Segons es recull en Directiva (UE) 2016/2102 (traslladada a l'ordenament espanyol mitjançant el Reial decret 1112/2018 ) els Estats membres han de comprovar periòdicament la conformitat dels llocs web i les aplicacions per a dispositius mòbils dels organismes del sector públic amb els requisits d'accessibilitat establerts en la norma harmonitzada ( EN 301549v2.1.2:2018 materialitzada en la seva versió espanyola com a UNE-EN 301549:2019 ).
Segons especifica el RD 1112/2018, l'òrgan encarregat de realitzar el seguiment és el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital (competències transferides del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública), a través de l'Observatori d'Accessibilitat Web.
La Decisió d'Execució (UE) 2018/1524 (derivada de la Directiva) ofereix instruccions específiques referent a la metodologia de seguiment que hauran de complir els Estats membres per realitzar el seguiment a nivell nacional, establint dos mètodes de seguiment: seguiment simplificat (que afecta a llocs web) i seguiment en profunditat (que afecta tant a llocs web com a aplicacions per a dispositius mòbils). Per donar resposta al mètode de seguiment simplificat l'Observatori d'Accessibilitat Web va desenvolupar durant l'any passat la Metodologia per al seguiment simplificat UNE-EN 301549:2019 .
En aquest context, per definir a nivell nacional com es va a portar cap el seguiment en profunditat dels llocs web (més endavant s'abordarà per a les aplicacions per a dispositius mòbils), l'Observatori d'Accessibilitat Web fa públic el document Borrador Metodología per al seguiment en profunditat per a llocs web UNE-EN 301549:2019 . Per a la definició de la versió definitiva es vol comptar amb la participació de tots els actors involucrats sobre este tema:
- Les administracions públiques: a través de la Xarxa de Contactes d'Accessibilitat Digital, el Grup de Treball de "Accessibilitat Digital en les AAPP" del Comitè de direcció TIC, el Grup de Treball "Observatori, Indicadors i Mesures" de la Comissió Sectorial d'Administració Electrònica i qualsevol entitat obligada pel Reial decret que vulgui enviar directament els seus comentaris.
- Associacions de persones amb discapacitat, a través del Consell Nacional de la Discapacitat.
- Sector empresarial involucrat en l'accessibilitat digital.
- Qualsevol altre actor a títol particular que desitgi participar.
Animem al fet que totes les persones interessades enviïn els seus comentaris a través de les lleres oficials que se'ls hagin pogut comunicar o/i a través del fòrum de debat Metodologia Profunditat OAW habilitat sobre este tema.
El termini de recepció de comentaris estarà obert fins al 3 de febrer de 2021.