europeu, dotada amb 1,4 milions d'euros. A ella se sumen les Càtedres ENIA, amb un pressupost de 16 milions d'euros per investigar i difondre l'aplicació de la IA en matèries concretes. Se espera el finançament d'almenys vuit càtedres universitat-empresa nacionals i altres vuit internacionals.
3. Desenvolupar plataformes de dades i infraestructures tecnològiques per donar suport a la IA.
Quantum Spain. Se està creant una infraestructura sòlida de computació quàntica a Espanya, mitjançant el desenvolupament del primer ordinador quàntic del sud d'Europa. Ja s'ha adjudicat la licitació de l'ordinador, que s'instal·larà en el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i s'integrarà en el superordenador Marenostrum 5, el més potent d'Espanya i entre els més avançats del món. En el projecte participen 25 centres situats en 14 Comunitats Autònomes, la part d'elles integrades a la Xarxa Espanyola de Supercomputación.
Llengua Espanyola en la IA (LEIA). Impulsada per la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) i el Pla Nacional del Llenguatge, s'han destinat 5 milions d'euros a potenciar la llengua espanyola com a motor econòmic. Inclou el desenvolupament d'eines de verificació lingüística i de resposta automàtica, la recopilació de material basat en la diversitat de varietats de l'espanyol, o el desenvolupament de mesures que garanteixin la plena accessibilitat de les persones amb discapacitat a les eines relacionades amb la IA.
En aquesta línia, es crearà el Observatori per al Desenvolupament de la IA en espanyol, dotat amb 1,3 milions d'euros, per mesurar la distància i nivell de desenvolupament amb la IA en anglès. Així mateix, es finançarà amb 7,5 milions projectes en llengües cooficials per al desenvolupament de corpus multilingüe que permeti aplicacions i tecnologies en totes les llengües de l'Estat.
4. Integrar la IA en les cadenes de valor per transformar el teixit econòmic.
Programa Nacional d'Algorismes Verds. Presentat al desembre de 2022, impulsa una IA verda per disseny (Green by Design) perquè des de la pròpia concepció i desenvolupament inicial de l'algorisme s'incorporin variables de sostenibilitat mediambiental, a través de quatre eixos estratègics: impuls de l'eficiència energètica en el desenvolupament de models de IA, ús d'infraestructures i serveis eficients, integració de la tecnologia verda i el blockchain en el teixit productiu, i dinamització del mercat espanyol a través de la IA respectuosa amb el medi ambient. Aquest programa es desenvoluparà durant el període 2023-2025, amb un pressupost de 257,7 milions d'euros.
IA en Cadenes de Valor. S'han invertit 105 milions a projectes de recerca industrial i de desenvolupament experimental per incorporar la IA en els processos productius de les cadenes de valor de l'economia, amb 217 empreses beneficiàries, el 75% d'elles pimes.
Fons Next Tech. S'està fomentant el desenvolupament de projectes digitals innovadors d'alt impacte, també en l'àmbit de la IA, i la inversió en empreses en creixement, amb l'objectiu amb l'objectiu de mobilitzar fins a 8.000 milions d'euros en col·laboració públic-privada.
5. Potenciar l'ús de la IA en l'Administració Pública i en les Missions estratègiques nacionals.
Laboratori d'innovació per a nous serveis i aplicacions de la IA en l'Administració Pública (GobTechLab). Es preveu desenvolupar una eina per introduir la innovació en el desenvolupament de serveis apropant les empreses innovadores a l'Administració, així com un espai d'experimentació controlat de tecnologies emergents i un altre per combinar la participació ciutadana.
6. Establir un marc ètic i normatiu que reforci la protecció dels drets individuals i col·lectius, per garantir la inclusió i el benestar social.
Pla Nacional de Protecció de Col·lectius Vulnerables en IA. Té com a finalitat minimitzar la discriminació provocada per l'aplicació de sistemes intel·ligents que hagin estat dissenyats amb biaixos.
Sello IA. Espanya escomet la creació d'un segell nacional per assegurar-los sistemes que ho obtenen apliquen els sistemes i algorismes IA de forma ètica, no discriminativa i fiable. Serà un segell d'aplicació voluntària per a les empreses, que demostrarà que són segures/segures als seus clients i usuaris.
Convocatòries PERTE XIP i connectivitat rural 5G
Per la seva banda, la vice-presidenta primera ha informat en el Consell de Ministres que en el mes de juny es van a engegar les càtedres universitat-empresa centrades en l'àmbit dels semiconductors dins del PERTE XIP, amb una inversió de 80 milions d'euros per a universitats públiques i privades.
A més, pròximament es va a llançar la convocatòria de Misiones Chip per impulsar i consolidar amb una inversió de 60 milions d'euros centres de recerca i desenvolupament en el disseny microelectrónico d'avantguarda i arquitectures alternatives, i desenvolupar un ecosistema de fotònica integrada a Espanya.
D'altra banda, està previst que la setmana vinent es rebi l'autorització de la Comissió Europea per a la publicació en el mes de juny de l'ordre de bases del programa “UNICO 5G Redes Activas”, amb una inversió de fins a 550 milions d'euros per al desplegament ràpid de la connectivitat mòbil 5G en zones molt rurals.