L'Agenda España Digital ja ha compromès un 80% total de crèdits pressupostaris assignats en els dos últims exercicis, 3.157 milions d'euros en 2021 i 2.659 milions d'euros en 2022, del total de 7.364 milions d'euros. Amb la finalitat de garantir l'execució del 100% dels fons, els saldos de crèdit s'han incorporat al pressupost de 2023.
D'aquesta forma, gràcies al Pla de Recuperació i a l'agenda España Digital, la inversió de l'Estat en el període 2021-2023 multiplicarà per set la inversió en digitalització del període 2018-2020, impulsant un veritable salt tecnològic amb impacte a mitjà termini.
La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital, Nadia Calviño, ha presidit la cinquena reunió del Consell Consultiu per a la Transformació Digital, on ha informat als membres del ple sobre els avanços de l'agenda España Digital 2026 que s'emmarca dins del Pla de Recuperació. El informe executiu presentat al Consell Consultiu constata aquest impuls fonamental durant 2021 i 2022 a les inversions del Pla de Recuperació en l'àmbit digital. També s'ha produït una important transferència de fons europeus a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments per a la digitalització del sector públic i l'impuls de les competències digitals de la ciutadania i digitalitzar l'educació i la Formació Professional.
Avanços en 2021 i 2022
En 2021, la inversió es va centrar principalment en les infraestructures, el desplegament del 5G i en ciberseguretat. En 2022, es va aconseguir velocitat de creuer en el desplegament de l'Agenda España Digital, amb el llançament de tots els programes.
S'han engegat els principals programes d'inversió en infraestructures i tecnologia, amb una inversió mobilitzada fins a 2022 de 2.300 milions d'euros en totes les actuacions del programa UNICO per portar la connectivitat de banda ampla ultrarrápida a tot el territori i impulsar el desplegament de la tecnologia 5G.
També s'ha impulsat de forma definitiva la digitalització de l'economia, amb especial atenció a les baules més vulnerables de la cadena gràcies a l'els 4.750 milions d'euros del Pla Nacional de Digitalització de les Pimes i al seu programa de capçalera, Kit Digital. Aquesta ja s'ha convertit en la convocatòria de subvencions més sol·licitada de la història d'Espanya i una de les més reeixides, amb la concessió de 155.000 bons d'ajuda per valor de 850 milions d'euros. A més, s'han transferit els fons a les Comunitats Autònomes per impulsar les competències digitals de la ciutadania i digitalitzar l'educació i la formació professional. Un repartiment que es contempla en el Pla Nacional de Competències Digitals que en 2022 va llançar la seva iniciativa més ambiciosa: el Pacte per la Generació D. Un moviment sense precedents de col·laboració públic privada per assegurar la formació en habilitats/habilitats digitals de la població i de les empreses, pel que es va crear el programa Generació Digital Pimes i Agents del canvi, amb el focus posat sobre la transformació del teixit econòmic i de les seves plantilles.
Quant als dos projectes estratègics impulsats, el PERTE de la Nova Economia de la Llengua ha mobilitzat ja 313 milions d'euros, crèdit autoritzat, la qual cosa suposa un 95% del pressupost total assignat en 2022. L'engegada del PERTE Xip ha contribuït a aflorar el potent ecosistema de microelectrònica a Espanya, que es reforça amb acords com el subscrit entre el Centre Nacional de Supercomputación de Barcelona i INTEL per a la recerca en arquitectures avançades de microprocessadors RISC-V. En 2022, es va realitzar una aportació dinerària de 50 milions d'euros com a part del programa UNICO R+D microprocessadors. I també amb anunci de CISCO, que instal·larà a Barcelona el seu primer centre europeu per al disseny de xips.
En l'àmbit de les reformes, s'han publicat la Llei General de Telecomunicacions i la Llei General de Comunicació Audiovisual, la Llei de Startups i la Llei de Creació i Creixement d'empreses. S'ha convalidat el Reial decret-llei de Ciberseguretat 5G, s'ha completat la subhasta de les bandes de 700 MHz i 26GHz, i s'ha creat un marc més favorable per al desplegament d'aquesta tecnologia amb l'establiment d'una reducció temporal de la fiscalitat de l'espectre.
Totes aquestes reformes estan guiades per la Carta de Drets Digitals, com a referència per assegurar els valors constitucionals en l'entorn digital i el respecte als drets fonamentals dels ciutadans. Espanya ha liderat aquest debat a nivell europeu i global, liderant importants iniciatives com la Declaració de Principis i Drets Digitals de la Unió Europea, inspirada per la Carta, o el Pacte de Canàries, signat el desembre passat en el cim de l'OCDE d'Economia Digital organitzada pel nostre país.
Com a base dels diferents programes, s'han llançat 14 manifestacions d'interès vinculades a iniciatives de transformació digital, per incorporar una visió més àmplia i plural, a partir de la informació proporcionada per empreses i actors socials, i garantir que els instruments d'execució de les diferents inversions s'ajustin a les necessitats del teixit empresarial i la ciutadania. Les respostes rebudes han tingut una gran utilitat en orientar les convocatòries cap a aquelles àrees en les quals existeixen més projectes madurs i amb més garantia d'aconseguir resultats, a més d'accelerar iniciatives, idees i col·laboracions que han cristal·litzat en la presentació de propostes.
Mirant al futur
Les inversions previstes en l'agenda España Digital durant la primera fase del Pla de Recuperació es reforçaran amb les transferències addicionals i els crèdits assignats dels fons europeus Next Generation EU. En l'addenda al Pla es reforçaran els components digitals dels PERTE i en particular aquells programes amb un major impacte sobre la transformació de l'economia, com el programa Kit Digital o l'Hub Audiovisual.
En 2023, es llançarà una nova convocatòria del programa Xarxes d'Excel·lència Tecnològica (RETECH), que contempla un pressupost de 530 milions d'euros, per impulsar un ecosistema liderat per les Comunitats Autònomes que permetin cobrir totes les iniciatives transformadores i de gran impacte digital al territori.
En l'àmbit de la connectivitat, el Govern ha llançat una consulta pública per identificar les zones sense cobertura mínima i ha donat a conèixer les bases que regularan el programa d'ajudes a l'equipament 5G. L'objectiu de la consulta és elaborar el mapa de zones elegibles sense cobertura mòbil d'almenys 50 Mbps, pas previ a la convocatòria del programa d'ajudes UNICO 5G Xarxes actives, que incentiva la instal·lació d'equipament i infraestructura necessària per al desplegament i prestació de serveis 5G. També es dirigeix a identificar l'existència de demanda de connectivitat 5G d'entitats, empreses i indústries en zones rurals, particularment, en municipis de menys de 10.000 habitants. El programa UNICO 5G Redes Activas, que forma part del Pla de Recuperació, preveu destinar entorn de/entorn de 500 milions d'euros al desplegament d'aquesta tecnologia disruptiva finançada amb fons Next Generation EU.
El Consell Consultiu per a la Transformació Digital
El Consell Consultiu per a la Transformació Digital és un organisme assessor del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital per al disseny de la proposta de les polítiques en diferents àmbits: telecomunicacions, infraestructures digitals, serveis de comunicació audiovisual, digitalització de l'economia, l'Administració i la ciutadania, el foment i regulació dels serveis digitals, i l'impuls de l'economia i societat digitals.
Es tracta d'un òrgan públic-privat integrat per representants de l'Administració Pública i associacions, experts i entitats econòmiques i socials de l'àmbit privat vinculades a la transformació digital.
Font original de la notícia
Veure informe d'execució Agenda Digital 2026
Web Espanya Digital 2026