accesskey_mod_content

El Govern actualitza l'Agenda Espanya Digital per a l'horitzó 2026 i accelera el desplegament de les seves inversions

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

06 juliol 2022

L'Agenda Espanya Digital s'ha actualitzat per adaptar-la a l'horitzó 2026, alinear-se amb el Pla de Recuperació i fer balanç després de dos anys de la seva engegada.

El Govern ha actualitzat l'Agenda Espanya Digital, la iniciativa llançada al juliol de 2020 per impulsar el procés de transformació digital del país, amb la finalitat de fer balanç del camí recorregut, adaptar-la a l'horitzó 2026, millorar el seu alineament amb el Pla de Recuperació i impulsar projectes estratègics de gran impacte a través de la col·laboració públic-privada i la cogobernanza amb les comunitats autònomes.

L'actualització de l'Agenda Espanya Digital ha estat abordada en el Consell de Ministres després d'incorporar-se les prioritats per als propers mesos i dos nous eixos transversals referits als Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) i la iniciativa Retech.

Durant 2021 i el primer semestre de 2022 s'ha donat un impuls fonamental a les inversions del Pla de Recuperació en l'àmbit digital en connectivitat, R+D, digitalització de l'Administració i de les pimes, i s'ha dut a terme una important transferència a les Comunitats Autònomes i ajuntaments per a la digitalització del sector públic i l'impuls de les competències digitals a la ciutadania.

L'Agenda Espanya Digital constitueix un pilar estratègic per a la recuperació de la crisi generada per la pandèmia i un vector de modernització i prosperitat a mitjà termini, actuant en una triple dimensió: infraestructures i tecnologia, economia i persones.

Acceleració del desplegament

Al llarg de 2022 es va a incrementar la velocitat en el desplegament d'Espanya Digital amb el llançament de les principals inversions en digitalització del teixit econòmic i de competències digitals.

La primera fase d'inversions públiques en digitalització ronda els 20.000 milions d'euros, amb horitzó 2023 o 2025, depenent dels projectes, un import que suposa aproximadament un 30% de les inversions previstes amb les transferències en el Pla de Recuperació. Es tracta d'un volum de recursos sense precedents per invertir en digitalització amb un abast i magnitud que permetran un impacte veritablement transformador.

De fet, gràcies al Pla de Recuperació i a l'Agenda Espanya Digital, la inversió de l'Estat en el període 2021-2022 ha multiplicat per 9 la inversió en digitalització del període 2019-2020, impulsant un veritable salt tecnològic amb impacte a mitjà termini. El pressupost per a digitalització de les administracions públiques és 20 vegades major, el destinat a la digitalització de pimes i a l'enfortiment de les competències digitals 14 vegades major i 3 vegades major en el cas de l'impuls de la connectivitat, la ciberseguretat, la Intel·ligència Artificial i les dades.

Per canalitzar el procés de transformació digital, s'han engegat 8 plans digitals específics a desenvolupar en aquests anys: el Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals de la societat, l'economia i els territoris (1.960 milions d'euros); l'Estratègia d'Impuls a la Tecnologia 5G (1.514 milions d'euros); l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (600 milions d'euros); el Pla Nacional de Competències Digitals (3.593 milions d'euros); el Pla de Digitalització de pimes (5.000 milions d'euros); el Pla de Digitalització de les Administracions Públiques (3.165 milions d'euros); Espanya Hub Audiovisual d'Europa  (1.600 milions d'euros) i el Pla Nacional de Ciberseguretat (1.000 milions d'euros).

Connectivitat digital i tecnologies 5G i 6G

Quant a les infraestructures i la tecnologia, Espanya Digital contempla diverses accions per al reforç i extensió de l'eix de la connectivitat digital a tota la població, que se seguiran impulsant fins a 2026. Entre les mesures en marxa destaca el programa UNICO Banda Ampla, amb l'objectiu de dotar de connectivitat ultrarrápida a més de 4.500 municipis en 2025, per import de 250 milions d'euros, la major dotació de banda ampla de la història d'Espanya.

A això se sumen accions amb les Comunitats Autònomes de millora de la infraestructura en xarxa o la Llei General de Telecomunicacions.

També es continuarà impulsant l'eix del desplegament de la tecnologia 5G, amb focus en la R+D+i, la ciberseguretat 5G, i l'execució de projectes tractors. Un total de 13 universitats i centres de recerca han rebut ajudes per a R+D en 5G avançat 6G i s'ha llançat el primer ecosistema de supercomputación quàntica del sud d'Europa, Quàntum Spain.

Ciberseguretat i Intel·ligència Artificial

Cobren en importància, pels creixents reptes geopolítics, les mesures del Pla Nacional de Ciberseguretat, entre les quals destaquen el llançament del Pla de xoc de ciberseguretat per enfortir capacitats de ciberseguretat de la ciutadania, pimes i professionals i el començament de la implantació del Centre d'Operacions de Ciberseguretat de l'Administració General de l'Estat. Un dels objectius en aquest camp és aconseguir 20.000 nous especialistes en ciberseguretat i Intel·ligència Artificial, entre uns altres.

L'avanç de l'Agenda Espanya Digital també s'ha donat en economia de la dada i intel·ligència artificial gràcies als programes de missions de R+D en Intel·ligència Artificial o el projecte Quàntum Spain, a les quals se sumaran moltes altres per fomentar l'atracció de talent nacional i internacional, recolzar la creació d'infraestructures de dades i tecnològiques i integrar la Intel·ligència Artificial en el teixit productiu.

Digitalització de pimes i administracions

Per a la digitalització de les pequeño i mitges empreses i dels autònoms ja s'han adoptat mesures de calat, com el llançament de la primera convocatòria del programa Joc Digital per 500 milions d'euros, del que s'han rebut més de 65.000 sol·licituds i concedit més d'11.000 bons de digitalització, o el Fons Next Tech per fomentar el desenvolupament de projectes digitals innovadors d'alt impacte.

El procés de transformació digital també s'està impulsant en les administracions públiques, per exemple, amb l'assignació de fons per a digitalització d'entitats locals de més de 50.000 habitants i la meta d'aconseguir que un 50% dels serveis públics estiguin disponibles en app mòbil.

Hub audiovisual i competències digitals

Per aconseguir l'objectiu de convertir a Espanya en l'hub audiovisual d'Europa s'han impulsat mesures de suport fiscal i facilitació de visats o la Llei de Comunicació Audiovisual, i se seguirà millorant l'atractiu d'Espanya com a plataforma europea de negoci.

En el curs de 2022 i la resta del període es llançaran també els programes més innovadors de desenvolupament de competències digitals de la ciutadania en el sistema educatiu, després d'haver-se assignat ja 140 milions d'euros a les comunitats autònomes en Conferència Sectorial.

Nous Eixos: els PERTE i Retech

Espanya Digital 2026 incorpora en un nou eix transversal, els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), el nou instrument de col·laboració públic-privada engegat amb motiu del Pla de Recuperació.

Ja s'han aprovat i llançat onze PERTEs amb un important component digital, en àrees clau per al present i futur del país com són l'automoció, la salut d'avantguarda, les energies renovables, l'hidrogen verd i l'emmagatzematge, el sistema agroalimentari, l'economia circular, les indústries naval i aeronàutica, la digitalització del cicle de l'aigua o la nova economia de les cures, entre uns altres. La inversió total dels PERTE ronda els 30.000 milions d'euros.

L'altre eix transversal incorporat és la iniciativa Retech (Xarxes Territorials d'Especialització Tecnològica), una iniciativa amb la qual s'engegaran projectes estratègics regionals orientats a la transformació i especialització digital.

Reforç amb l'addenda del Pla de Recuperació

Les inversions previstes en l'Agenda Espanya Digital durant la primera fase del Pla de Recuperació es reforçaran amb les transferències addicionals i els crèdits assignats dels fons europeus Next Generation.

En l'addenda al Pla que es presentarà en el segon semestre de l'any es van a reforçar els components digitals dels PERTE i en particular aquells programes amb un major impacte sobre la transformació de l'economia, com el Programa Joc Digital o l'Hub Audiovisual, i els PERTE de la Nova Economia de la Llengua, de microelectrònica i semiconductors (PERTE Xip​), a més de nous programes que veuran la llum en els propers mesos.

Una digitalització humanista

Tot aquest procés de transformació digital està guiat pels principis de la Carta de Drets Digitals, un marc de referència per a la protecció dels drets dels ciutadans en l'àmbit digital, adoptada l'estiu passat.

Aquests principis estan marcant el full de ruta a nivell europeu en aquest àmbit, en el qual Espanya se situa a l'avantguarda.

Agenda de reformes

El procés de transformació digital inclou una ambiciosa agenda de reformes estructurals que impulsen la modernització i digitalització de l'Administració, milloren del clima de negocis, amb la llei Crea i Creix i la reforma concursal aprovades la setmana passada al Congrés, a més de la Llei de Startups (actualment en tramitació), i reforcen el marc normatiu de telecomunicacions, amb la nova Llei General de Telecomunicacions i la Llei de Ciberseguretat 5G.

En el sector audiovisual destaca la nova Llei General de Comunicació Audiovisual. A això s'afegeix la subhasta de la banda de 700 MHz ja completada, la reducció temporal de la fiscalitat de l'espectre per al desplegament d'aquesta tecnologia i les partides destinades a l'impuls al 5G i al sector audiovisual.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Desenvolupament de Sistemes, Aplicacions i Solucions Informàtiques
  • Secretària General d'Administracion Digital i Observatori d'Administracion Electronica