accesskey_mod_content

Publicado el Informe Anual del sector de las TIC, los medios y los servicios audiovisuales 2020

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

26 febrer 2021

L'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI) ha elaborat l'edició 2020 de l'informe anual del sector de les TIC, els mitjans i serveis audiovisuals. 

L'Informe Informe Anual del sector de las TIC, los medios y los servicios audiovisuales 2020(Obre en nova finestra) , (que es va publicar acompanyat d'una Presentació(Obre en nova finestra) ), mostra les principals característiques estructurals del sector, el seu desenvolupament en 2019 i la seva evolució en els últims 6 anys. Per a això analitza diversos indicadors clau com el nombre d'empreses que ho componen, la xifra de negoci i l'ocupació generada, així com les inversions realitzades. Aquests indicadors clau es complementen amb uns altres de caràcter econòmic com el valor afegit que genera el sector, el comerç exterior, la inversió estrangera directa en el sector i la inversió realitzada per empreses espanyoles del sector a l'estranger.

El sector TIC

El sector TIC d'Espanya ha experimentat durant 2019 un comportament positiu en tots els indicadors que es tenen en compte en aquest informe: nombre d'empreses, xifra de negoci, personal ocupat, inversió realitzada i Valor Añadido Bruto generat.

El nombre d'empreses del sector TIC ha crescut en 2019 de forma similar a l'any anterior (+3,4%), arribant a les 25.905 empreses. Les empreses del sector dedicades a la prestació de serveis TIC són les que tenen major pes (96,5%) i el seu augment (+3,4%) es reflecteix en el creixement global del sector. Les empreses de totes les branques dins de la prestació de serveis (activitats informàtiques, comerç i telecomunicacions) han augmentat en nombre. Les empreses de fabricació TIC han augmentat en menor mesura (+1,8%).

La cifra de negocio del sector TIC creció en 2019 un 3,9% hasta los 95.473 millones de euros. De este modo, continúa la tendencia de crecimiento de los últimos años. La mayoría de la facturación corresponde a los servicios TIC (95,8%), que han experimentado un aumento del 4,1%, mientras que la facturación de la fabricación TIC, con un peso del 4,2%, se ha ralentizado notablemente, creciendo un 0,6%.

La ocupació en el sector TIC va créixer en 2019 un 5,5%, la qual cosa permet continuar la tendència positiva que marca el període 2014-2019. En concret, el sector empra a 446.881 persones. L'ocupació en les activitats informàtiques, la branca del sector que empra a un major nombre de treballadors, ha experimentat un creixement del 7,7%. La nota negativa és el descens, per quart any consecutiu, de l'ocupació en les telecomunicacions ( 1,4%).

La inversió del sector TIC i dels Continguts creix en 2019 un 10,3%, recuperant-se així de la caiguda soferta en 2018. La inversió en la branca d'activitats informàtiques torna a caure (-1,1%). En el subsector del comerç a l'engròs TIC, la inversió es va incrementar un 75,5%. En el de telecomunicacions va créixer un 8,7%.

El Valor Añadido Bruto del sector TIC en 2019 va registrar un valor de 40.211 milions d'euros, després d'un creixement del 2,7%. Les activitats informàtiques i les telecomunicacions són els subsectors que més aporten a aquesta xifra, el pes global de la qual sobre el PIB nacional és de el 3,23%.

El sector de les TIC, els mitjans i serveis audiovisuals

En 2019, el número de empresas del sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales continúa creciendo en 2019 (2,2%), pero reduce el ritmo respecto a los últimos años. En total, el sector está formado por 35.884 empresas. En concreto, el número de empresas del sector TIC ha crecido un 3,4%, mientras que las del sector de los Medios y los servicios audiovisuales se han reducido un 0,6%.

De la mateixa manera que el nombre d'empreses, la xifra de negoci del sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals manté la tendència de creixement en 2019, amb un augment del 4,7% fins als 120.566 milions d'euros. La facturació del sector dels Mitjans i els serveis audiovisuals creix un 7,9%, doblegant l'increment del sector TIC (+3,9%).

El empleo en el sector TIC, los medios y los servicios audiovisuales también aumenta en 2019 (+4,6%), aunque a menor velocidad que en el año anterior (+7,3%). El personal ocupado en el sector se sitúa en las 557.504 personas. De este modo continúa la tendencia positiva de los últimos años.

En línia amb els altres indicadors, la inversió en el sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals d'Espanya creix en 2019 un 7,2% fins als 18.429 milions d'euros. D'aquesta manera, reprèn la senda del creixement després d'una caiguda del 8,1% en 2018.

El Valor Añadido Bruto a preus de mercat del sector de la Informacions i Comunicacions  en 2019 és de 42.480 milions d'euros després d'un increment de el 2,7%. Malgrat la ralentització del creixement respecte a 2018 (+5,2%), aquest indicador manté la tendència de positiva experimentada en els últims anys. El pes respecte al PIB del país és de el 3,41%.

El Valor Añadido Bruto a preus de mercat de el sector TIC, els mitjans i els serveis audiovisuals aconsegueix en 2019 un valor de 48.295 milions d'euros en créixer també un 2,7%. El seu pes sobre el PIB nacional és de el 3,88%.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns